avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Activitate vali61

Activitate vali61

Răspuns la discuția Am nevoie de ajutor
Buna seara, ca sa fiu sincer, parintii baiatului ar avea mai mult nevoie de psihoterapie, decat el. Sunt psihoterapeut.
Sunt divortat si detin un apartament - bun propriu - rezultat in urma unui partaj. Am doi copii rezultati din doua casatorii anterioare. Intentionez sa locuiesc (coabitez) impreuna cu prietena mea actuala in apartamentul meu, ea neavand deocamdata o proprietate ca bun propriu, iar perspectiva unei mosteniri sau efectuarii unui partaj cu fostul ei sot fiind, deocamdata, indepartata.

As dori sa stiu daca este posibila o forma legala prin care prietena mea sa poata locui in apartamentul meu chiar si dupa decesul meu, iar mostenitorii mei sa nu poata intra in posesia apartamentului pana cand ea nu decedeaza sau nu are acces pana atunci la propriile mosteniri sau imobile - bunuri proprii. Cu alte cuvinte, as dori sa aflu daca exista o solutie legala (fara succes in caz de atac in instanta) de a evita ca prietena mea sa ajunga ”in strada” in ipoteza decesului meu.

Va multumesc!
Desi abordarea dv. este cea mai corecta de pe aici, ca om trecut prin viata cat si prin astfel de experiente, as zice astfel: asa cum oamenii nu ar trebui sa se grabeasca la casatorie, nu ar trebui sa se grabeasca nici la divort!

Nimeni nu se intreaba aici daca doamna isi mai iubeste sau nu sotul, daca nu cumva este prima aventura din viata sotului (nu s-a jucat suficient cu ratustele cat a fost mic), etc. In ciuda durerii pricinuite de acest fapt nedorit, ii recomand doamnei sa aiba foarte mult tact si rabdare. Daca isi doreste cu adevarat un tata pentru propriul copil si inca isi mai iubeste sotul, va trebui sa-i dovedeasca acest lucru. Evitand orice fel de violenta (fizica sau verbala) fata de sot si copila cu care are o relatie. NU as implica parintii fetei! Orice miscare de acest gen are mari sanse sa aiba exact efectul invers!! Cand aburii noii iubiri se vor dilua (in 4-5-6 luni) sotul se va trezi! Iar daca doamna ii dovedeste iubire deschisa, sotul va putea vedea unde se afla adevarata dragoste.
De aceea recomand doamnei sa joace cu toata increderea rolul exact invers decat se pregateste sa-l joace! Ura de moment trebuie inlocuita cu dragoste, compasiune si rabdare, altfel va suferi si mai mult in anii ce vor veni!
Daca nu este credincioasa ii recomand sa mearga la un psiholog, inainte de orice!
Iar daca este (si) credincioasa, ii mai dau un sfat si mai bun: sa ceara si sprijinul unui preot! Va vedea lucrurile altfel decat le vede lumea atat de incrancenata si intoleranta a zilelor noastre!

Dumnezeu sa o ajute!
Buna ziua,
urmeaza sa inchiriez (cedez folosinta) un(ui) apartament al carui proprietar sunt, dar as dori sa aflu ce varianta de determinare a venitului net este mai avantajoasa pentru mine (a. sistemul forfetar cu deducerea fixa de 25% sau b. cel real) - in sensul stabilirii si platii unui impozit mai mic.

Intrucat apartamentul a fost achizitionat de mine cu ajutorul unui credit bancar iar ratele acestuia sunt consistente, varianta optima pentru mine ar fi determinarea in sistem real al venitului net din cedarea folosintei apartamentului, conform art .62 alin (3) din Codul Fiscal actualizat in 2011.

Intrebarea mea este daca cheltuielile cu ratele creditului sunt deductibile fiscal atunci cand se aplica determinarea venitului net in sistemul real (pe baza datelor din contabilitatea simpla). In Codul Fiscal nu am gasit explicit ca acestea nu ar fi deductibile, dar as dori si opinia unui specialist.

De remarcat ca in cazul aplicarii sistemului real la determinarea veniturilor nete din activitati independente, Codul Fiscal prevede la art. 48, alin. (7), lit. g) ca ratele aferente creditelor angajate NU sunt deductibile. Cedarea folosintei bunurilor nu se incadreaza totusi aici, atata timp cat nu detin mai mult de 5 contracte de inchiriere - conform art. 61 alin. (2) din Codul Fiscal. Aceasta prevedere mi-a creat totusi o oarecare confuzie, intrucat ma intreb daca prevederea cu pricina sau principiul respectiv de nedeductibilitate nu se aplica cumva si la cedarea folosintei bunurilor - desi eu voi detine un unic contract de inchiriere.

Va multumesc anticipat si va doresc "La multi ani in 2012"!
Vali
As sfatui-o pe doamna in cauza, inainte de a deschide actiunea de divort sa convietuiasca un timp (cateva luni - daca se poate) cu prietenul sau, pentru a se lamuri daca va ramane ferm hotarata sa faca pasul respectiv. Daca acum este indragostita, este un mare pericol sa nu observe si defectele noului sau partener. Sunt numeroase astfel de cazuri si majoritatea noilor relatii sfarsesc lamentabil. Pe de alta parte, doamna ar trebui sa stie ca exista riscul sa nu poata lua cu ea copilul dupa divort, daca motivul divortului este (sau va fi dovedit de actualul sot ca este) inceperea unei noi relatii.