Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare.....
Angajatul X, a fost concediat pe baza restrangerii activitatii, cu art 65 parca.
Si-a depus actele la somaj si beneficiaza de acest ajutor. Daca in perioada somajului, firma isi revine si incepe sa faca angajari, in conditiile in care persoana X este chemata la munca trebuie sa se prezinte? In caz contrar, va pierde somajul?
L.E. Este vorba din cate inteleg de acest articol:
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de
munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) In situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri
colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in
acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau
concurs ori perioada de proba.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului,
prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit. (4) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris
consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi
incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
Ce se intampla in cazul alineatului 4? Respectivul angajat care refuza angajarea va pierde dreptul la somaj?
Multumesc.
Este obligat sa revina, iar firma are obligatia sa il recheme doar in cazul in care a fost vorba de concediere colectiva. Iar in acea situatie, da, pierde ajutorul de somaj.
Daca fostului salariat i se face o oferta de revenire din partea angajatorului acesta trebuie sa raspunda in scris in termen de 10 zile. Daca raspunsul va fi pozitiv acesta se va reangaja si nu va mai beneficia de indemnizatia de somaj. La fel si pentru ofertele primite din partea agentiei de somaj.
Motivul concedierii a fost restrangerea activitatii si desfiintarea postului. In aceasta situatie, este in continuare obligat sa revina daca este chemat de firma?
Ideea este ca angajatul respectiv vrea sa isi termine linsitit somajul fara a fi obligat sa revina la firma respectiva chiar si in cazul in care aceasta isi revine financiar si face angajari din nou.
Angajatorul are obligativitatea indeplinirii procedurii de comunicare prev.de dispozitiile art.72. C.M. Fostul angajat are drept de optiune ... de a accepta / de a refuza locul de munca oferit.
In ipoteza in care fostul angajat refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face o noua incadrare pe locul de munca ramas vacant (fara a putea fi sanctionat / actionat in judecata de fostul angajat) .
Cazurile de incetare (art.44 din Legea nr.76/2002) si cazurile de suspendare (art. 45 din Lg.nr. 76/2002) a indemnizatiei de somaj sunt expres si limitativ enumerate de lege a.i. dispozitiile legale nu pot aplicate prin analogie.
In consecinta, in cazul in care refuzati locul de munca oferit de fostul angajator, ramaneti beneficiar al indemnizatiei de somaj (pana la incetarea / suspendarea acesteia in conditiile legii).