Buna ziua,
am inchiriat un imobil compus din 4 camere unei firme. Chiriasul respectiv a facut unele imbunatatiri si a adus aparatura necesara desfasurarii activitatii pe care o presteaza.
Imbunatatirile sunt facute de buna voie de catre chirias, cu acordul meu verbal, insa fara a intocmi un proces verbal de constatare a celor facute.
Eu ca propietar vreau sa-mi asigur doar imobil. Chiriasul sustine ca in asigurarea mea trebuie sa intre si bunurile aduse de el, adica aparate si echipamente stomatologice.
Eu va intreb: pentru bunurile din locuinta care sunt aduse de catre firma respectiva si pentru imbunatatirile facute in scopul desfasuraii activitatii sale, nu este datoria "chiriasului" sa-si faca sigurarea?
multumesc anticipat
Din cate cunosc, asigurarea o poate face numai proprietarul bunului. In concluzie, pentru locuinta asigurarea va trebui incheiata de dv, iar pentru bunuri, de catre chirias.
oricine poate face o asigurare pentru un bun, pentru care are un interes (contract de inchiriere/ act de proprietate ) In cazul contractului de inchiriere, proprietarul poate formula/negocia o pretentie prin care chiriasul sa incheie/plateasca o asigurare, cesionata in favoarea proprietarului, pentru imobil.Prin aceasta, atat chiriasul (care oricum raspunde pentru integritatea bunului inchiriat) cat si proprietarul, se vor simti mai in siguranta, fiind acoperite riscurile din polita.
In privinta asigurarii continutului(bunurile mobile din dotari, inventar, instrumente, marfuri, etc.) detinute de chirias, ele nu pot fi asigurate decat de catre acesta.
Fiecare isi asigura bunurile pe care este proprietar: dv. pt.apartament, chiriasul pt. toate utilajele, instrumentele medicale ,aparatura etc. pe care este proprietar.