Destul de nelamuritoare problema unei gravide angajata cu forme legale, al carei patron nu a platit contributiile la stat, desi s-au depus toate declaratiile.
Mai poate primi ea indemnizatia de crestere copil?
In contextul crizei actuale, cred ca multe cazuri se afla in aceasta situatie, cand societatile nu mai sunt capabile sa achite darile catre stat.
Din punctul meu de vedere consider ca nu are a face faptul ca patronul nu a platit, de vreme ce angajatei i s-au retinut darile personale catre stat, iar faptul ca firma nu-si achita obligatiile, va fi sanctionat probabil prin executare silita.
Sunt pareri diferite in aceasta problema si as dori sa primesc si opiniile voastre.
Multumesc frumos.
Pai daca el nu le-a platit, ea practic nu a contribuit la bugetul de stat. Dar, acesta poate fi obligat sa la plateasca mai ales daca a depus declatiile si cu siguranta va fi obligat sa le plateasca.
buna.doream sa va intreb daca ati reusit sa solutionati in vreun fel problema?voi cita aici dintr-un alt post ceea ce ni se intampla noua."buna ziua.Copilul nostru are acum varsta de 4 luni,mama lui a muncit cu contract legal in ultimile 12 luni anterior nasterii.Problema consta in faptul ca angajatorul nu a platit impozitul pe 2 luni,deci avem 2 luni lipsa si inspectoarea de la Prefectura care revizuieste si aproba dosarele pentru indemnizatia de crestere a copilului ne-a spus ca nu ne poate ajuta daca nu venim cu dovada prin care sa putem arata ca au fost platite integral cele 12 luni.Pe desfasuratorul de la Casa de Pensii nu apar cele 2 luni.Am incercat sa platim cele 2 luni lipsa dar nu am reusit pentru ca ni s-a spus ca se poate plati doar de catre firma angajatoare.Problema este ca relatiile cu patronul firmei s-au racit din cauza ca acesta a umblat cu "smecherii",si nici ultimul salariu nu i-a fost platit mamicii.Interesant este ca cele 2 luni se afla in centrul perioadei contractuale,asa ca prima luna este platita contributia la stat, a doua nu, a treia da, a patra din nou nu este.Dumneavoastra ce parere aveti,ne puteti da un sfat?A mai fost altcineva in situatia aceasta?va multumim"
Declaratiile pentru cele 2 luni lipsa am aflat ca nu au fost depuse de catre contabila angajatorului la acel timp deoarece aceasta nu fusese platita, si iata ca ne-au creat noua probleme acum, cu toate ca noi nu ar fi trebuit sa avem obligatia de a verifica in fiecare luna daca au fost platite contributiile la stat.. ce sa facem acum?
1. Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului nu este conditionata de plata contributiilor sau a impozitului pe venit.
Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale.
2. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
3. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.
4. Ceea ce sustine cei care v-au verificat actele este in contradictie cu revederile legale in materie. Mergeti la A.J.P.S. si depuneti dosarul pentru acordarea indemnizatiei , in conditiile in care in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, s-a realizar venituri din salarii, venituri din activitati ndependente si venituri din activitati agricole supuse impzitului pe venit.