avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se poate vorbi de fals in declaratii sau marturie ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se poate vorbi de fals in declaratii sau marturie mincinoasa in cazul meu?

Buna ziua!
Care este diferenta intre fals in declaratii si marturie mincinoasa?
Cazul meu este urmatorul. Dupa o teapa pe internet de 2700 lei, cu ajutorul politiei mi-am recuperat banii. Respectiva persoana era un batran al strazii de care se folosise un baiat mai tanar de datele lui pentru punerea la posta a coletului. Politia m-a pus sa fac o declaratie in care am povestit ce s-a intamplat, cu toate ca am spus ca nu mai am nici o pretentie din moment ce mi-am recuperat banii.
Problema aici intervine: eu comandasem niste tigari pt ca toata familia este fumatoare inraita si le-am gasit cu pret ceva mai mic, dar nu am dorit sa spun asta la politie si am declarat ca am comandat un calculator. Dupa vreo 2 ani m-au sunat cei de la politie si m-au chemat sa mai dau o declaratie deoarece procurorului i s-a parut suma de bani prea mare. Intr-e timp au aflat si cei de la politie prin declaratia baiatului ca au fost tigari. Tanarul respectiv mai era cercetat pentru tentativa de omor si alte cateva fapte, dar nu reusisera sa il aresteze.
Ce o sa se intample acum? Sa imi mentin declaratia mea conform careia eu am comandat un calculator sau sa o schimb si sa declar ce am comandat? Mi se poate intampla ceva de genul sa ma cerceteze si pe mine penal sau cum o mai fi pentru declaratie mincinoasa sau pentru fals in declaratie?
Ce ma sfatuiti sa fac?

Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 11:15, 30 Aprilie 2013
1) depinde de : ce fel de probe deţine Poliţia în acest moment ;
2) dacă există vreo probă (şi una sănătoasă/scrisă şi NU vreo declaraţie smulsă de Poliţie făcându-i promisiuni făptuitorului că dacă va recunoaşte că . . . va primi o pedeapsă substanţial redusă, ba chiar un cu suspendare etc etc) din care să rezulte că aţi comandat ţigări ;
3) alte "încrengături" ale acelui făptuitor cu alte persoane : cu cât sunt descoperite mai multe "afaceri" cu atât e mai complicat.
Apropo : chiar există vreo probă că aţi comandat ţigări ?
În opinia mea : cântăriţi bine situaţia şi, dacă nu sunt probe doveditoare posibile încriminării dvs., NU SCHIMBAŢI DECLARAŢIA (oricum ar fi, declaraţia nu ar trebui schimbată : dvs. aţi comandat "un calculator" şi nicidecum altceva.Dacă făptuitorul vă contrazice, e nevoit a depune probe : le are ?).Ar fi spre liniştea şi binele dvs.Bineînţeles că, hotărârea vă aparţine.
Nu stiu exact ce probe detin pana in acest moment. Ar fi doar 2 discutii telefonice in care am vorbit ce doresc sa comand si pana in acest moment nu cred ca politia a solicitat operatorului aceste convorbiri. Ar putea sa ia sau sa ceara ca proba convorbirea telefonica? Exista convorbirea telefonica inregistrata undeva? Sau cat timp operatorul are obligatia de a pastra aceste convorbiri?
Rog urgent raspuns pt ca dimineata trebuie sa merg la politie!
Conţinutul convorbirii nu poate fi obţinut, dacă nu a existat o interceptare a convorbirii.
1) Lege nr. 238/2009 privind reglementarea prelucrării datelor cu caracter personal de către structurile/unitățile Ministerului Administrației și Internelor în activitățile de prevenire, cercetare și combatere a infracțiunilor, precum și de menținere și asigurare a ordinii publice ;
2) timp de 6 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals in declaratii sau marturie mincinoasa? pmi pmi Am un caz foarte agitat de divort. Spre surprinderea mea, desi ma asteptam la anumite lucruri din partea sotiei, am avut parte de surprize total exagerate - ... (vezi toată discuția)
Declaratie mincinoasa mihaela89 mihaela89 Ce se intampla daca un martor care a dat o declaratie la politie a zis o chestie iar la tribunal knd a fost intrebat daca isi mentine declaratia a zis \"da\" , ... (vezi toată discuția)
Victima talharie mara2 mara2 Buna seara, Va scriu acum pentru prima data si sper ca ma puteti ajuta. In data de 25 februarie, am fost talharita astfel mergeam spre casa de la ... (vezi toată discuția)