avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Activitate pearll

Activitate pearll

Răspuns la discuția CIM cu 1 zi/pe luna
nu cred ca este nici "cinstit" fata de salariat sa apelati la varianta cu cfp, de asemeni nu stiu daca este f. corect ceea ce vreau sa va sugerez, dar puteti "dezvolta" ideea la itm - pt. conformitate. eu as folosi prev. art. 101 - c.muncii in care spune ca am dreptul sa angajez cu timp partial - norma de lucru putand fi calculata saptamanal (in speta - 1 ora) sau ca medie lunara (4 ore ). singura obligatie pe care ar avea-o angajatorul: sa stipuleze in cim durata muncii (4 ore/luna si repartizarea acestuia: de ex. cate 1 ora in ziua de..joi a saptamanii, fara o. suplim.). toate drepturile salariale sunt platite prop. cu timpul efectiv lucrat si de asemeni obligatiile catre buget. astfel nu veti inregistra nici cheltuieli suplimentare si nici nu veti nevoit sa faceti "artificii" periculoase in evidente. incercati. bafta
daca societatea este inregistrata la itm (adica ati depus documentele de infiintare, cui etc), atunci primul contract il puteti inregistra prin simpla conectare la itm -online (pe baza parolei primite). imprealabil trebuie sa faceti exportul fisierului xml din revisalul dv. (sa-l creati mai bine-zis) intr-un folder denumit fie cu numele soc. fie chiar cui-ul acesteia.deschideti pagina itm-online, alegeti autentificare registru, introduceti cui si apoi parola (va arata fiecare fereastra deschis pasii ce trebuie facuti). daca v-ati conectat, alegeti browse, cautati folderul unde aveti xml-ul, il selectati, dati clic pe "vizualizare" apoi "preluare". la final apare mesajul"fisierul a fost salvat cu succes"... ca sa verificati daca raportarea apare in evidenta itm, in partea de sus a ferestrei in care lucrati aveti trei "butoane", mergeti pe "raport preluari", iar acolo veti avea permanent evidenta raportarilor dv. sub forma datei, marime fisier etc. cam atat. bafta.
buna ziua. in cazul expus - ii sustin afirmatiile dlui mihai_u, bazandu-ma pe experienta proprie: la verif. cass prahova se confirma corectitudinea acestui mod de calcul (stagiul este constituit din per.de somaj+luna lucrata; baza de calcul - este aceeasi). totusi se deosebesc mai multe situatii: daca nu vreti sa luati in calcul perioada de somaj (ceea ce dezavantajeaza bugetul as.soc.san. - atunci trebuie sa tineti cont ca legea 158, cu ordinele si normele coresp. - modifica baza de calcul - reducand-o la 1 luna (cum spune saamy), dar exista si precizarea ca aceasta luna trebuie sa aiba min. 22 zile lucratoare. deci: daca luna pe care a lucrat-o daniela nu respecta aceasta, baza de calcul nu este suficienta (in conditiile in care c.med. are cod 01);
- daca c.med. este cu 06 - atunci nu exista conditie de stagiu de cotizare, iar baza de calcul este constituita exact asa cum spune saamy (venitul realiz.in luna anter./nr.zilelor din luna lucrata). in normele metod. aparute de-a lungul timpului sunt exemplificate - chiar - astfel de situatii. eu am avut astfel de situatii. de asemeni, daca certif. init. are cod 06 (fara cond.de stagiu) - se plateste, iar continuarea (01) - neindeplinind cond. de min. 22 zile - nu se mai plateste (informatie sigura, aplicata de mine - verificata de cass in mod expres). verificati legislatia. poate casa de san. cu care lucreaza saamy este mai "indulgenta", dar nu se stie cine isi "mai arunca ochiul" prin calcule.
Răspuns la discuția cercetare disciplinara
inclusiv "avertismentul" - fiind tot o sanct. disciplinara stab. prin Codul Muncii si pentru care se emite decizie.
este adevarat ca este multa munca (mai ales cand ai cateva sute bune de salariati si un ROI mai "exigent"), dar "painea si cutitul" sunt in mainile org. de control, iar eu nu am gasit nici o prevedere legala care sa ma sustina (curiozitatea am avut-o), iar toti cei pe care i-am consultat (ma refer la insp. pe relatii munca din itm - corpul de control) mi-au spus acelasi lucru.
in plus, la finele anului trecut am urmat un curs de "improspatare" a cunostintelor, dar si aici am aflat acelasi lucru. deci....
unde gasesc contrarul celor impuse de ei? :help:
Răspuns la discuția cercetare disciplinara
intamplator am gasit aceste discutii - pe tema cercetarii, respectiv a obligatiei de a inregistrat decizia de sanctiune. vreau sa va spun ca pana acum aprox. 1 an - 1 1/2 an si eu stiam ca nu se inregistreaza la itm si nici in carnetul de munca o decizie de sanctionare (asta se facea cu foarte multi ani in urma), vorbim aici de soc. cu capital privat care lucreaza cu itm-ul.
ei, am avut o verif. de la institutia despre vorbim si am fost verif. (printre altele) si din acest punct de vedere. bineanteles ca atunci nu aplicam - dar de atunci - am primit "recomandarea" sa respect normele... si sa inregistrez dec. (fie ele si de avertisment) atat la itm (cu respectarea termenelor) cat si in carnetele de munca.
deci - eu nu stiu care sunt acele norme despre care se vorbeste, dar cert este ca de atunci ma conformez (si nu sunt putine sanct. pe care le aplicam aici), si nu sunt singura; am vazut la ghisee destule cazuri (la decizii ma refer) si stiti cum se spune "oala acoperita, nu da gunoiul in ea", asa ca pt. linistea noastra - a celor "mici" - mai facem un efort in plus si ne conformam, in plus - nu poate fi nimic rau in asta, dimpotriva - urmatorul angajator poate vederea ce "calitati" are salariatul sau.:ok: