In primul rand, stati linistita pt. ca situatia nu este chiar atat de grava pe cat credeti dvs.
Asadar, sa incepem cu inceputul:
"Litigiul" despre care vorbiti dvs. nu este altceva decat o ipoteca inscrisa la vremea cand a fost achizitionat apartamentul (probabil ca a fost achitat prin imprumut la CEC sau la o alta banca) sau, dupa caz, o ipoteca pentru un imprumut ulterior cumpararii apartamentului, imprumut garantat cu acest imobil. Radierea acestui drept de ipoteca se face simplu, prin prezentarea unei adrese de radiere din partea bancii respective (atentie, in cuprinsul adresei trebuie sa fie mentionat imobilul in cauza, adresa acestuia, numele proprietarilor, precum si numarul de inregistrare al ipotecii la Biroul de Carte Funciara). Pentru aceasta operatiune va trebui sa achitati la registratura Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliara suma de 60 de lei.
In ceea ce priveste faptul ca respectivul cadastrist nu v-a anuntat cu privire la existenta ipotecii, nu trebuie sa va suparati pe el, pentru nu are nici o vina. Verificarea registrelor la biroul de carte funciara s-a facut o data cu inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara, respectiv dupa receptia documentatiei cadastrale, asa ca respectiva persoana a aflat de ipoteca doar in momentul in care a ridicat incheierea de carte funciara, extrasul de carte funciara pentru informare si documentatia cadastrala receptionata (totusi, spuneati ceva de 15 zile - vi s-a dat un referat de completare, cumva? In orice caz, chiar daca este asa, nu se schimba cu nimic situatia).
Cat despre "intocmirea actelor fara sa anunte pe propietar ca locuinta lui are ipoteca", aceasta nu reprezinta o piedica la receptionarea documentatiei cadastrale intocmită de respectivul cadastrist. E perfect legal. Aceasta documentatie cadastrala va insoti mereu actele de proprietate, nepierzandu-si valabilitatea prin grevarea cu sarcini a imobilului (adica prin ipotecarea acestuia sau alte indisponibilizari prevazute de lege). Nu exista nici o astfel de legatura intre valabilitatea schitelor si faptul ca imobilul este sau nu liber de sarcini. Respectivele schite isi pierd valabilitatea doar daca imobilului i se aduc asemenea modificari, incat vechile masuratori sau amplasari ale imobilului nu mai corespund realitatii, caz in care se intocmeste o noua documentatie cadastrala (dar nu este cazul dvs.).
In acest moment, dvs. trebuie sa aveti ca acte: contractul de vanzare-cumparare, procesul verbal anexa la contract, documentatia cadastrala, incheierea de intabulare a dreptului de proprietate in cartea funciara si extrasul de carte funciara pentru informare eliberat in urma inscrierii in cartea funciara.
Cat despre faptul ca respectiva persoana nu si-a facut treaba bine, eu sunt de parere ca ar trebui sa nu va grabiti cu afirmatiile, pentru ca si-a facut-o chiar bine. El nu are nici o vina ca exista acea ipoteca neradiata si nici nu avea de unde sa stie de existenta ei inainte ( o varianta mai eleganta ar fi fost sa-i fi spus dvs. inainte - asta in cazul in care ati fi stiut si dvs.). Cat despre chitanta pentru suma incasata...
Cu stima.