Buna ziua,
In primul rand vreau sa spun ca va apreciez mult pentru ceea ce faceti, pentru ca ne raspundeti la intrebari si doresc sa va multumesc. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Doresc sa fac un contract de inchiriere pentru un imobil (casa ), problemele sunt urmatoarele:
1. nu stiu pe ce baza sa se faca acest contract deoarece nu detin titlu de proprietate - carte funciara, doar contract de vanzare cumparare pentru teren pe care se afla imobilul ?
2. Am inteles ca un contract inregistrat la ANAF constituie titlu executoriu si eu poate merge cu el direct la executorul judecătoresc pentru a-mi recupera banii datorați cu titlu de chirie daca sunt probleme, intrebarea este ce se intampla daca nu inregistrexz contracul la ANAF cum pot sa-mi recuperez banii pt chirie in cazul in care nu respecta contractul ?
3. Am gasit un contreact cu clauza de Forta Majora (8.1 În cazuri de forţă majoră (incendiu, cutremur, tulburări civile, război etc.), care fac ca spaţiul închiriat să devină neutilizabil, părţile sunt exonerate de orice răspundere (cu excepţia datoriilor înregistrate până la data evenimentului). conform Codului Civil, intrebarea este chiriasul imi va plati daune daca casa va lua foc din vina lui sau conform acestei clauze nu este obligat sa imi plateasca nimic si eu raman cu paguba?
4. Nu am certificat de eficienta energetica, am inteles ca ANAFul inregistreaza contractele si fara acest certificat dar chiriasul ma poate da in judecata si poate sa obtina anularea contractului si in acest fel sa nu imi mai preimesc banii pentru chirie?
5. Cel caruia in inchiriez casa o va folosi pentru a caza oameni ce sa scriu in contract la scopul petrnu care va fi folosit imobilul locuinta sau altceva? Nici nu stiu daca chiriasul va incerca sa obtina licenta pentru turism cazare, eu risc ceva in acest sens ca Proprietar?
Va multumesc mult.