radita a scris:
m13d a scris:
Depinde de cel instigat. Eu am dat un exemplu asemanator, si am fost contrazisa. Inca nu sunt ferm convinsa ca nu exista instigare.
Exemplul sustinut de mine era urmatorul:
X ii spune lui Z ca are de gand sa sparga o banca si ii expune lui Z toate planurile cladirii, functionamentul sistemului de alarma...
Z se duce si sparge banca dupa planul lui X.
Eu o consider instigare, fara actiunea lui X, Z nu ar fi reusit sa sparga banca.
Pentru a retine instigarea in speta de mai sus trebuie pe de o parte ca Z sa-l fi determinat pe Y sa comita fapta, ori din datele expuse nu rezulta acest aspect, ci rezulta doar o confesiune, pe de alta parte-prin absurd admitand ca Z prin povestirea lui l-a determinat pe Y- lipseste elementul "intentie" cerut de art. 25 C.pen pentru a incadra ca instigare fapta. Neexistand intentia lui Z ca Y sa savarseasca infractiunea, nici macar complicitatea nu se poate retine.
Mai degraba se retine complicitatea in sarcina lui X, fiindca ajutorul dat de el la spargerea bancii a fost destul de consistent, chiar hotarator as spune.
Daca este surprins in timp ce se pregateste sa-i aplice lovitura, este tentativa pedepsibila cred pt ca intreruperea este independenta de vointa sa. In acest caz instigatorul va raspunde ca instigator la infractiune.
Cazul cu sotia care aude povestea si-l denunta, poate fi incadrat la art 29 alin 1 teza 1, dar cum se probeaza "detrerminarea". Daca cine ii pune cuiva la dispozitie niste informatii detaliate cu ajutorul carora ar putea sa savarseasca o infractiune, insemna ca l-a si determinat la savarsirea ei? Daca eu de exemplu ii pun cuiva la dispozitie toate detaliile de comitere a unei infractiuni, rezulta de aici ca l-am determinat?
Depinde de cel instigat. Eu am dat un exemplu asemanator, si am fost contrazisa. Inca nu sunt ferm convinsa ca nu exista instigare.
Exemplul sustinut de mine era urmatorul:
X ii spune lui Z ca are de gand sa sparga o banca si ii expune lui Z toate planurile cladirii, functionamentul sistemului de alarma...
Z se duce si sparge banca dupa planul lui X.
Eu o consider instigare, fara actiunea lui X, Z nu ar fi reusit sa sparga banca.
buna ziua.
o discutie cu si despre apa de ploaie. Fratilor in toata tara este la fel problema este alta - cat platim si modul de calcul la ce platim. In constanta se plateste doar la suprafata construita si vezi in acceptiunea RAJA apa de ploaie este colectata si varsata in proportie de .......?% in canalizare. Deci noi platim un serviciu. Pana in 1993 am avut fosa nu canalizare stradala si nu plateam acesta apa de la Dumnezeu, dupa 93 platim apa consumata, apa deversata menajera si apa de ploaie. Dupa cate stiu eu la bloc este la fel cu apa de ploaie, cu diferenta ca se imparte pe numarul de apartamente.Este bine sa faci o discutie cu cei de la apa si canalizare sa vezi modul de calcul si plata a acesteia.
De curiozitate a sa ma uit mai atent pe factura, pentru ca in Constanta de cel putin 3 luni nu prea a plouat.
Exact asta este problema mea, ca ei te obliga sa platesti indiferent daca ploua sau nu, stiu exact modalitatea de calcul, tocmai aceasta mi se pare ilegala si abuziva, primul refuz la plata al acestei ape meteorice a fost intemeiat tocmai pe aspectul ca nu a cazut un strop de ploaie intreaga luna "aspect de altfel de notorietate, si care poate fi probat cu verificari la statia meteo care exista in oras". Nu exista posibilitate de comunicare cu ei, duc o politica de forta. Mai mult decat atat, verbal ni s-a comunicat ca se poate ajungel la "mica intelegere" cand vor ei, adica o luna doua mai lasa din cantitate, dar cand au plan de tarif de realizat si nu se poate trebuie sa platim cei 2000 mc. problema e ca in septembrie a cam plouat, nu stiu cat, dar am refuzat si de aceasta data plata celor 2000 mc, pe motiv ca nu exista o justificare reala a seviciului prestat pentru acea cantitate. Daca pot demonstra ca de pe terenul nostru au colectat 2000 mc apa de ploaie, si tinand cont ca am semnat contractul, atunci (numai in aceste conditii) as accepta plata, altfel totul mi se pare absurd. Se presupune ca platesc servicii prestate, ori daca nu presteaza...nu sunt platiti. Asa inteleg eu!
investiti biletul cu formula executorie. se face cerere de investire la judecatoria unde se afla sediul debitorului, se achita o taxa de timbru de 4,00 lei si un timbru judiciar de 0,15 lei. asteptati investirea si apoi mergeti cu biletul investit la un executor judecatoresc.
Printr-o actiune in instanta cred ca ati putea rezolva aceasta problema, dar nu ma hazardez sa merg mai departe cu ideile decat daca va ganditi mai serios daca din punct de vedere economic merita. Va trebui sa verificati hotararile consiliului judetean de aprobare a regulamentului de functionare al prestatorului si sa verificati si legislatia in acest sens respectiv temenul si conditiile in care se ataca o asemenea hotarare.