avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Buna ziua,
Am si eu o problema: in urma cu cativa ani am facut un act de donatie cu o matusa pentru o casa, matusa mea a murit de curand...pot considera ca acum casa este a mea si pot face orice cu ea sau ma pot ataca ceilalti mostenitori?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mihdanbv , utilizator 08:56, 4 Aprilie 2010
Este posibil ca ceilalti mostenitori sa incerce atacarea acelui act. Dar, pana la anularea acelui act sunteti proprietara imobilului respctiv. Puteti face orice doriti cu imobilul respectiv, insa daca actul de donatie va fi atacat si anulat, sportati aceste riscuri.
Inteleg ca poate fi atacat actul si peste 10....20 de ani si ei imi pot lua casa..?
Pentru mai multa siguranta, interesati-va la Primaria unde se afla imobilul daca pentru defunct a depus cineva cerere de deschiderea succesiunii si care este masa succesorala.
daca nu se deschide succesiunea matusii in termenul de 6 luni, probabilitatea sa mai fie atacata donatia dvs e destul de redusa, mai ales daca nu se vor face si acte de acceptare tacita a succesiunii..
daca matusa nu avea mostenitori rezervatari (copii sau nepoti de copii sau parinti in viata) nu v a faceti probleme chiar daca e deschisa succesiunea.. numai rezervatarii pot ataca donatia
Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2010
Petre Enache, Avocat
Dar fratii sau copii fratilor matusii mele ma pot ataca? Casa era cumparata de sotul matusii mele care nu are rude si nici copii

Alte discuții în legătură

Contractul (actul) de donatie poate fi contestat in tribunal? unait29 unait29 Buna ziua , Am si eu o problema la care nu gasesc raspuns.. Bunica mea are 2 copii ( unul este decedat) ,iar de la fiecare copil cate un nepot. Ea doreste sa ... (vezi toată discuția)
Donatie de casa. JANCSCI JANCSCI socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ... (vezi toată discuția)
Sora mamei mele nu are copii, iar din partea soțului are nepoți de la frații lui. ea vrea să-mi doneze cu uzufruct o casă, poate fi atacată donația de ceilalți nepoți? grigorescumarga grigorescumarga Buna seara,sora mamei (matusa mea) nu are copii iar din partea sotului are nepoti de la fratii acestuia,vrea sa-mi vanda o casa la tara cu contract de vanzare ... (vezi toată discuția)