avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Activitate Cutar

Activitate Cutar

Răspuns la discuția admitere sng 2010
Buna ziua,
dupa o lunga perioada de inactivitate pe forum ... (timpul este f.limitat; de acest aspect o sa va convingeti si singuri in momentul in care veti deveni cursanti S.N.G.:yes:) ... revin pentru a va informa ca, in ultima perioada, in cadrul S.N.G., se vorbeste tot mai des despre sustinerea examenului de admitere, care se va organiza in luna noiembrie (in aceasta luna se vor incheia cursurile si repartizarile pentru cursantii din sesiunea de admitere februarie 2010), iar cursurile vor incepe, cel mai probabil, in luna februarie 2011.
Mentiune: informatia nu are caracter oficial! Discutiile sunt de principiu, C.S.M. fiind autoritatea in masura sa confirme sau sa infirme propunerea inaintata de conducerea S.N.G.

P.S.
Formatorii S.N.G sunt profesionisti de exceptie!, practicieni din cadrul instantelor si parchetelor. In consecinta, trebuie sa va "pregatiti" pentru "profesori" de o valoare incomensurabila! Sincer, nu exagerez!
In cadrul cursurilor nu se reia, teoretic, materia invatata in timpul facultatii ... doar se discuta aspectele practice, jurisprudenta. De fapt, este impropriu termenul de "curs", corect fiind termenul de "prelegeri".

Spor la invatat!
G.C.
Răspuns la discuția admitere sng 2010
Indiferent de modalitatea de tratare a unui subiect ("la obiect"- dispozitiile legale din cuprinsul unui articol ori detaliat/sinteza), raspunsul trebuie sa se regaseasca in baremul de corectare.
Sugestie: este indicat un raspuns "la obiect", deoarece, in varianta unui raspuns detaliat, exista riscul sa se omita tocmai rezultatul stabilit in baremul de corectare.
Precizare!
Pentru tratarea unui subiect, NU se solicita in mod obligatoriu si mentionarea textului de lege. In baremul de corectare se face referire la temeiul legal, numai pentru ca, ulterior sustinerii examenului, candidatul sa poata avea posibilitatea verificarii raspunsului.
In ceea ce priveste organizarea si desfasurarea concursului de admitere, prezinta interes si Regulamentul stabilit in acest sens. Analizand acest regulament, o serie de nelamuriri/ intrebari ... vor avea un raspuns.
[ link extern ] ...

Cat privesc masurile de reducere anuntate de Basescu ... momentan, nu am informatii privind efectele acestor masuri asupra indemnizatiei de cursant.

Toate cele bune.
Răspuns la discuția va fi concurs la sng in toamna?
Indiferent de modalitatea de tratare a unui subiect, rezultatul / raspunsul trebuie sa se regaseasca in baremul de corectare.
Sugestie: raspunsul trebuie sa fie "la obiect", deoarece, in varianta unui raspuns detaliat, exista riscul sa se omita tocmai rezultatul stabilit in baremul de corectare.

Informativ, se pot analiza subiectele si baremele de corectare pentru fiecare disciplina de concurs: concursuri admitere S.N.G.
[ link extern ]
Cat priveste organizarea si desfasurarea concursului de admitere, prezinta interes si Regulamentul stabilit in acest sens. Analizand acest regulament, o serie de nelamuriri/ intrebari ... vor avea un raspuns.
Toate cele bune.
[ link extern ]
Răspuns la discuția Rechemare din somaj
Este adevarat ... dispoziţiile art. 72 din Codul muncii isi gasesc aplicabilitatea numai in ipoteza unor concedieri colective (definitia legala a concedierii colective este prev.de art.68 alin 1 si 2 din C.M.); daca avem in vedere si Directiva Consiliului Europei nr. 98/59/CE privitoare la concedierea colectiva , sunt considerate concedieri colective numai concedierile efectuate de angajatori care au peste 20 de angajati.

Refuzarea locului de munca oferit de fostul angajator (obligat prin lege/ neavand aceasta obligatie) nu conduce la pierderea statutului de somer.
Dimpotriva, daca se incadreaza la angajatori cu care a fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani:
- inceteaza plata indemnizatiei de somaj in conditiile art.44 lit.a) din Lg.nr.76/2002;
- nu poate beneficia de cei 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj prev.de art. 72 (1) din Lg.nr.76/2002 _ "completarea veniturilor salariale ale angajatilor" .

Răspuns la discuția Rechemare din somaj
Angajatorul are obligativitatea indeplinirii procedurii de comunicare prev.de dispozitiile art.72. C.M. Fostul angajat are drept de optiune ... de a accepta / de a refuza locul de munca oferit.
In ipoteza in care fostul angajat refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face o noua incadrare pe locul de munca ramas vacant (fara a putea fi sanctionat / actionat in judecata de fostul angajat) .
Cazurile de incetare (art.44 din Legea nr.76/2002) si cazurile de suspendare (art. 45 din Lg.nr. 76/2002) a indemnizatiei de somaj sunt expres si limitativ enumerate de lege a.i. dispozitiile legale nu pot aplicate prin analogie.
In consecinta, in cazul in care refuzati locul de munca oferit de fostul angajator, ramaneti beneficiar al indemnizatiei de somaj (pana la incetarea / suspendarea acesteia in conditiile legii).


Răspuns la discuția admitere sng 2010
Buna @ K_Elena
Planul de invatamant este asemanator cu cel stabilit pentru sesiunea din septembrie 2009; diferenta o constituie numai numarul total de ore stabilite pentru anumite discipline.
cu titlu informativ, a se analiza planul de invatamant - anul scolar 2009-2010.
[ link extern ]
Cat priveste structura anului scolar:
- cursuri (inclusiv, teste / evaluari) in perioadele 03.05. - 18.07. si 23.08. - 17.10.
- stadiu de practica la instanta si parchet, in perioada 19.07. - 22.08.
- examenele finale (de absolvire) si repartizare posturi, in perioada 18.10. - 2.11.
Deci, nu avem vacanta ...

In acesta prima saptamana, suntem repartizati la diferite instante si parchete pentru a cunoaste activitatea specifica diferitelor compartimente auxiliare + asistarea la sedintele de judecata, iar la sfarsitul saptamani vom face optiunile intre instante si parchete. Optiunea este irevocabila!
In acest moment, indemnizatia lunara de cursant este de 998 lei net (1375 lei brut), pe care o vom primi pe card.

Pentru inceput acestea sunt informatiile ...
Toate cele bune.
Răspuns la discuția o alta grila
Imi cer scuze ... varianta corecta este numai c) , asa cum, de altfel, a afirmat si @silk.

:"> ulterior am observat ca, la varianta b) se facea referire la marturisirea ... scrisa.

Mea cupla! :">
Răspuns la discuția o alta grila
Art. 1205 C.civil: "Marturisirea extrajudiciara verbala nu poate servi de dovada cind obiectul contestatiei nu poate fi dovedit prin martori. (C. civ. 1191 si urm.)".
Art. 1206 C.civil: "Marturisirea judiciara se poate face inaintea judecatorului de insasi partea prigonitoare, sau de un imputernicit special al ei spre a face o marturisire.
Ea nu poate fi luata decit in intregime impotriva celui care a marturisit si nu poate fi revocata de acesta, afara numai de va proba ca a facut-o din eroare de fapt."

Parerea mea ... corecte sunt variantele b) si c)

De asemenea, marturisirea este irevocabila, adica nu poate fi retractata de autorului ei, decat daca dovedeste ca a fost in eroare de fapt
Răspuns la discuția admitere inm 2010
@ mugurelu,
punctul Dvs. de vedere este corect!
Insa am incercat sa analizez speta d.p.d.v si al formelor de interpretare, inclusiv al metodelor de interpretare (metoda gramaticala si / sau metoda logica de interpretare).

Multumesc tuturor pentru atentia acordata.
Cat priveste rezolvarea … m-am linistit; speta trebuia analizata, numai sub aspect teoretic si avandu-se in vedere toate ipotezele (situatiile) posibile si cunoscute pentru anul II de studiu (speta a fost supusa analizei unor studenti de anul II), respectiv raspunderea civila delictuala, raspunderea civila contractuala (pentru ipoteza in care exista si un contract/ o conventie civila) si , chiar sub aspectul contenciosului administrativ.
Bine inteles, pot exista variante (ipoteze/ situatii) pentru analiza si sub aspectul dreptul penal (partea speciala), a procedurii penale si, chiar ipoteza unui actiuni CEDO.

P.S. pe vremea cand erau studenta ... spetele erau mult mai clare si mai concrete. :innocent:
Trebuie sa ma pun la punct cu noile tendinte ...:">

Cu riscul de a ma repeta, va multumesc frumos!
Cu respect,
G.C.
:bow:
Răspuns la discuția admitere sng 2010
@issa85
Nu exista motive de ingrijorare … “ce este al ª.N.G.-lor … este pus deoparte”; absolventii ª.N.G sunt o categorie aparte. De asemenea, nu uita ca, optiunile cursantilor pentru diferitele instante si parchete se efectueaza din prima saptamana de curs. Deci, organizarea acestor concursuri (la nivelul Curtilor de Apel) nu afecteaza posturile celor care urmeaza cursurile organizate de ª.N.G.

Daca iti readuci aminte … Lg.567/ 2004 … sunt 3 posibilitati de intrare in profesie;
1. Art. 5. - Recrutarea grefierilor se face, de regula, prin Scoala Nationala de Grefieri.
2. in cazul in care datorita numarului mare de posturi vacante desfasurarea activitatii este grav afectata, legea permite si organizarea unor concursuri de ocupare directa a posturilor de grefier, concursuri organizate de curtile de apel sau parchetele de pe langa acestea, ori de Inalta Curte de Casatie si Justitie sau parchetul de pe langa aceasta.
3. O a treia posibilitate de intrare în profesie _ Art. 36. - In cazuri exceptionale, Consiliul Superior al Magistraturii poate decide organizarea unui concurs la nivel national sau poate aviza numirea in functia de grefier, fara concurs, pentru persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 33 alin. (1) lit. a)-e) si au o vechime in specialitate de cel putin 10 ani.

P.S. Nu stiu daca la nivelul fiecarei Curti de Apel se organizeaza un astfel de concurs (spre ex. Curtea de Apel din Constanta nu are anunt in acest sens).
Am accesat site-le Curtilor de Apel din Bucuresti si Ploiesti pentru ca ma interesa jurisprudenta …si, astfel, am vazut anuntul (le) si l-am postat pe forum pentru cei care sunt interesati.
G.C.