avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals in declaratii sau marturie mincinoasa?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals in declaratii sau marturie mincinoasa?

Am un caz foarte agitat de divort. Spre surprinderea mea, desi ma asteptam la anumite lucruri din partea sotiei, am avut parte de surprize total exagerate - sotia minte la aproape fiecare paragraf din documente, se contrazice in diverse documente depuse de ea la dosar. De exemplu, scrie in intampinarea de recurs la o ordonanta ca a plecat din tara pe data de 28, iar la dosar depune bilete cu data de 30. Scrie tot in intampinare ca eu am cerut expres consiliere psihologica pentru copii, apoi vine cu un raport saptamanal in care scrie ca ii va duce pe copii la consiliere contrar vointei mele. Spune ca eu am refuzat sa iau legatura cu copiii, desi ma chinui zilnic sa vorbesc cu ei - nu imi raspunde, la scoala am reusit sa vorbesc o data, apoi i-a convins si pe cei de acolo sa nu imi dea copiii la telefon, etc. Spune ca am folosit violenta fizica impotriva unui executor judecatoresc si a politistilor ce erau cu el, desi nu a fost asa si am procesul verbal de atunci in care totul e ok.

As dori sa stiu daca pot sa fac ceva in legatura cu astfel de declaratii mincinoase sau contradictorii. Poate fi acuzata o parte a unui dosar civil ca face fals in declaratii sau depune marturie mincinoasa? Sau trebuie sa invat sa ignor minciunile, ele fiind parte a procesului?
Cel mai recent răspuns: irina_irina , utilizator 09:10, 27 Aprilie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti face nimic pe parte penala.Nu exista nicio infractiune.
Puteti combate minciunile cu probe.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar nu pot sa cred ca nu este nicio infractiune.
Din cate stiu, justitia a aparut ca sa se afle adevarul si sa fie pedepsiti cei care incalca regulile sociale. Nu cred ca s-au modificat la noi principiile vechi de mii de ani. Deci cum se pedepseste minciuna?
Apoi nu pot sa cred ca un proces se poate baza pe minciuni si este treaba celui atacat sa demonstreze adevarul, iar singurul lucru pe care il poate obtine, eventual, este sa castige procesul. Sau vreti sa spuneti ca partile din dosar au un fel de imunitate in ceea ce priveste toate actele si declaratiile pe care le fac?
In acest caz, chiar mi-e mila de judecatorii care trebuie sa discearna adevarul printre mii de minciuni, fara a putea face ceva impotriva celor ce mint.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a exista infracţiunea de mărturie mincinoasă este necesar ca făptuitorul să aibă calitatea de martor în proces.
Afirmaţiile pe care le fac părţile din proces trebuie dovedite, iar partea adversă poate dovedi netemeinicia lor, prin contradovezi.
Procesele civile se soluţionează pe baza probatoriului propus de părţi , prin administrarea probelor. Afirmaţii care nu sunt susţinute prin probe, nu pot fi luate în calcul .
Conform legii, partea care face o afirmaţie ăn faţa instanţei de judecată, trebuie să o dovedească. Imposibilitatea dovedirii afirmaţiei făcute, nu conduce la pedepsirea părţii, ci la neluarea în seamă a afirmaţiei.Partea adversă se poate apăra, producând contradovezi.
Probele se discută, procedura civilă are un caracter contradictoriu, aşadar,probele aduse de părţi se discută în contradictoriu, orice probă trebuie pusă în discuţia părţilor.
Multumesc pentru lamuriri.
Buna ziua!
Care este diferenta intre fals in declaratii si marturie mincinoasa?
Cazul meu este urmatorul. Dupa o teapa pe internet de 2700 lei, cu ajutorul politiei mi-am recuperat banii. Respectiva persoana era un batran al strazii de care se folosise un baiat mai tanar de datele lui pentru punerea la posta a coletului. Politia m-a pus sa fac o declaratie in care am povestit ce s-a intamplat, cu toate ca am spus ca nu mai am nici o pretentie din moment ce mi-am recuperat banii.
Problema aici intervine: eu comandasem niste tigari pt ca toata familia este fumatoare inraita si le-am gasit cu pret ceva mai mic, dar nu am dorit sa spun asta la politie si am declarat ca am comandat un calculator. Dupa vreo 2 ani m-au sunat cei de la politie si m-au chemat sa mai dau o declaratie deoarece procurorului i s-a parut suma de bani prea mare. Intr-e timp au aflat si cei de la politie prin declaratia baiatului ca au fost tigari. Tanarul respectiv mai era cercetat pentru tentativa de omor si alte cateva fapte, dar nu reusisera sa il aresteze.
Ce o sa se intample acum? Sa imi mentin declaratia mea conform careia eu am comandat un calculator sau sa o schimb si sa declar ce am comandat? Mi se poate intampla ceva de genul sa ma cerceteze si pe mine penal sau cum o mai fi pentru declaratie mincinoasa sau pentru fals in declaratie?
Ce ma sfatuiti sa fac?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate vorbi de fals in declaratii sau marturie mincinoasa in cazul meu? irina_irina irina_irina Buna ziua! Care este diferenta intre fals in declaratii si marturie mincinoasa? Cazul meu este urmatorul. Dupa o teapa pe internet de 2700 lei, cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Minciuni declarate despre mine scrise într-o hotărâre civilă. pot da în judecată partea adversă din acest motiv? andrep andrep Buna ziua din nou, Va rog frumos sa-mi spuneti unde as putea sa ma adresez daca intr-o hotarare sunt scrise numai minciuni si aberatii despre mine pe care ... (vezi toată discuția)
Minciuna in caz de complicitate. marturie mincinoasa sau favorizarea infractorului ? xuser xuser Speta: X,Y,Z, sparg geamul la o masina, si se urca cu picioarele peste ea. Proprietarul suna la 112, cei 3 fug. Politia il prinde doar pe X. Acesta declara ... (vezi toată discuția)