avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Activitate mihaela bigu

Activitate mihaela bigu

asta inseamna ca daca am trecut in cadastru o latime de 2,50 m, atunci tot atat trebuie sa iasa si la masuratoare si nu mai putin.
de semnat am semnat un contract in care nu se mentiona nici o dimensiune; aceasta dimensiune a aparut ulterior in cadastru
Buna ziua

Am achizitonat un apartament intr-un complex rezidential, impreuna cu un spatiu de parcare exterior.
Dezvoltatorul a cumparat un teren pe care a construit blocuri, iar in curtea interioara a creat spatii de parcare pe care le-a vandut.Aceste parcari sunt vandute ca propietate privata, desi sunt in incinta complexului; ca un teren cu destinatie parcare care apartine 100 % cumparatorului.
La momentul intrarii in posesie, am constatat ca parcarea este mai mica decat scrie in cadastru.
Intrebari
- este legal ca spatiul de parcare sa fie mai mic decat actul cadastral, chiar daca vorbim de 15 cm?
- exista vreo lege care reglementeaza un spatiu minim de parcare?
- este normal ca pe suprafata de teren pe care acum fiecare propietare are cota individa sa se amenajeze parcari pe care dezvoltatorul sa le vanda pe sume considerabile?
- unde se pot adresa aceste nereguli?

Multumesc anticipat
Multumesc frumos pentru raspuns.

Intretimp s-a dus matusa la registratura sa depuna cererea de radiere; in evidenta celor de la registratura aparea ca mai are de platit ultima transa. Insa a avut chitanta in care se atesta aceasta ultima plata. Ce mi se pare un pic ciudat este faptul ca i s-a oprit chitanta in original.
Nu ar trebui sa i se returneze orginalul?
Buna ziua

In 1997 unchii mei au cumparat un apartament inca din faza de constructie de la stat pe care au trebuit sa il plateasca in rate lunare.
Dupa revolutie, conform legii au platit diferenta care a mai ramas si au devenit propietarii apartamentului.
Pentru ca legile s-au tot schimbat, au ajuns la concluzia ca au nevoie de acte cadastrale. La vremea respectiva ei au incheiat doar un contract de vanzare cumpararea cu statul si au primit un proces verbal de receptie a apartementul. Practic aceste acte sunt dovada propietatii pe care o detin.
Au aplelat la un cadastrist, pensionar dar cu drept de a intocmi cadastru.
I-a platit o parte din bani si in momentul in care trebuia sa ii dea actele au constata ca pe acte s-a mentionat ca acest apartament este in litigiu.
Cadastristul nu a anuntat-o ca a descoperit aceasta problema si i-a intocmit actele asa.
Dupa investigatiile facute de unchii mei la registratura li s-a spus ca acest litigiu provine din faptul ca dupa achitarea apartamentului nu s-au dus la registratura sa isi ridice ipoteca de pe casa. Lucru pe care ei nu aveau de unde sa -l stie pt ca nu le-a zis nimeni ce trebuie sa faca.
Acum registratura spune sa mearga cu copie de la actele intocmite de cadastrist si sa solicite ridicarea ipotecii in termen de 15 zile.
Intrebari:
- cadastristul avea voie sa intocmeasca actele fara sa anunte pe propietar ca locuinta lui are ipoteca?
- dupa depunerea cererii la registratura pt ridicare ipotecii, actele intocmite de cadastrist sunt valabile ?
Mai trebuiesc facute si alte demersuri, astfel incat conform legii sa rezulte ca unchii mei sunt propietatii de drept al apartamentului ?
- ce acte trebuie sa aiba in acest moment un propietar care a achizitionat un apartament de acest gen?
-cadastristul a perceput o suma de bani pentru onorariul sau dar nu a dat nici o chitanta pentru banii luati; este corect asa?
- unde pot sa il reclam pe cadastrist in cazul in care nu si-a facut treaba conform legii ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Multumesc frumos pentru raspunsuri.

Plangerea la politie este facuta si comisia de evaluare de la primarie s-a hotarat sa faca ancheta la fata locului, dupa ce am vazut ca avem toate actele. Se pare ca acum sunt un pic mai amabili, pana la un punct.
pai da... dar ne ameninta ca ne ia casa si mai mult afirma ca pamantul mostenit de cealata matusa l-a si vandut deja;

Aici o alta problema - acest pamant mostenit de matusa 1 il administreaza si lucreaza mama.
Matusa 2 si-a insusit de curand aceasta propietare care nu este a ei si a semanat o jumatate din ea.
Ne-a amentintat ca daca" intram acolo "; de fapt deja a venit si o lovit-o pe mama cu o bata.

Nu stiu care este procedura/ pasii in cazul in care cineva intra pe propietatea mea ( in speta a matusii1 ) si nu ma lasa sa imi folosesc propietatea asa cum cred de cuvinta.

Noi am facut o reclamatie la politie ( odata cu reclamatia pentru bataia care a primit-o mama) insa acesta ne-a trimis la comisia de evaluare de la primarie.
Comisia nu vrea sa faca evaluarea pt ca paratul nu vrea sa vina la fata locului si fara el nu face ancheta. Ba mai mult sustine ca trebuie sa vina propietarul si nu cel care foloseste pamantul desi noi avem o procura de la propietar in care avem dreptul sa il si vindem.
Ce se poate face? care sunt pasii preliminari pana la instanta de judecata.

Multumesc
Buna ziua

Am o problema legata de mostenire- in urma decesului bunicii mele s-a trecut la dezbaterea mostenirii ( bunicul a murit anterior); mosternitoarele mama mea, matusa 1, matusa2.
In urma dezbaterii mosteniri a rezultat un contract voluntar de partaj in care se face indiviziunea pe loturi ( asa scrie in contract):
lotul 1 - atribuit mamei mele - 1/3 din parcelele de pamant si o casa cu 2 camere
lotul 2 - atribuit matusa 1 - 1/3 din parcelele de pamant
lotul 3 - atribuit matusa 2 - 1/3 din parcelele de pamant ( le-am denumit asa pt ca sunt mai multe loturi de pamant, fiecare cu titlui ei de propietare care s-au impartit intre mosternitori)
Matusa 2 vrea sa " desfaca" acest contract de partaj pe motiv ca dupa 7 ani de cand s-a facut partajul ea considera ca i-a revenit prea putin.
De fapt pamantul s-a impartit cumva in mod egal ( un pic mai mult in favoareai ei), iar casa a ramas la mama in urma decizie exprimata de cele 2 surori ( in contract nu se specifica clar ca surorile i-au lasat ei casa, ci se mentioneaza ca in urma indiviziunii rezulta loturile respective si casa este trecuta numai in lotul mamei).

Intrebare - poate cineva sa atace acest contract de partaj si mama sa isi piarda casa mostenita sau sa ii revina 1/3 din ea?

La momentul partajului s-a mentionat o casa cu 2 camere si anexe; insa intretimp pe vremea cand traia bunica, parintii mei au construit alte 3 camere lipite de casa veche. Dar aceste camere nu au fost trecute in dezbaterea mosterniri si nici in contractul de partaj.

Intrebare - are aceasta constructie vreo influenta negativa asupra asamblului de case si anexe? Se poate intelege juridic ca am mostenit doar o casa cu 2 camere si nu si aceasta constructie?

In dezbaterea mosteniri se specifica ca buna a mostenit casa cu 2 camere de la sotul decedat dar ca nu exista un act de propietare; a mostenit pur si simplu.
Pentru loturile de pamant insa se specifica ca s-a redobandit/ reconstituit titlul de propietate( dupa revolutie s-au scos ROL-urile care atestau ca inainte de comunism ai detinut acele pamanturi si ulterior s-au emis titluri de propietate).

Intrebare - faptul ca pt casa cu 2 camere se mentioneaza ca nu exista titlu de propietate are vreo influenta asupra mostenirii? exista vreun risc ca mama sa piarda aceasta casa?

In concluzie vreau sa stiu daca exista vreo " portita" dpdv legal care i-a permite cuiva sa anuleze acest contract de mostenire si mama sa piarda casa mostenita + constructia facuta si eventualele pamanturi mostenite. Are cineva cum sa-i faca acest rau si sub ce temei legal ar putea sa o faca .

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția factura gaz
Da, este foarte complicata situatia; as putea scrie o carte despre ansamblurile rezidentiale.
Dezvoltatorul ne-a comunicat sa il anunam in momentul in care ne mutam in apartament ca sa ne monteze contorul de gaze la usa apartamentului.
Respectivul contor a fost montat de catre o firma angajata de catre dezvoltator si bineinteles autorizata.Noi nu am fost de fata la momentul montarii si nu am intrat in posesia vreunui proces verbal de montare.
Urmatorul pas dupa montarea contorului a fost depunerea actelor la distrigaz. Am completat frumos formularele date de catre distrigaz, cu nr de ap, adresa etc serie contor si consumul de 0mc.
Conform distrigaz, ar fi trebuit sa primesc o notificare in 30 zile in care sa se mentioneze daca cererea a fost acceptata si apoi sa ma prezint pentru incheierea contractului.
Am asteptat mult si bine si am sunat de x ori la call center-ul distrigaz.
Dupa vreo cateva luni am aflat de la vecini ca mi-a fost schimbat contorul de gaze cu altul; desi eu aveam deja un consum pe acel contor.
Dezvoltatorul a depus la distrigaz dosarul tehnic pentru fiecare apartament, insa cu numerele vechi ale apartamentelor.
Noi ne-am depus cerea la distrigaz cu numarul de apartament care il avem in ultimul contract in baza caruia am devenit proprietar.
Si atunci dezvotatorul prin firma autorizata mi-a montat ulterior contorul de la alt apartament care avea nr vechi de apartament corespunzator cu nr meu de apartament ( Nu cred ca a-ti mai intalnit asa ceva; e greu de explicat in cuvinte).
Insa astazi s-a intamplat miracolul - am gasit in cutia postala procesul verbal de montare a contorului ( celui de-al doilea contor).
Acum se pare ca ma pot deplasa din nou la ghiseul distrigaz sa solicit incheierea contractului.

Si cum Romania este tara tuturor posibilitatilor, nu exista nici o autoritate care sa ma ajute in solutionarea problemelor cu dezvoltatorul care face ce vrea el si cand vrea el. Iar noi suntem de buna credinta si asteptam .....

Pentru consumul de apa calda avem contor separt pentru fiecare apartament;l avem si contor de caldura pentru fiecare apartament. Ele pot fi citite cu usurinta de care persoanele care incaseaza intretinerea.
Pt cele 2 blocuri din ansamblu, avem centrala proprie pe gaze, cu cazane de apa calda, un fochist al dezvoltatorului care verifica din cand in cand ( daca mai verifica).
Insa eu nu inteleg cum ar trebuie sa fim facturati pentru apa calda si caldura. Pt ca sunt facturata momentan pentru consumul de apa calda conform apometrului, insa exista si un cost de gaze la comun.
Daca apa calda se obtine - apa rece + gaze , de ce mai platim separat si consum de gaze?

Sincer, dupa cum decurg lucrurile cu acest dezvoltator, trebuie sa ne precupe fiecare banut pe care ni-l cer. Am platit deja un cost substantial pe apartament pentru o calitate derizorie.

Numai cine si-a achizitionat un apartament nou simte pe pielea lui " beneficiile " acest ansamble rezidentiale care nu demult era ca cipercile.
Răspuns la discuția Fond de rulment
toate actele pt infiintarea asociatiei au fost semnate de catre administrator, dar demersurile pt infiintarea asociatiei au fost facute de catre dezvoltator. Cel putin asa zic ei; nu avem nici o dovada in acest sens.

pana la solutionarea problemei cu asociatia de locatari, are dezvoltatorul dreptul sa ne ceara fond de rulment?
Răspuns la discuția factura gaz
Am si o intrebare pe acest subiect.
Ne-am mutat intr-un ansamblu rezidential nou in Bucuresti si de mai bine de 6 luni nu am reusit sa incheiem contractul cu distrigaz. Am depus actele in luna decembrie, am facut o sesizare la biroul distrigaz, insa nu am primit nici un raspuns pana acum.
Avem contorul montat la usa si avem si gaze, dar nu am contract si prin urmare nu pot sa platesc consumul de gaze.
Nu ar fi normal ca sa fi primit un raspuns pana acum ?

Dupa ce se va incheia acest contract intre mine ca propiertar si distrigaz, cum anume voi fi facturata? se va emite direct factura pe numele meu sau pe numele asociatiei de locatari, urmand ca sa platesc consumul de gaze in cheluielile de intretinere a blocului?

In aces moment asociatia de locatari nu a fost constituita si nu se stie cat timp va mai dura, avand in vedere ca tot dezvoltatorul ansamblului rezidential se ocupa de depunerea actelor pentru asociatiei.

O alta intrebare - apa calda si caldura se obtine prin centra proprie a blocului. Ma intereseaza cum se calculeaza mc de apa calda obtinut in regie proprie si de caldura.
Pt ca in structura cheltuielilor de intretinere din aceasta luna eu platesc atat consumul de apa calda din apartament ( 8,8 lei /mc) cat si consumul de gaze la comun. Nu imi este foarte clar despre ce consum de gaze comune e vorba.

Multumesc anticipat pentru lamuriri.