avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine, cum si in ce conditii se intocmeste cadastru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine, cum si in ce conditii se intocmeste cadastru apartament

Buna ziua

In 1997 unchii mei au cumparat un apartament inca din faza de constructie de la stat pe care au trebuit sa il plateasca in rate lunare.
Dupa revolutie, conform legii au platit diferenta care a mai ramas si au devenit propietarii apartamentului.
Pentru ca legile s-au tot schimbat, au ajuns la concluzia ca au nevoie de acte cadastrale. La vremea respectiva ei au incheiat doar un contract de vanzare cumpararea cu statul si au primit un proces verbal de receptie a apartementul. Practic aceste acte sunt dovada propietatii pe care o detin.
Au aplelat la un cadastrist, pensionar dar cu drept de a intocmi cadastru.
I-a platit o parte din bani si in momentul in care trebuia sa ii dea actele au constata ca pe acte s-a mentionat ca acest apartament este in litigiu.
Cadastristul nu a anuntat-o ca a descoperit aceasta problema si i-a intocmit actele asa.
Dupa investigatiile facute de unchii mei la registratura li s-a spus ca acest litigiu provine din faptul ca dupa achitarea apartamentului nu s-au dus la registratura sa isi ridice ipoteca de pe casa. Lucru pe care ei nu aveau de unde sa -l stie pt ca nu le-a zis nimeni ce trebuie sa faca.
Acum registratura spune sa mearga cu copie de la actele intocmite de cadastrist si sa solicite ridicarea ipotecii in termen de 15 zile.
Intrebari:
- cadastristul avea voie sa intocmeasca actele fara sa anunte pe propietar ca locuinta lui are ipoteca?
- dupa depunerea cererii la registratura pt ridicare ipotecii, actele intocmite de cadastrist sunt valabile ?
Mai trebuiesc facute si alte demersuri, astfel incat conform legii sa rezulte ca unchii mei sunt propietatii de drept al apartamentului ?
- ce acte trebuie sa aiba in acest moment un propietar care a achizitionat un apartament de acest gen?
-cadastristul a perceput o suma de bani pentru onorariul sau dar nu a dat nici o chitanta pentru banii luati; este corect asa?
- unde pot sa il reclam pe cadastrist in cazul in care nu si-a facut treaba conform legii ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 15:20, 6 Mai 2010
In primul rand, stati linistita pt. ca situatia nu este chiar atat de grava pe cat credeti dvs.
Asadar, sa incepem cu inceputul:
"Litigiul" despre care vorbiti dvs. nu este altceva decat o ipoteca inscrisa la vremea cand a fost achizitionat apartamentul (probabil ca a fost achitat prin imprumut la CEC sau la o alta banca) sau, dupa caz, o ipoteca pentru un imprumut ulterior cumpararii apartamentului, imprumut garantat cu acest imobil. Radierea acestui drept de ipoteca se face simplu, prin prezentarea unei adrese de radiere din partea bancii respective (atentie, in cuprinsul adresei trebuie sa fie mentionat imobilul in cauza, adresa acestuia, numele proprietarilor, precum si numarul de inregistrare al ipotecii la Biroul de Carte Funciara). Pentru aceasta operatiune va trebui sa achitati la registratura Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliara suma de 60 de lei.
In ceea ce priveste faptul ca respectivul cadastrist nu v-a anuntat cu privire la existenta ipotecii, nu trebuie sa va suparati pe el, pentru nu are nici o vina. Verificarea registrelor la biroul de carte funciara s-a facut o data cu inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara, respectiv dupa receptia documentatiei cadastrale, asa ca respectiva persoana a aflat de ipoteca doar in momentul in care a ridicat incheierea de carte funciara, extrasul de carte funciara pentru informare si documentatia cadastrala receptionata (totusi, spuneati ceva de 15 zile - vi s-a dat un referat de completare, cumva? In orice caz, chiar daca este asa, nu se schimba cu nimic situatia).
Cat despre "intocmirea actelor fara sa anunte pe propietar ca locuinta lui are ipoteca", aceasta nu reprezinta o piedica la receptionarea documentatiei cadastrale intocmită de respectivul cadastrist. E perfect legal. Aceasta documentatie cadastrala va insoti mereu actele de proprietate, nepierzandu-si valabilitatea prin grevarea cu sarcini a imobilului (adica prin ipotecarea acestuia sau alte indisponibilizari prevazute de lege). Nu exista nici o astfel de legatura intre valabilitatea schitelor si faptul ca imobilul este sau nu liber de sarcini. Respectivele schite isi pierd valabilitatea doar daca imobilului i se aduc asemenea modificari, incat vechile masuratori sau amplasari ale imobilului nu mai corespund realitatii, caz in care se intocmeste o noua documentatie cadastrala (dar nu este cazul dvs.).
In acest moment, dvs. trebuie sa aveti ca acte: contractul de vanzare-cumparare, procesul verbal anexa la contract, documentatia cadastrala, incheierea de intabulare a dreptului de proprietate in cartea funciara si extrasul de carte funciara pentru informare eliberat in urma inscrierii in cartea funciara.
Cat despre faptul ca respectiva persoana nu si-a facut treaba bine, eu sunt de parere ca ar trebui sa nu va grabiti cu afirmatiile, pentru ca si-a facut-o chiar bine. El nu are nici o vina ca exista acea ipoteca neradiata si nici nu avea de unde sa stie de existenta ei inainte ( o varianta mai eleganta ar fi fost sa-i fi spus dvs. inainte - asta in cazul in care ati fi stiut si dvs.). Cat despre chitanta pentru suma incasata...
Cu stima.

Multumesc frumos pentru raspuns.

Intretimp s-a dus matusa la registratura sa depuna cererea de radiere; in evidenta celor de la registratura aparea ca mai are de platit ultima transa. Insa a avut chitanta in care se atesta aceasta ultima plata. Ce mi se pare un pic ciudat este faptul ca i s-a oprit chitanta in original.
Nu ar trebui sa i se returneze orginalul?
La cerere se ataseaza actele in original sau in copie legalizata.
Asadar, in cazul in care matusa nu a prezentat o copie legalizata, in mod corect i s-a oprit chitanta in original.
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2010
Paula Tudor, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare dupa cadastru mireagica mireagica avem cadastru realizat in 2004.am fost sa intreb de intabulare si mi s_a spus ca acel cadastru nu mai este valabil ca trebuie sa platesc un alt cadastru si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vand un apartament si cumparatorii fac credit. banca ... Anca Joita Anca Joita Buna ziua, vand un apartament si cumparatorii fac credit. Banca le cere cumparatorilor ca eu sa dovedesc ca am achitat integral apartamentul. Am cumparat ... (vezi toată discuția)
Ordinul ancpi 134/2009 potyi potyi Buna ziua, Avem de facut o rectificare CF, terenul inscris in CF este mai mic decat masuratorile actuale topo . Inainte sa apara acest ordin rectifcarea se ... (vezi toată discuția)