avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Complice la talharie ? sau doar complice la lovire si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Complice la talharie ? sau doar complice la lovire si alte violente?

Buna ziua. Fratele meu avand un conflict la scoala cu un coleg de clasa, a decis sa se razbune pe acel copil. A luat alti doi prieteni cu masina si au mers la colegul in cauza. L-au sunat sa coboare pana afara. Fratele meu i-a asteptat in masina pe cei doi , ei mergand sa-i aplice o corectie. I-au dat 2 palme ( nu si-a scos niciun fel de certificat) insa cei doi s-au ales si cu telefonul acelui copil ( nu stim daca din buzunar i l-au luat sau i-a cazut in timp ce-l bateau ) si au fugit. Fratele meu ii astepta la masina. Acel copil recunoscand masina s-a dus la el si i-a spus ca-i da pe toti 3 pe mana politiei ca i-au furat telefonul. Fratele meu , l-a luat personal in masina cand a auzit si au mers la politie. Acolo la sugestia politiei comunale, in plangere s-a specificat ca i s-a luat telefonul din buzunar. A doua zi dimineata dupa ce i-a anuntat fratemiu pe cei doi sa inapoieze telefonul , au inapoiat telefonul si au fost retinuti toti 3 timp de 24 de ore, cei doi sub acuzatia de talharie, iar frate'miu cu instigare la talharie. Nu li s-a prelungit mandatul. Acum au fost anuntati telefonic sa se prezinte sapt viitoare toti 3 la politie pt declaratii. Intrebarea mea este : fratele meu nu trebuia sa fie acuzat de instigare la violenta? (precizez ca victima vrea sa-si retraga plangerea si este dispus sa colaboreze in orice mod sa-i salveze) . Care sunt consecintele in continuare? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 12:23, 20 Ianuarie 2010
Cel mai bun sfat pe care pot sa vi-l dau este sa va luati avocat.Nu mai mergeti singuri la politie.....deloc.
Am facut-o din prima clipa... Nu va pot descrie in cuvinte la ce traume psihice a fost supusa familia mea cat si eu... N-am avut de-a face cu incalcarea legii niciunul dintre noi..si a fost primul lucru pe care l-am facut, sa contactam un avocat. Insa suntem ingrijorati de ceea ce va urma.. Din acest motiv am apelat la dvs poate primim o speranta..
In cazul infractiunii de talharie actiunea penala se pune in miscare din oficiu, pe cale de consecinta retragerea plangerii nu conteaza in acest caz.
Sunt convinsa ca acest lucru vi la comunicat si avocatul dvs
Faptul ca fratele dvs/,initial a mers cu cei doi sa se razbune,ca i-a dus pe acestia cu masina sa il bata pe coleg si apoi cei doi l-au deposedat de telefon,fapt presupus cunoscut de fratele dvs, a fost considerata instigare la infractiunea de talharie prev.de art.29 al 1 c.pen.rap.la 211 al.2 lit.a(doua sau mai multe persoane)-.
Avand in vedere prevederile art.29 al.1 c.pen,cu privire la" actele de instigare,urmate de desistarea autorului"-faptul ca a mers apoi la politie,fapta sa poate fi sanctionata cu o pedeapsa"intre minimul special al pedepsei pentru infractiunea la care s-a instigat si minimul general"
In cazul de fata,pedeapsa pentru infractiunea de talharie este in conditiile al.2 al.art.211 c.pen.de la 5 ani la 20 ani.

Incadrarea juridica despre care faceti vorbire il poate duce pe fratele dvs la o pedeapsa privativa de libertate minima.
Din punctul meu de vedere,fara a dori ca prin afirmatiile mele sa" pun gaz pe foc"eu cred ca fratele dvs ,este complice si nu instigator ,la savarsirea respectivei infractiuni si are si circumstantele agravante ale atragerii probabil,a unor minori si beneficiaza si de circumstantele agravante ale art.75 lit.c c.pen.
Situatia sub aspectul incadrarii juridice,dar si a unei eventuale schimbari defavorabile pentru acesta a incdrarii juridice ,in complicitate este foarte grava si foarte serioasa.
Singurul semn de intrebare care poate fi "exploatat" in mod favorabil de un avocat priceput este modul in care a ajuns telefonul la cei doi , daca fratele dvs.a stiut despre aceasta si care a fost reactia sa.
Aceasta situatie trebuie foarte bine gandita si exploatata de avocatul pe care trebuie sa il angajati pentru a schimba incadrarea juridica in loviri si alte violente.
Daca va fi retinuta sub orice forma infractiunea de talharie-ceea ce nu este de dorit-,iar autoturismul apartine fratelui dvs. se poate lua si masura confiscarii speciale a masinii conf.art.118 lit b c.pen sau in situatia in care proprietarul acesteia cunostea la ce va fi folosita masina de catre fratele dvs.
Se pot retine ca circumstante atenuante,prev.de art.74 c.pen,faptul ca este tanar,este la prima fapta si ca a mers la politie si s-a desistat.

Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Nana79 a scris:

Cel mai bun sfat pe care pot sa vi-l dau este sa va luati avocat.Nu mai mergeti singuri la politie.....deloc.


Da, este necesar.
O acuzatie de talharie inseamna ca faceti inchisoare in proportie de 80%.
Fara avocat platit care sa va apere riscati mult.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Retragerea plangerii marianghimpeteanu marianghimpeteanu Retragerea plangerii si impacarea partilor inlatura raspunderea penala intr-un caz de complicitate la talharie? Adica cercetarea penala inceteaza sau se ... (vezi toată discuția)
Complice de talharie . georgianamire georgianamire Am o intrebare care ma macina de ceva timp , in urma cu aproximativ un an de zile avand varsta de 16 ani am comis o magarie cu un tovaras de al meu . El mi-a ... (vezi toată discuția)