avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... trebuie sa platesc comision agentiei ??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

trebuie sa platesc comision agentiei ??

Buna ziua ! Sa va spun in ce consta problema mea :
Am gasit un apartament cu ajutorul unei agentii imobiliare si un angajat al agentiei a mers la intalnirea dintre mine si proprietar la notar unde am facut o promisiune de vanzare-cumparare in care se stipula ca eu promit sa cumpar apartamentul pentru pretul de 53.000 euro, din care am achitat avansul de 3.000 euro,iar restul de 50.000 euro urmand sa-l achit parte din credit bancar prin Pogramul Prima Casa
Acesta promisiune de vanzare se incheie in data de 25.09.2009 si are ca termen limita data de 02.12.2009
Deoarece Programul Prima Casa a mers destul de greu , proprietarul apartamentului este convins ca nu voi obtine creditul si imi trimite o notificare de la Biroul de Executori Judecatoresti prin care ma someaza ca in ziua de 02.12.2009,ora 16.00 sa ma prezint la sediul Biroului Notarilor Publici in vederea perfectarii in forma autentica a contractului de vanzare cumparare.
Deoarece dosarul meu de la banca nu era finalizat si deci nu aveam de unde sa onorez contractul, am pierdut 2000 euro din cei 3000 dati avans la proprietar, asa cum ,de altfel , era stipulat in promisiunea de vanzare-cumparare.
Mentionez ca in toata aceasta perioada agentia nu a dat nici un telefon sau nu s-a asigurat in vre-un fel daca eu am cumparat sau nu casa.
Partea buna este ca eu, am reusit sa-l conving pe proprietar,contra unei alte sume de 1000 euro sa ma mai astepte o perioada, adica pana pe data de 18.12.2009,operatiunea facandu-se printr-un act aditional promisiunii de vanzare-cumparare.
Am reusit in final sa obtin creditul bancar si am efectuat contractul de vanzare cumparare pe data de 16.12.2009
Problema este ca am fost instiintat telefonic de la agentia imobiliara ca trebuie sa achit suma de 1060.euro,suma ce reprezinta comisionul agentiei la tranzactia efectuata.Inca o data mentionez ca agentia nu a fost interesata daca s-a efectuat sau nu tranzactia in perioada primei promisiuni de vanzare-cumparare,iar acum pretind ca o sa fiu actionat in instanta si o sa platesc si penalizari de 1% pe zi.
Intrebarea mea este daca sunt obligat sa platesc acesti bani agentiei ?


Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:02, 1 Aprilie 2010
Sugestia mea este sa cereti de la agentie macar o copie a contractului pe care l-ati semnat ca sa vedeti exact ce este scris in el. De regula aceste contracte sunt redactate astfel incat sa existe baza legala pentru a va da in judecata, altfel agentii imobiliari ar ajunge ca pentru foarte multi clienti sa lucreze gratis. Nu stiu daca in cazul dvs. si-au facut treaba asa cum trebuie, probabil in contractul de vizionare sunt trecute si niste obligatii ale lor, dar trebuie sa il cititi ca sa va lamuriti.
Din cate inteleg eu lucrurile s-au petrecut cam asa:
1. Ati apelat serviciile unei agentii imobiliare pentru a va gasi/propune/identifica un apartament pe care dvs sa il puteti cumpara;
2. Vi s-a recomandat unul/mai multe apartamente pe care le-ati si vizionat;
3. Pentru apartamentul pe care v-ati hotarat sa-l achizitionati ati incheiat un contract de vizionare cu reprezentantul agentiei in care se stipuleaza faptul ca daca veti achizitiona acel apartament aveti obligatia sa platiti agentiei un anumit comision;
4. Ulterior ati incheiat un antecontract cu proprietarul apartamentului si, in final, ati achizitionat apartamentul propus de agentie.

Fara ajutorul agentiei, in sensul de va fi indicat acel apartament si de a va fi condus la apartament si de a va fi facut cunostinta cu proprietarul apartamentului dvs. nu ati fi avut cunostinta despre acea oferta si nu ati fi cumparat apartamentul.
Asadar care este problema?
Daca ati solicitat si ati acceptat serviciile agentiei atunci va trebui sa platiti acel comision.
Daca totusi sunteti nemultumit de serviciile agentiei sau credeti ca acel comision este nejustificat aveti la dispozitie anumite parghii prin care puteti negocia sau chiar evita plata unui comision.
Apartamentul pe care eu l-am cumparat trebuia sa fie "la cheie" .In momentul vizionarii mele apartamentul era aproape " la rosu" ( nu avea gresie,faianta,parchet,usi,etc ).Agentia m-a convins sa dau 3000 euro avans proprietarului ( spun ca m-a convins pentru ca pretul apartamentului reprezenta suma maxima pe care eu o puteam obtine de la banca si a insitat sa-mi spuna ca nimeni nu asteapta aproximativ 3 luni de zile dupa programul Prima Casa ),bani din care se presupunea ca proprietarul va face toate reparatiile si inbunatatirile casei.Eu am spus persoanei de la agentie ca vreau un contract in care sa se stipuleze ca apartamentul va fi vandut "la cheie" , lucru care mi s-a spus ca se va rezolva. Dar, la notar,cand am semnat promisiunea de vanzare-cumparare, agentul imobiliar ,cand a fost intrebat de catre mine daca se stipuleaza in contractul lor ca apartamentul meu va fi "la cheie", mi-a spus ca acel contract nu se redacteaza pe loc si ca este un contract standard. A avut deasemenea grija sa ma asigure ca toate vor fi bine si ca vanzatorul oricum trebuie sa aranjeze apartamentul.Astfel m-am trezit ca dupa ce am semnat acea promisiune a trebuit sa pun bani de la mine sa cumpar gresie,faianta si parchet ( recunosc ca si proprietarul a dat ceva bani dar foarte putini ) pentru a putea chema evaluatorul .
Timpul a trecut destul de repede,treaba la mine in apartament a mers destul de greu, si iata ca m-am trezit ca expira periada promisiunii de vanzare-cumparare si vanzatorul ma fericeste cu o notificare prin care ma anunta ca daca nu ma prezint la termenul limita al promisiunii cu banii, pierd avansul
Norocul meu a fost ca vanzatorul a fost convins de personalul de la banca de unde am luat creditul sa ma mai astepte un pic, dar asta contra sumei de 1000 euro ( din cei 3000 dati initial, puteam pierde 2000 daca nu se facea tranzactia la timp ).
Pe toata perioada promisiunii (25.09.2009--2.12.2009 ) agentul imobiliar a fost pus tot timpul la curent cu faptul ca vanzatorul nu a mai facut nimic in apartament si ca timpul trece in defavoarea mea.
Singurul lucru care l-a facut agentia a fost acela de a ma pune in legatura cu vanzatorul. Nu mi-a reprezentat nici un interes, nu mi-a acordat nici o consultanta, de fapt nu a facut decat sa grabeasca plata avansului de catre mine la 24 ore de la vizionare pe motiv ca nu ma asteapta nimeni mai mult.Eu nu consider ca merita nici un ban de la mine.
Va multumesc din suflet pentru raspunsuri si va rog sa ma ajutati sa fac ceva in cazul acesta.

P.S ...si acum casa mea este un santier :((
Ceea ce se spune verbal nu conteaza.
Contractul scris conteaza intrucat nu cred va veti dovedi in instanta ceea ce sustineti.
Daca aveati avocat angajat nu mai semnati ceva standard si care sa va dezavantajeze...
Este unul din motivele pentru care se recomanda angajarea unui avocat in astfel de situatii.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu promisiune vanzare-cumparare narcisa002 narcisa002 Buna ziu. Am semnat o promisiune de vanzare cumparare pentru un apartament in Pitesti, in data de 08.06.2012, data la care am platit si comisionul agentiei ... (vezi toată discuția)
Contractul de vizionare al agentiilor imobiliare lony_269 lony_269 Buna ziua, ma numesc Loredana iar problema mea este urmatoarea: am cautat in ziarul local anunturi cu apartamente de vanzare, am sunt la un anunt care m-a ... (vezi toată discuția)
Cum verific daca imobilul ce vreau sa-l cumpar este in regula? 1984a 1984a În perioada următoare intenționez să cumpăr un apartament, jumătate din valoarea acestuia cu banii jos, iar jumătate din valoarea acestuia prin credit ... (vezi toată discuția)