avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Victima Talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Victima Talharie

Buna seara,

Va scriu acum pentru prima data si sper ca ma puteti ajuta.

In data de 25 februarie, am fost talharita astfel mergeam spre casa de la serviciu, pe jos, deoarece stau f. aproape si vorbeam la telefon cu sotul meu. La un moment dat, din fata a venit un grup de 6-7 tineri. Un baiat mi-a aruncat cu apa in fata, iar o fatuca din grup m-a lovit, mi-a furat telefonul si au plecat. Bineinteles ca nu am ripostat, pt ca nu aveam cum. M-am ales "doar" cu cateva zgarieturi pe fata, cateva lovituri care nu au lasat urme si cu telefonul furat.

Am depus plangere la politie si am dat mai multe declaratii, am adus acte de proprietate asupra telefonului, au facut o reconstituire la fata locului si toate cele pe care le fac politistii.

In data de 8 martie am fost chemata la politie unde erau infractorii (fata care m-a jefuit si baiatul care mi-a aruncat cu apa in fata si care m-a impiedicat sa fug ).

I-am recunoscut si am dat cateva declaratii dupa care am plecat acasa. Inainte sa plec acasa politistii mi-au spus ca mi-au recuperat telefonul si ca o sa ma sune sa ma repuna in posesia acestuia.

Astazi 29.03.2011, m-au chemat la sectie si mi-au dat telefonul si agenta care mi-a dat telefonul tot incerca sa ma convinga sa imi retrag plangerea asupra fetei care m-a jefuit spunandu-mi ca oricum nu o sa i se intample nimic ca sunt procurori noi, ca o sa ii dea doar o amenda , ca o sa-i cerceteze doar pentru lovituri ca oricum mi-am recuperat telefonul.

Nu mi-am retras plangerea pentru fata care practic mi-a luat telefonul, m-am constituit parte civila cu suma de 250 de lei (valoarea reparari ochelarilor, pe care de asemenea mi i-a stricat atunci) dar am semnat o declaratie prin care spuneam ca nu fac plangere impotriva baiatului care mi-a aruncat cu apa.

Am citit pe net articolul 211 Codul penal privind infractiunea de talaharie si am observat ca fapta se pedepsete mai grav daca exista complici.

Am totusi niste intrebari:

1. Daca nu are antecedente penale este posibil sa scape cu amenda ca eu nu am vazut niciunde stipulat asa ceva.
2. As vrea sa depun plangere si pentru baiatul care mi-a aruncat cu apa ca daca nu era el acolo as fi fugit si nu as fi suportat talharia. Stiu ca am semnat ca nu depun plangere dar sunt curioasa daca mai pot face ceva.
3. Cum as putea sa depun o reclamatie asupra agentei respective care a incercat sa ma determine sa renunt la plangerea penala. Pana la urma politia este o institutie publica si ar trebui sa fie posibil.
4. Imi doresc ca infractorii sa fie pedepsiti. Este posibil?

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:40, 30 Martie 2011
Chiar daca prejudiciul a fost recuperat , fapta infractionala ramane.. Inteleg ca, pentru fapta savarsita de acea tanara, va mentineti plangerea si/i puteti cere contravaloarea ochelarilor sparti. Daca dosarul ajunge in instanta , prin declaratia dvs de parte vatamata trebuie sa declarati tot ce s/a intamplat, de la cap la coada. si despre cel care inainde de a fi talharita vi/a aruncat apa in fata.
Tot in instanta veti putea declara ca nu va sustineti declaratia data in fata organului de politie cu privire la iertarea baiatului.
Staruiti ca cei de la politie sa incheie cercetarea penala, apoi sa inainteze dosarul catre parchet pentru faza de urmarire penala, deoarece numai dupa aceea ajunge la instanta.
Oricum, chiar si o amenda penala se trece in cazierul faptuitorului..
1/1.Tinerii sunt majori toti ?
1/2.Era ziua sau noapte ?

1.Limitele pedepsei de talharie prevazute art.211 al.2 lit a c.pen,din relatarile dvs,sunt intre 5-20 de ani,in cauza existand circumstanta agravanta prev.de lit.a(doua sau mai multe persoane).
In situatia in care tinerii sunt infractori primari si vor recunoaste faptele,vor beneficia de o reducere a limitelor pedepselor cu 1/3,conform art.320 ind.1 c.pr.pen.
In functie de pozitiile lor de procesuale,fa faptul ca prejudiciul a fost recuperat,de circumstantele personale,li se pot aplica pedepse sum minimul special cu suspendarea executarii(art.81 c.pen).
2.Fiind vorba despre infractiunea de talharie,in cauza nefiind vorba despre plangere prealabila,urmarirea penala se desfasoara din oficiu,indiferent de pozitia dvs.
In privinta baiatului participant la infractiune ,puteti solicita organelor de urmarire penala sa va completati declaratiile date,aratand in cele care vor fi consemnate modul in care acesta a participat la infractiune si eventual despagubirile civile sau daunele morale solicitate.
3.In privinta politistei cu care ati discutat,daca puteti dovedi cu probe(acte,martori,alte probe) presiunile care pretindeti ca le-a facut asupra dvs,puteti formula plangere penala impotriva acesteia pentru abuz in serviciu.
Daca nu exista dovezi in sprijinul afirmatiilor dvs,nu este indicat sa formulati o astfel de plangere intrucat agenta se poate indrepta ,la randul ei,impotriva dvs,cu plangere penala pentru denuntare calomnioasa.
Puteti merge in audienta la comandantul politiei sau la seful formatiunii judiciare si sa ii relatati cele intamplate,solicitand ca aceasta sa nu mai participe la ancheta.
4.Pedepsele care vor fi aplicate infractorilor depind de probele care vor fi administrate in cauza,de participatia lor la infractiune,de antecedentele lor penale,de pozitia procesuala,de o serie de alte posibile circumstante personale si sunt la latitudinea completului de judecata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Complice la talharie ? sau doar complice la lovire si alte violente? Lauriano Lauriano Buna ziua. Fratele meu avand un conflict la scoala cu un coleg de clasa, a decis sa se razbune pe acel copil. A luat alti doi prieteni cu masina si au mers la ... (vezi toată discuția)
Sunt cercetat pentru talharie mihaiosu mihaiosu buna,ma numesc mihai,am 18 ani si sunt cercetat pentru talharie si distrugere.cand am facut fapta aveam 17 ani,eram sub influenta alcoolului si sunt l prima ... (vezi toată discuția)
Batut si talharit in ziua mare... Attilass Attilass Buna ziua. Am avut o discutie cu prietenul surorii mele ,dupa care acesta s-a suparat si m-a amenintat ca am sa vad eu...dupa care a 2-a zi dupa ce ies de la ... (vezi toată discuția)