avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate anula o dezbatere a mosteniri?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate anula o dezbatere a mosteniri?

Buna ziua

Am o problema legata de mostenire- in urma decesului bunicii mele s-a trecut la dezbaterea mostenirii ( bunicul a murit anterior); mosternitoarele mama mea, matusa 1, matusa2.
In urma dezbaterii mosteniri a rezultat un contract voluntar de partaj in care se face indiviziunea pe loturi ( asa scrie in contract):
lotul 1 - atribuit mamei mele - 1/3 din parcelele de pamant si o casa cu 2 camere
lotul 2 - atribuit matusa 1 - 1/3 din parcelele de pamant
lotul 3 - atribuit matusa 2 - 1/3 din parcelele de pamant ( le-am denumit asa pt ca sunt mai multe loturi de pamant, fiecare cu titlui ei de propietare care s-au impartit intre mosternitori)
Matusa 2 vrea sa " desfaca" acest contract de partaj pe motiv ca dupa 7 ani de cand s-a facut partajul ea considera ca i-a revenit prea putin.
De fapt pamantul s-a impartit cumva in mod egal ( un pic mai mult in favoareai ei), iar casa a ramas la mama in urma decizie exprimata de cele 2 surori ( in contract nu se specifica clar ca surorile i-au lasat ei casa, ci se mentioneaza ca in urma indiviziunii rezulta loturile respective si casa este trecuta numai in lotul mamei).

Intrebare - poate cineva sa atace acest contract de partaj si mama sa isi piarda casa mostenita sau sa ii revina 1/3 din ea?

La momentul partajului s-a mentionat o casa cu 2 camere si anexe; insa intretimp pe vremea cand traia bunica, parintii mei au construit alte 3 camere lipite de casa veche. Dar aceste camere nu au fost trecute in dezbaterea mosterniri si nici in contractul de partaj.

Intrebare - are aceasta constructie vreo influenta negativa asupra asamblului de case si anexe? Se poate intelege juridic ca am mostenit doar o casa cu 2 camere si nu si aceasta constructie?

In dezbaterea mosteniri se specifica ca buna a mostenit casa cu 2 camere de la sotul decedat dar ca nu exista un act de propietare; a mostenit pur si simplu.
Pentru loturile de pamant insa se specifica ca s-a redobandit/ reconstituit titlul de propietate( dupa revolutie s-au scos ROL-urile care atestau ca inainte de comunism ai detinut acele pamanturi si ulterior s-au emis titluri de propietate).

Intrebare - faptul ca pt casa cu 2 camere se mentioneaza ca nu exista titlu de propietate are vreo influenta asupra mostenirii? exista vreun risc ca mama sa piarda aceasta casa?

In concluzie vreau sa stiu daca exista vreo " portita" dpdv legal care i-a permite cuiva sa anuleze acest contract de mostenire si mama sa piarda casa mostenita + constructia facuta si eventualele pamanturi mostenite. Are cineva cum sa-i faca acest rau si sub ce temei legal ar putea sa o faca .

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: mihaela bigu , utilizator 23:17, 21 Aprilie 2010
Stati linistit. Matusa are tot atatea sanse cate am eu sa ajung ministru al justitiei.


Nu că n-aş face faţă! :strambatura:


No, că-s şi modest.

Nu exista nici un temei legal.
maestre Themis perfecta drepate si cine stie poate chiar ajungeti=D>
pai da... dar ne ameninta ca ne ia casa si mai mult afirma ca pamantul mostenit de cealata matusa l-a si vandut deja;

Aici o alta problema - acest pamant mostenit de matusa 1 il administreaza si lucreaza mama.
Matusa 2 si-a insusit de curand aceasta propietare care nu este a ei si a semanat o jumatate din ea.
Ne-a amentintat ca daca" intram acolo "; de fapt deja a venit si o lovit-o pe mama cu o bata.

Nu stiu care este procedura/ pasii in cazul in care cineva intra pe propietatea mea ( in speta a matusii1 ) si nu ma lasa sa imi folosesc propietatea asa cum cred de cuvinta.

Noi am facut o reclamatie la politie ( odata cu reclamatia pentru bataia care a primit-o mama) insa acesta ne-a trimis la comisia de evaluare de la primarie.
Comisia nu vrea sa faca evaluarea pt ca paratul nu vrea sa vina la fata locului si fara el nu face ancheta. Ba mai mult sustine ca trebuie sa vina propietarul si nu cel care foloseste pamantul desi noi avem o procura de la propietar in care avem dreptul sa il si vindem.
Ce se poate face? care sunt pasii preliminari pana la instanta de judecata.

Multumesc
Daca va ameninta trebuie sa o si credeti?
In ceea ce priveste faptul ca a semanat pe proprietatea mamei dvs., mama dvs. poate sa culeaga ce s-a semanat, in temeiul legii.
E posibil sa faceti o actiune in evacuare, in instanta, si pe baza obtinerii unei hotarari jud. def. si irevoc. sa apelati la executor judecatoresc care poate chema politia sa o scoata pe matusa de pe teren, dar avand in vedere ca e totusi un teren, nu o casa, e cam greu:)
Puteti sa ii faceti plangere la politie pt tulburare de posesie.

In orice caz, va recomand sa apelati la un avocat.

Alte discuții în legătură

As dori si eu un raspuns va rog frumos legat de o mostenire roxana_roxxana roxana_roxxana Am si eu o intrebare si as dori daca se poate un raspuns. Parintii mamei mele au murit, si a ramas in locul unde a locuit bunica mea o matusa, in curte acolo ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren intravilan PopescuDanutzTeo PopescuDanutzTeo Buna ziua tuturor. Ok sa va explic situatia ... ...este vorba de un teren intravilan pe care matusa mea doreste sa-l vanda. Mentionez de la inceput toate ... (vezi toată discuția)
Succesiune marius61 marius61 Buna ziua In urma cu o luna bunica mea a decedat, mostenitori fiind mama si sora ei. As avea de pus cateva interebari. 1-Ce acte trebuiesc pentru succesiune ... (vezi toată discuția)