avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Activitate camym

Activitate camym

Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Va rog sa-mi spuneti si mie, fratii, surorile si nepotii de la frati in ce categorie de mostenitori se regasesc? Si de exemplu, in cazul unei donatii din partea unei rude prin alianta(cumnat) care nu are copii, parintii sunt decedati,iar sotia(sora mea) a decedat si ea, cine ar putea ataca donatia si in ce termen?
Răspuns la discuția Succesiune prin mediere
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția Succesiune prin mediere
ladyblue71 a scris:

in cazulmedierii taxa de timbru achitata se restituie ori de cate ori paretile ajung la o intelegere materializata printr-un acord de mediere.



Da am inteles treaba asta, tocmai de asta as vrea sa alegem calea aceasta.Dar intrebarea mea este daca nu e prea tarziu la 7 luni de la decesul sorei mele, desi la 6 luni si 3 zile am initiat dezbaterea succesiunii in instanta, fara a sti ca exista aceasta posibilitate a medierii care mi se pare cea mai cinstita,corecta si ieftina varianta si in felul acesta ma asigur voi primi ceea ce ni s-a promis verbal. Si as vrea un sfat cum sa procedez.

Buna seara. Am citit aici in paginile dvs. ca se poate dezbate succesiunea(inafara de caile cunoscute prin notariat sau instanta) si prin mediere in instanta, ceea ce ar presupune cheltuieli mai mici.In acest context as vrea sa va prezint si eu situatia mea.Sora mea a decedat in urma cu 7 luni.Succesori dupa sora mea suntem: eu, fratele meu, tatal meu si cumnatul(sotul sorei mele). Noi nu am fost instiintati de catre cumnatul meu de dezbaterea succesiunii decat cu cateva zile inainte de a se impini 6 luni de la deces si el a propus sa lasam sa treaca parastasul de 6 luni si apoi sa ne ocupam de acte.Iar noi fiind de buna credinta am acceptat.Masa succesorala contine mai multe bunuri mobile si imobile. Verbal am cazut de acord ca vom imparti doar un imobil(un apartament) fiecare luand cate 1/3 din imobil. Au trecut cele 6 luni timp in care nu s-a dezbatut succesiunea.Insa cumnatul mi-a sugerat, dupa trecerea celor 6 luni, sa dam renuntare pt. partea noastra iar intelegerea verbala ramane valabila.Nu am facut treaba asta pentru ca nu ne-am putut aduna toti mostenitorii. Dar eu am mers la un avocat la 3 zile dupa trecerea celor 6 luni legale pentru dezbaterea succesiunii.Avocatul mi-a sugerat sa pornim actiunea in instanta pentru succesiune pentru ca in instanta se poate accepta dezbaterea succesiunii chiar daca au trecut 3 zile dupa cele 6 luni.si totodata mi-a spus avocata ca legea s-a modificat din octombrie anul trecut la 1 an. Dar ca este discutabila treaba intrucat sora mea a decedat inaintea modificarii legii.Si a initiat procedura in instanta.Pe de alta parte, cumnatul meu a acceptat succesiunea in mod tacit. As vrea sa stiu care este procedura in cazul meu pentru dezbaterea succesiunii prin mediere?Este deja tarziu sa mai facem ceva sau la primul termen putem sa facem medierea? Sau trebuia de la inceput sa ma adresez unui mediator? Nu am cunostinta despre toate procedurile acestea si as vrea sa incheiem un act legal asupra a ceea ce am convenit verbal sa impartim. Va rog sa ma scuzati daca nu am fost suficient de explicita in tot ce am expus mai sus, deoarece am fost indrumata prost(nu stiu daca din reavointa) si nu am ajuns la nici un rezultat pana acum.
Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Succesiune
Va multumesc mult pentru toate raspunsurile primite.Problema e ca nu am facut in acest termen de 6 luni nici acceptarea nici renuntarea la mostenire.Termenul acesta de 6 luni este fix? Adica nu se accepta de ex. 6 luni si o saptamana? Renuntarea la dreptul de mostenitor unde se poate face in orice localitate sau numai la ultimul domiciliu al decedatului?Va intreb toate acestea pentru ca tatal meu este netransportabil si trebuie adus notarul acasa(asta numai daca mai e cazul intrucat au trecut 6 luni de la decesul sorei mele).Daca am pornit actiunea in instanta pentru dezbaterea succesiunii in aceste conditii ce sanse avem? Ce cheltuieli presupune dezbaterea succesiunii?
Răspuns la discuția Succesiune
Va multumesc mult pentru raspunsuri.Daca in termen de 6 luni se prescrie dreptul de succesiune asta inseamna ca noi nu mai avem nici un drept si toate proprietatile raman cumnatului, el putand oricand sa dispuna de ele? Adica le poate vinde oricand fara a mai cere acordul nostru? Iar nepotii din partea sotiei , respectiv sorei mele ,mai au vre-un drept in cazul acesta?
Răspuns la discuția Succesiune
Cum pot sa demonstrez calitatea de mostenitor daca nu detin nici un act al sorei mele(certificat de nastere, certificat de deces) si nici nu pot obtine aceste acte de la cumnatul meu? Si in cazul in care au trecut cele 6 luni si nu am dezbatut succesiunea, se pierde dreptul de mostenitor? As vrea sa gasesc o cale de mijloc sa nu abuzam dar nici sa fim dati la o parte asa cum cred ca vrea cumnatul meu.Ce ma sfatuiti sa fac?
Discuție Succesiune
Buna ziua, am si eu cateva probleme la care as dori sa gasesc raspuns.Sora mea a decedat in urma cu 6 luni.Ea si cumnatul nu au avut copii.Acum cumnatul ne-a instiintat ca trebuie sa dezbatem succesiunea.Ei detin impreuna mai multe bunuri mobile si imobile.Noi suntem doi frati si tata care traieste.Cumnatul ne-a sfatuit sa mergem la un notar si sa facem un act prin care sa reiasa ca nu avem pretentii dupa urma sorei mele..Asta insemnand presupun ca renuntam la toate drepturile care ne revin.Verbal ne-am inteles ca vom imparti la trei(eu, fratele si cumnatul), un singur imobil(apartament) restul ramanand cumnatului. Acum daca noi semnam acel act prin care sa reiasa ca nu avem pretentii, noi mai putem spera ca primim si acea 1/3 din imobil? Si cam ce drepturi avem ca urmasi dupa sora? .Nu doresc sa ne judecam pentru aceasta mostenire ci sa ajungem la intelegere pe cale amiabila.
Va multumesc anticipat si astept raspuns.
Buna ziua, revin cu o intrebare.Se poate in conditiile descrise mai sus face o donatie de catre mine si sotul meu in favoarea copilului minor? Si daca se poate face eu as putea beneficia de o clauza de uzufruct viager in conditiile in care exista deja aceasta clauza pentru tatal meu?