am 15 ani,intr-o seara un baiat de 18 ani s-a luat de un prieten de-al meu.eu m-am duc sa vb cu persoana respectiva sa vad ce s-a intamplat,iar acesta a inceput sa imi adreseze cuvinte urate,in monentul acela el a sarit la minesa dea cu pumnul,iar in momentul acela incercand sa-l calmez a dat cu capul de un zid si si-a spart,capul si-a scos certificat medico-legal pe 9 zile si a depus plangere penala el are un martor de varsta lui,iar eu nu am nici un martor.ce poate sa mi se intample?poate sa-mi faca dosar penal?
Cam asa arata expunerea userului care cere ajutor.
Exista scuza provocarii ( insa aceasta e apreciata doar in calitate de circumstanta atenuanta judiciara, in conformitate cu art. 74 din Codul penal).
E greu de presupus
ca persoana lezata in cauza "s-ar fi sanctionat " pe sine , dandu-se cu capul de perete.
Nu cred ca in discutie poate fi legitima aparare ( pentru ca acel " sarit pentru a da cu pumnul " trebuie sa fie un atac proportional , direct, imediat cu apararea ).
Nu aminteste
nimeni de pierderea cunostintei.
Nici de utilizarea vreunui obiect pentru aparare, numit par.Asa incat, poate fi dispusa scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea urmaririi penale ( art .10 , raportat la art 18 indice 1 si art. 91 din Codul penal - fapta nu prezinta pericol social ).
Organizati-va corect apararea si nu mizati numai pe imprejurarile in care fapta a fost savarsita.(depozitiile martorilor, a caror forta juridica e redata fara coroborarea cu alte mijloace de proba pot combate o asemenea declaratie a faptuitorului).
Succes.