avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Activitate pmi

Activitate pmi

Buna ziua,

As dori sa ma ajutati cu o situatie destul de ciudata pentru mine. Tocmai mi-a pus ANAF-ul poprire pe niste sume pe care eu le consider achitate sau neintemeiate. In luma mai 2014 am primit scrisoare ca as avea ceva datorii la ANAF in urma unor probleme cu dosare prin instante. Am achitat ceea ce am considerat intemeiat si am trimis chitante doveditoare.

Dar pe hartie era si o suma stabilita printr-o ordonanta de prim-procuror in urma unei plangeri la o ordonanta de procuror, dar in instanta s-a stabilit ca acea plangere nu a fost intemeiata si s-a respins.
Cum este corect? Eu consider ca respingerea plangerii la ordonanta 1 a anulat ordonanta 2, deci si suma stabilita drept amenda in ea, asadar nu mai era datorie la stat.

Faptul ca am achitat celelalte sume aflate pe instiintarea de poprire si ca am trimis copii dupa chitante, plus documentele de la instanta, nu trebuia sa anuleze infiintarea popririi? Chestia asta se intampla in urma cu 6 luni, iar eu nu am mai primit nimic de la ANAF ca s-a suspendat executarea sumelor, dar am confirmarea ca s-au primit documentele ce dovedeau stingerea datoriei.
Ce ma sfatuiti sa fac acum?

Multumesc.
Multumesc pentru lamuriri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar nu pot sa cred ca nu este nicio infractiune.
Din cate stiu, justitia a aparut ca sa se afle adevarul si sa fie pedepsiti cei care incalca regulile sociale. Nu cred ca s-au modificat la noi principiile vechi de mii de ani. Deci cum se pedepseste minciuna?
Apoi nu pot sa cred ca un proces se poate baza pe minciuni si este treaba celui atacat sa demonstreze adevarul, iar singurul lucru pe care il poate obtine, eventual, este sa castige procesul. Sau vreti sa spuneti ca partile din dosar au un fel de imunitate in ceea ce priveste toate actele si declaratiile pe care le fac?
In acest caz, chiar mi-e mila de judecatorii care trebuie sa discearna adevarul printre mii de minciuni, fara a putea face ceva impotriva celor ce mint.
Am un caz foarte agitat de divort. Spre surprinderea mea, desi ma asteptam la anumite lucruri din partea sotiei, am avut parte de surprize total exagerate - sotia minte la aproape fiecare paragraf din documente, se contrazice in diverse documente depuse de ea la dosar. De exemplu, scrie in intampinarea de recurs la o ordonanta ca a plecat din tara pe data de 28, iar la dosar depune bilete cu data de 30. Scrie tot in intampinare ca eu am cerut expres consiliere psihologica pentru copii, apoi vine cu un raport saptamanal in care scrie ca ii va duce pe copii la consiliere contrar vointei mele. Spune ca eu am refuzat sa iau legatura cu copiii, desi ma chinui zilnic sa vorbesc cu ei - nu imi raspunde, la scoala am reusit sa vorbesc o data, apoi i-a convins si pe cei de acolo sa nu imi dea copiii la telefon, etc. Spune ca am folosit violenta fizica impotriva unui executor judecatoresc si a politistilor ce erau cu el, desi nu a fost asa si am procesul verbal de atunci in care totul e ok.

As dori sa stiu daca pot sa fac ceva in legatura cu astfel de declaratii mincinoase sau contradictorii. Poate fi acuzata o parte a unui dosar civil ca face fals in declaratii sau depune marturie mincinoasa? Sau trebuie sa invat sa ignor minciunile, ele fiind parte a procesului?
Răspuns la discuția plangere penala in strainatate
Legat de minori, există autoritatea părintească este comună în urma unei ordonanțe președințiale, doar că domiciliul minorilor este la mamă. Se poate folosi acel articol de lege?

Legat de angajații ambasadei, aceștia închid telefonul de fiecare dată când mă prezint, deci nu știu cât de mult respectă ei regulile, mai ales că eu sun la instituție, nu pe telefoanele lor private.

Nu este vorba de scandal romanesc, doresc sa fac totul cat mai legal posibil. Dar nu doresc ca eu sa produc un nou caz Lafargue_vs_Romania ca să îmi pot vedea copiii. Eu știu că ambasadele sunt obligate să respecte legile RO și să ajute cetățenii români când li se solicită ajutorul. Autoritatea părintească nu este restricționată de o hotărâre, deci am drepturi și obligații față de copii și nimeni nu îmi poate impune felul în care să-mi exercit aceste drepturi în acest moment.
Ca să mă adresez unui tribunal pentru un executor, vă întreb ce executor se poate deplasa cu mașina atâta drum? Din nou, întreb unde se depune plângerea penală, la ce poliție? Cum se face anchetarea și la cât timp se consideră sustragere de la urmărirea penală?
Răspuns la discuția plangere penala in strainatate
Ma intereseaza si pe mine acest subiect, dar cazul meu este putin diferit...
Doresc sa depun o plangere penala impotriva unui angajat al unei ambasade, care si locuieste in ambasada, pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti, cu articolul Art. 379 din Noul Cod Penal:
'Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta persoanei căreia i s-a încredințat minorul prin hotărâre judecătorească spre creștere și educare, de a împiedica, în mod repetat, pe oricare dintre părinți să aibă legături personale cu minorul, în condițiile stabilite de părți sau de către organul competent.'
Deci nu este vorba de nimic legat de activitatea diplomatica. Totusi, ambasadele au o mare problema - sunt teritoriu al RO, deci nu poti depune plangere la politia tarii gazda, mai ales ca angajatul locuieste in ambasada. Dar in ambasade nu exista sectie de politie plus ca toti oamenii de acolo se acopera unii pe altii. Ma gandeam sa ii adaug si pe ceilalti angajati la favorizarea infractorului.
Ce parere aveti? Ce se poate face? Daca fac plangere la o sectie de politie din RO, cum se face urmarirea penala?
Buna ziua,

As dori un sfat legat de o circulara MAE. Ca un bugetar ce sunt, acum ma lovesc de fel de fel de constrangeri financiare, dar urmatoarea problema ma afecteaza serios financiar. S-a primit de la minister o circulara ce prevedea, pe scurt, ca pentru "întreg personalul Ministerului Afacerilor Externe care îşi desfăşoară activitatea în Serviciul Exterior s-a introdus obligativitatea parcurgerii unei perioade de pregătire profesională, de 15 zile lucrătoare. Această perioadă, suplimentară zilelor de concediu de odihnă, va fi considerată stagiu de formare profesională şi va fi remunerată în lei, corespunzător drepturilor salariale aferente funcţiei pe care personalul este încadrat în ţară, conform legii." Dupa cum puteti observa , se specifica clar remunerarea in lei. Exista si 2 cazuri pe care ei le-ai precizat: a) stagiul se va efectua in tara dupa terminarea concediului de odihna si b) on-line, de la misiunea din strainatate. Nu se dau mai multe precizari precum costuri de deplasare si cazare pentru cei care nu sunt din Bucuresti, cine plateste diferente la schimbarea datei biletului de avion, etc. Se poate presupune ca daca nu poti face pregatirea la Bucuresti, poti foarte bine sa o faci din strainatate. Dar aici intervine o alta problema legala pentru care va cer sfatul. Legea 495/2004, art. 34 , spune clar "Salariile lunare în valuta ale personalului trimis în misiune permanenta în strainatate". Poate veti gasi dumneavoastra un alt articol sau altceva care sa imi explice cum pot sa iau salariu in lei daca sunt plecat in strainatate, desi acel articol precizeaza ca ar trebui sa fie valuta. Ni s-a precizat telefonic ca pregatirea on-line se va face in timpul orelor de munca, adica este necesara prezenta noastra la serviciu.

Ca recapitulare, este corecta aceasta circulara sau am eu dreptate cand vine vorba de plata in strainatate? In cazul in care e vorba de un abuz, ce pot face?

Multumesc.