avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Activitate WonderBoy

Activitate WonderBoy

Răspuns la discuția Condica prezenta, state de plata
sasha a scris:

2. Dovezile de calculare a drepturilor salariale (respectiv statele de plata) nu trebuie semnate de salariati, neaparat. Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata SAU prin orice alte mijloace justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariat (art. 163 alin. 1 Codul Muncii).


In afara de viramentele bancare a salariilor care sunt alte mijloace justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariat ? Daca plata salariului nu se face prin banca, presupun ca semnarea statelor de plata de catre salariati este necesara.
Răspuns la discuția Impozit programatori
Buna seara!
In cadrul programatorilor care beneficiaza de scutirea de impozit de 16% intra si cei care realizeaza site-uri web ? O persoana care a absolvit o facultate de calculatoare, matematica-informatica, informatica economica, etc. angajata ca programator (php, mysql, html, css, javascript, xml, etc.) si care lucreaza pentru o firma care face site-uri este scutita sau nu de impozit ?
Buna ziua.
Am citit in Codul Muncii urmatoarea:

" Art. 163. - (1) Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.

(2) Statele de plata, precum si celelalte documente justificative se pastreaza si se arhiveaza de catre angajator in aceleasi conditii si termene ca in cazul actelor contabile, conform legii."


Din acest articol reiese faptul ca dovada platii salariului e obligatoriu sa existe la sediul firmei ? Mie cel putin asa mi se pare. Sau este obligatoriu dovedirea numai atunci cand este cazul (ex: controale sau revendicarea de catre angajat a asa-zisului salariu care nu ar fi fost platit) ?

In cazul in care plata salariului nu se face prin virament bancar este necesara (daca nu chiar obligatorie) semnarea de catre angajat a statelor de plata ? Fluturasul de salariu am inteles ca nu este obligatoriu (are caracter pur informativ) deci nu ar fi o dovada in acest sens chiar daca angajatul il semneaza numai pe acesta, dupa care este atasat la statul de plata.

Va multumesc!
Răspuns la discuția indemnizatie absolventi
Din cate stiam, prin demisia salariatului, acesta nu mai beneficiaza de vechime. Deci daca demisioneaza va porni cu vechime 0 cand se va angaja la cealalta firma. Avand in vedere acest lucru, avand in vedere si faptul ca firma nu poate sa il concedieze (din cauza celor 3 ani), m-am gandit ca ar putea sa fie poate posibil vreun transfer de la o firma la alta.
Spuneti ca se poate insa ca, daca salariatul demisioneaza de la prima firma si se angajeaza imediat a doua zi la cealalta firma, sa beneficieze de aceasta continuitate si sa se ia in calcul vechimea ? Ar putea fi o solutie...
Buna dimineata!
As dori si eu o informatie va rog. Se poate ca o persoana ce lucreaza la o firma la care a fost angajata si care beneficiaza de subventia de proaspat absolvent de facultate (cea in care statul plateste firmei lunar, timp de 1 an 1,5*salariul minim brut iar firma se obliga sa tina angajatul minim 3 ani) sa se angajeze prin transfer (pentru a nu pierde vechimea) la alta firma in conditiile in care a trecut primul an insa nu au expirat cei minim 3 ani ?
Puteti cumva, eventual, sa dati un link catre o pagina unde sa gasesc raspunsul la aceasta intrebare ?
Va multumesc!