Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat, eu si sotul meu ne confruntam cu urmatoarea problema: sotul meu a cerut patronului sau 6 zile de concediu - fie din concediul de odihna restant pe anul trecut (are 11 zile de concediu pe 2012 si concediu complet neefectuat pe 2013, fiind angajat in iunie anul trecut) fie acordarea de concediu fara plata, pentru a ma putea insoti la un tratament in afara tarii.
Patronul i-a refuzat concediul, cerand o copie dupa buletinul de trimitere de la medic (lucru care dupa mine incalca Drepturile pacientilor cu privire la confidentialitatea datelor si a diagnosticului), desi i s-a explicat ca fiind vorba despre un tratament intr-o clinica privata, nu este necesara decat programarea, nicidecum trimiterea. Chiar dupa ce am anexat cererii confirmarea programarii interventiei, primita pe e-mail de la medicul din strainatate, a refuzat motivand ca sotul era programat in concediu in luna mai - lucru de care nici macar nu fusese instiintat. Bineinteles, toata luna mai el a fost la serviciu.
Ce se poate face intr-o asemenea situatie? Ramane exclusiv la decizia angajatorului sa stabileasca perioada concediului, fara sa consulte salariatul? Avand in vedere ca are 11 luni de la angajare, nu poate solicita cel putin o parte din CO, macar cel pe 2012? Va multumesc!
Buna ziua, as dori sa va cer un sfat pentru a contesta un proces verbal de contraventie ptr. neacordare de prioritate la trecerea de pietoni. Trecerea de pietoni in cauza se afla intr-o intersectie, in fata unei statii de autobuz. Eu am traversat un pod ruland cu viteza legala si dupa efectuarea unui viraj la stanga, este practic imposibil sa franezi in timp util daca se schimba culoarea semaforului cand esti in viraj. Pietonul in cauza nu apucase sa puna piciorul pe trecere, era aproape de bordura (supozitia mea este ca se uita dupa autobuzul care urma sa vina). Politia a venit dupa mine, m-a tras pe dreapta, mi-a cerut actele la control, intocmind PV in baza art. 135 h - nu inteleg prea exact ce mai scrie (amenda 280 ron+suspendare permis 30 de zile.
Pe filmarea pe care mi-au aratat-o se vede ca pietonul nu era pe trecere, numerele masinii nu se vad. Initial am refuzat semnarea PV, in final am semnat cu obiectii, precizand ca schimbarea culorii s-a produs cand eram deja in viraj. Mentionez ca am 2 martori - sotul meu aflat pe scaunul din dreapta si o cunostinta care se afla in statia de autobuz.
Masina este inmatriculata pe firma, dar pe verso-ul PV nu se precizeaza nimic in legatura cu acest lucru. Are vreo relevanta? Ce as putea invoca in contestatie?
Tatal meu, pensionar, care a lucrat o perioada ca PFA, a primit o instiintare de la CJAS prin care i se comunica faptul ca datoreaza plata cass plus penalitati de intarziere calculate ptr 4 ani. E corect sa se plateasca majorari de intarziere, in conditiile in care nu a fost niciodata instiintat ca datoreaza aceste sume?
Ce argumente pot fi invocate? Va multumesc.
Multumesc! Din cate am citit eu, sunt incalcate prevederile art. 145 din Codul Muncii.
Are sens sa fac si o sesizare la ITM sau trebuie sa actionez firma in instanta? Si daca da, ce acte doveditoare ar trebui sa anexez pentru a avea castig de cauza?
Precizez ca firma refuza sa-mi inmaneze ultimii 2 fluturasi de salariu, am ca dovada doar extrasele de cont bancar (salariul fiindu-mi virat pe card), copia ctr de munca si foaia de lichidare.
Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat in urmatoarea problema: am plecat de la firma la care lucram prin demisie (firma renuntand la dreptul de preaviz), avand o parte din concediul pe 2009 neefectuat si concediul pe 2010 neefectuat integral. Pe foaia de lichidare se specifica negru pe alb ca nu am nici un fel de obligatii de natura materiala fata de firma. Am solicitat in scris plata concediului neefectuat, insa indemnizatia de concediu mi-a fost platita doar partial (circa 25% din veniturile pe ultimele luni) - si nu inainte de fectuarea concediului, asa cum cere CM, ci dupa efectuarea acestuia, in ziua de lichidare.
Care sunt umatorii pasi de urmat pentru a-mi cere drepturile?
Va multumesc!
Multumesc pentru raspunsuri. Prin "aprobarea tacita a concediilor" inteleg faptul ca planificarea a fost facuta la inceputul anului, la solicitarea Dep. Personal, iar noi ne-am facut toate aranjamentele ptr vacanta in baza acesteia. Aceasta planificare a fost desigur inmanata conducerii, care a aprobat-o si nu a ridicat obiectii, insa nu are fiecare angajat cate o copie a acesteia. Firma nu are sindicat.
Legea prevede cumva obligativitatea ca aceasta planificare sa fie depusa la ITM, de ex.? Cum pot demonstra ca este vorba pur si simplu de rea credinta? La o adica, daca planificarea este doar de uz intern, poate fi modificata cum vor ei si cand vor ei, fara ca angajatii sa fie anuntati?
Din cate stiu, si in alte tari din UE salariatii care au copii prescolari/scolari au prioritate in acordarea concediilor in lunile de vara, mi se pare aberant sa nu putem sa ne ducem copilul la mare doar pentru ca patronul a decis in mod discretionar acordarea concediului, fara consultarea angajatului. Atata vreme cat in in ctr de munca nu se specifica ca acest concediu se acorda doar in anumite perioade, nu se presupune case respecta planificarea initiala? Pentru ca altfel nu as vedea logica pentru care se mai face!
Buna ziua, sotul meu a solicitat in mai multe randuri in scris acordarea CO fara a primi un raspuns (in conditiile in care mai are si 5 zile de CO neefectuat din 2009). In baza programarii concediilor pe 2010 facute in cadrul firmei in luna ianuarie, acceptate tacit de firma, am luat si biletele de avion si am achitat integral cazarea si masa ptr o vacanta in strainatate. Acum, patronul refuza acordarea concediului inainte de luna octombrie (cand este de acord sa si-l ia partial). Ce se poate face in acest caz? Se poate solicita demisia la zi? (conform ctr de munca, preavizul este de 30 de zile).
Poate angajatorul conditiona acordarea CO doar in lunile de toamna, privand astfel angajatul de posibilitatea de a-si petrece concediul impreuna cu familia?
Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: sotul meu are un SRL cu asociat unic, cu activitate, fara datorii (platit inclusiv forfetar la zi), din pacate contabila a plecat definitiv in strainatate si m-a lasat balta, sotul meu fiind mai mult plecat din tara, asa ca nu stiu la cine sa apelez.
Am vrea sa suspendam activitatea firmei, insa exista o masina inmatriculata pe firma. Masina nu a fost achizitionata din banii firmei, ci asociatul a imprumutat practic firma, fiind evident scutit de plata TVA (masina a fost adusa din Germania in 2005). Pe perioada suspendarii, masina poate fi instrainata si daca da, in ce conditii? Ce se intampla cu restul obiectelor de inventar (mobilier, computere etc) pe aceasta perioada?
Va multumesc anticipat!
Va multumesc mult. Sub ce forma se face aceasta contestare in fata instantei? Anexarea fluturasului de salariu (nesemnat si nestampilat) este suficienta?
Sunt intr-o situatie similara.
Data comunicarii poate fi si data de salariu, in cazul care aceasta imputare apare doar pe fluturasul de salariu si nu exista alt document prin care sa-mi fie adusa la cunostinta? (motivul oficial este penalizarea tuturor angajatilor cu 8% din salar pe motivul neindeplinirii planului, deci nu pentru motive direct imputabile salariatului)