Nu stiu daca am nimerit unde trebuie, dar mi-am zis ca totusi sa incerc.
Intrebarea mea este, cand isi poate lua o agentie imobiliara comisionul, inainte sau dupa finalizarea tranzactiei? (avand in vedere ca nu s-a semnat nici un act cu agentia respectiva referitor la comision). Si daca acest comision se percepe dupa finalizarea tranzactiei, agentia poate fi data in judecata pentru luarea comisionului inainte (pe motiv ca "sa scapam de o grija")?
Multumesc mult,
"contractul" cu agentia se referea strict la valoarea comisionului, si anume 2% din contravaloarea imobilului. Dupa ce am aflat ca nu mai pot cumpara acel imobil, am cerut sa mi se returneze acea suma, dar mi s-a spus ca nu se poate pt ca s-a incheiat luna si s-au facut situatiile contabile. Dar sa mai astept cateva luni (pana pot depune dosarul pentru un nou credit ipotecar) cand voi lua alt imobil si vor recalcula comisionul, astfel incat sa fie avantajos pentru ambele parti. Dar anul acesta am apelat la o alta agentie imobiliara prin care am achizitionat un alt imobil (agentie careia i-am platit comisionul dupa ce am semnat actele la notariat). Acum de vreo cateva saptamani tot incerc sa primesc un raspuns de la directorul de vanzari al agentiei, sa-mi spuna cand imi pot recupera banii, dar ma tot amana. Ce ar trebui sa fac? De la agentia de la care am reusit sa cumpar un imobil mi s-a spus ca cealalta agentie trebuie sa-mi dea banii inapoi, ca este obligata prin lege. Asa e? Avea voie sa i-a comisionul inainte de efectuarea tranzactiei?
Aceeasi problema am avut-o si eu referitor la produsele Provea acum un an, doar ca eu nici macar nu primisem cel de-al doilea colet si primeam tot felul de instiintari de plata si amenintari. Am sunat la nr de tel scris pe instiintari, dar nu raspundea nimeni. Asa ca mi-am facut un cont gratuit pe site-ul lor www.provea.com si am trimis 2 mail-uri (la care, bine-nteles ca nu am primit nici un raspuns) utilizand sectiunea "intrebari frecvente".
In momentul cand am primit instiintarea ca daca nu platesc, vor preda dosarul catre judecatorie, am mai trimis un e-mail la adresa relatiiclienti@provea.ch , dand toate detaliile (nume, nr client, etc.) si cerand o explicatie de ce trebuie sa platesc un colet pe care nici macar nu l-am primit. In 3 zile am primit raspuns ca s-a luat la cunostinta faptul ca nu am primit acel colet, deci in consecinta nu am nimic de plata.
Am postat aceasta adresa de mail, in speranta ca poate va fi de folos cuiva.
Buna ziua,
Anul trecut in martie, am facut toate demersurile pentru a cumpara un imobil printr-o agentie imobiliara din Ploiesti. Dupa prezentarea unui imobil si dupa de m-am hotarat sa-l cumpar, pe data de 25.03.2008, am semnat un antecontract cu propietarul imobilului, dandu-i un mic avans. Pana aici, nimic in neregula, sau cel putin asa cred eu.
In aceeasi zi, dupa semnarea antecontractului, mi s-a spus ca trebuie sa platesc si comisionul agentiei, motivul fiind "ca sa scapam de-o grija", si l-am achitat (am factura si chitanta pe acea suma). Dupa 30 de zile (data cand urma sa achit diferenta dn contravaloare imobilului), din motivul ca imobilul urma sa fie achitat prin credit bancar, iar creditul nu a fost aprobat de catre banca, nu am mai putut cumpara acel imobil.
Intrebarea mea este: imi pot recupera contravaloarea comisionului, avand in vedere ca tranzactia nu s-a efectuat? Si ce anume trebuie sa fac?
Multumesc.