avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Comision pentru o agentie imobiliara
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Comision pentru o agentie imobiliara

Buna ziua,
Anul trecut in martie, am facut toate demersurile pentru a cumpara un imobil printr-o agentie imobiliara din Ploiesti. Dupa prezentarea unui imobil si dupa de m-am hotarat sa-l cumpar, pe data de 25.03.2008, am semnat un antecontract cu propietarul imobilului, dandu-i un mic avans. Pana aici, nimic in neregula, sau cel putin asa cred eu.
In aceeasi zi, dupa semnarea antecontractului, mi s-a spus ca trebuie sa platesc si comisionul agentiei, motivul fiind "ca sa scapam de-o grija", si l-am achitat (am factura si chitanta pe acea suma). Dupa 30 de zile (data cand urma sa achit diferenta dn contravaloare imobilului), din motivul ca imobilul urma sa fie achitat prin credit bancar, iar creditul nu a fost aprobat de catre banca, nu am mai putut cumpara acel imobil.
Intrebarea mea este: imi pot recupera contravaloarea comisionului, avand in vedere ca tranzactia nu s-a efectuat? Si ce anume trebuie sa fac?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 20:13, 16 Iulie 2009
Puteti afla raspunsul citind cu atentie clauzele existente in respectivul contract.
"contractul" cu agentia se referea strict la valoarea comisionului, si anume 2% din contravaloarea imobilului. Dupa ce am aflat ca nu mai pot cumpara acel imobil, am cerut sa mi se returneze acea suma, dar mi s-a spus ca nu se poate pt ca s-a incheiat luna si s-au facut situatiile contabile. Dar sa mai astept cateva luni (pana pot depune dosarul pentru un nou credit ipotecar) cand voi lua alt imobil si vor recalcula comisionul, astfel incat sa fie avantajos pentru ambele parti. Dar anul acesta am apelat la o alta agentie imobiliara prin care am achizitionat un alt imobil (agentie careia i-am platit comisionul dupa ce am semnat actele la notariat). Acum de vreo cateva saptamani tot incerc sa primesc un raspuns de la directorul de vanzari al agentiei, sa-mi spuna cand imi pot recupera banii, dar ma tot amana. Ce ar trebui sa fac? De la agentia de la care am reusit sa cumpar un imobil mi s-a spus ca cealalta agentie trebuie sa-mi dea banii inapoi, ca este obligata prin lege. Asa e? Avea voie sa i-a comisionul inainte de efectuarea tranzactiei?
Buna ziua.

Ar fi bine sa revizuiti clauzele contractului incheiat cu agentia imobiliara si ulterior sa le faceti in scris o sesizare in care sa mentionati clar ceea ce scrie in contract (plata comisionului in conditiile in care se incheie contractul de vanzare-cumparare).
De asemenea, trebuie sa aveti in vedere si daca in contractul de comision se stipuleaza o clauza in care plata comisionului ramane valida daca cumparatorul nu incheie contractul din vina sa (in aceasta situatie ar fi imposibilitatea cumpararii datorita neacordarii creditului).

Daca toate aceste clauze sunt clare, atunci anexati la adresa dumneavoastra sesizarea cu factura si chitanta si ati putea sa faceti si o sesizare la Oficiul consumatorilor.
Apelati la un avocat care sa cheme reprezentatul agentiei imobiliare la o conciliere . De obicei comisionul se plateste agentiei proportional cu suma incasata sau platita drept avans la semnarea antecontractului de vanzare-cumparare. Indiferent ca tranzactia nu s-a realizat din culpa dvs exclusiva(nu ati obtinut creditul) agentia nu avea dreptul sa incaseze tot comisionul cata vreme nu ati platit decat un avans. Fapt pentru care va vor restitui un anume procent ( pe care dvs si avocatul il veti negocia cu reprezentantul agentiei) din comisionul pe care l-au incasat.
SUCCES!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelămurire avans antecontract vladmuresan02 vladmuresan02 Urmează să cumpăr un apartament și am o nelămurire la semnarea antecontractului. Agenția mi-a zis că trebuie să dau tot avansul (15% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara lore78 lore78 Va rog un sfat, desi poate e prea tarziu pentru mine, dar macar sa stiu pe viitor. Am semnat un fel de conventie (destul de vaga in explicatii as zice eu) cu o ... (vezi toată discuția)
Achizitie imobil prin agentie Codrys Codrys Ieri 30.11.2016, fiind in cautare de un apartament, am sunat la un numar din ziar. S-a prezentat ca fiind agentie si in 30 de minute am mers si am vazut ... (vezi toată discuția)