avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce pot face ca proprietar daca din neglijenta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce pot face ca proprietar daca din neglijenta chiriasului imobilul a luat foc?

am inchiriat o gars, legal,cu contract de inchiriere inregistrat la circa financiara ,cu suma reala,l-am trecut in carte de imobil a blocului....la scurt timp din cauza masini de spalat s-a produs un incendiu,acest electrocasnic ar fost trecut in procesul verbal de catre pompierii ca fiind sursa incendiului.Am convenit cu chiriasul sa refacem toate bunurile deteriorate(aer cond,geam term.,masina de sp.,mobilier de bucatarie) punand bani jumatate -jumatate,acum dupa nici 3 luni de la paguba el ne anunta ca se va muta iar paguba facuta nu ii revine lui sa plateasca absolut nimic, imi spune ca si el a pierdut in urma incendiului laptop si cateva haine si nici lui nu i le plateste nimeni.Astazi si-a luat toate lucrurile si a plecat spunand ca nu-i revine nimic de platit???? CUM ESTE CORECT?Ce putem face ,noi ca propietarii,sa ne recuperam macar jumatate din paguba ramasa?
Cel mai recent răspuns: vali1970 , utilizator 13:34, 9 Septembrie 2012
Era bine daca aveati asigurare...
Cred ca nu va ramane decat sa-l dati in judecata pentru recuperarea pagubei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Suma poate fi recuperata,eventual daca in contractul de locatiune ati prevazut si astfel de situatii nefericite
Daca in contractul de locatiune nu exista clauza speciala care sa oblige locatarul sa achite cota partte din prejudiciul cauzat la imobil in perioada contractuala,nu aveti temei legal pentru a solicita suma
Teoretic ar exista posibilitatea sa invocati culpa locatarului,dar ar trebui ca acuza sa fie probata cu expertiza tehnica asupra masinii de spalat si instalatiei electrice interioare spatiului inchiriat
la un asemenea chiriaș, o acțiune pe măsură-n instanță.Aici ar fi mai multe aspecte, printre care foarte pe scurt :
1) chiriașul e solvabil sau nu ? Cunoașteți datele lui de identificare cu : CNP, serie C.I etc ? Eventual loc muncă, funcție, salariu, unde se află în prezent (unde-l citați ?!) ?
2) a cui era mașina de spălat ?
3) toate bunurile distruse de incendiu au fost trecute în vreun Proces - Verbal ?
4) îl privește personal paguba lui și nu face obiectul răspunderii dvs.Avea la îndemână o asigurare.
noi am incheiat un contract la circa financiara si atat doar, contractul de locatiune despre care spuneti dvs este acelasi cu contractul de inchiriere?Va rog mult spuneti-mi ptr.viitor cum pot sa-mi asigur bunurile din locuinta (se inchiriaza mobilata) impotriva chiriasilor neglijenti,mentionez ca am avut asig ptr locuinta de la care am primit o suma doar de 20mil lei vechi ,suma ce a acoperit doar o mica parte din toate bunurile facute scrum si specificate toate in procesul verbal de pompierii(mas.spalat,are cond,mobilier de buc,mob.camera,geam termopan ,faianta ,parchet ,usa term,zugraveala etc).
”noi am incheiat un contract la circa financiara si atat doar”,
1) OK! Până acum e bine.E-n favoarea dvs.
2) ceea ce NU ESTE BINE : Lipsa unei asigurări CLARE și PRECISE (nu înțeleg de ce doar 2.000 RON primiți ca despăgubire ?) a imobilului și bunurilor predate cu titlu de închiriere acelui chiriaș neglijent. Am convenit cu chiriasul sa refacem toate bunurile deteriorate(aer . . . ”, Cum ? Verbal ?! a) pt. a-l acționa în instanță, aveți nevoie CU PRIORITATE de un probatoriu ”beton” cu privire la bunurile (felul, numărul lor, starea la momentul închirierii, valoarea, gradul de distrugere din cauza neglijenței chiriașului în acel incendiu etc etc) dvs. date chiriașului cu drept de închiriere.Notă : dacă le aveați asigurate, acum NU aveați ”dureri de cap”, deoarece societatea de asigurări la sesizarea dvs. vă despăgubea și se răfuia ea cu neglijentul chiriaș ; b) s-ar putea să întâmpinați refuzul chiriașului în instanță, s-ar putea să motiveze că . . . deja v-a despăgubit societatea de asigurări, că . . . acele bunuri ”oricum nu valorau mai mult” etc etc Se cunoaște din practică că o societate de asig. niciodată NU acordă despăgubiri %.; c) LIPSA unui Proces verbal de predare primire a imobilului cu un mic INVENTAR al bunurilor predate, starea lor, starea imobilului și a instalațiilor aferente etc menționat ca ANEXÃ în acel contract de închiriere, mai ales dacă aveți o centrală termică de apartament.
3) Despre Contractul de locaţiune : acesta se caracterizează prin asigurarea folosinţei unui bun, pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preţ, denumit chirie. Acea persoană care asigură folosinţa bunului se numeşte locator (de regulă proprietarul bunului), iar persoana care utilizează bunul se numeşte locatar (denumirea cea mai comun utilizată fiind aceea de “chiriaş”). Dacă bunul a cărui folosinţă se asigură este un imobil sau un bun mobil, locaţiunea se numeste închiriere, iar persoana care foloseşte bunul se numeşte chiriaş.

Alte discuții în legătură

Apartament inchiriat spart ! va rog am o intrebare paguba din ... madalina0106 madalina0106 Apartament inchiriat spart ! Va rog am o intrebare paguba din urma spargerii este doar a mea sau si a chiriasului ? Ce e de facut daca nu s au gasit faptasi ? ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere lucfelice lucfelice Buna seara, vreau sa dau in chirie apartamentul meu. Am gasit chiriasi dar tinand cont ca nu ii cunosc, as vrea sa imi protejez apartamentul si bunurile din ... (vezi toată discuția)
Chiriasul a plecat cu utilajele hambra hambra Am incheiat un contract de inchiriere cu o S. C., spatiul inchiriat era dotat cu anumite utilaje, acestea fiind consemnate in procesul verbal de ... (vezi toată discuția)