Un pensionar cu pensie 1400 lei,am inchiriat un apartament.Am declarat la AFP Contractul de inchiriere si as vrea sa stiu daca sunt obligata la plata contributiei de sanatate 5.2%? Va multumesc
Va multumesc pentru raspunsul dat. Va rog sa-mi indicati articolul din care reiese ca un pensionar care are o pensie mai mare de 1000lei,nu este obligat la plata contributiei de sanatate?
Nu ştiu dacă aţi înţeles corect mesajul meu, aşa că mă văd nevoită să revin cu următoarele precizări:
ART. 257 din Legea 95/2006
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%**), care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 2^1 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
(2^1) În situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate.
(3) În cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) si la art. 213 alin. (2) lit. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 5,5%*) datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.
Potirvit dispoziţiilor art. 17, din Ordinul nr. 617/2007:
" ART. 17
(1) Pentru pensionari contributia datorata de acestia se aplica numai la veniturile din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit prevazuta de Codul fiscal, se calculeaza pentru diferenta dintre cuantumul pensiei si aceasta limita si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi."
În concluzie dumneavoastră datoraţi CASS, pentru veniturile din pensie ce depăşesc limita supusă impozitului pe venit şi nu datoraţi CASS, pentru veniturile din chirii.
Sunt pensionara din 1 IX 2005 si pana in 1 X 2008 pensia mea a fost sub limita sumei impozabile.Am/(am avut) in fiecare an mici depozite bancare pe termen (la trei banci) in cuantum TOTAL de max 5000euro,dobanzile fiind impozitate conform legilor in vigoare.La serviciul pt.eliberarea cardului de sanatate european(CEASS) mi s-a refuzat in trei randuri primirea si inregistrarea acteleor necesare obtinerii CEASS,pretextand ca in evidenta lor computerizata figurez cu dobanzi - 258lei in 2005,183lei in 2006 si 169lei in 2007- pentru care nu am achitat contributie de sanatate! Mai mult,sustin ca datorez si penalitati si mi-au oferit cu "generozitate" sansa de a achita totul pe loc,inca de la prima mea prezentare acolo,in 14 IV.In "interpretarea" acestor doamne,Art.257,alin(2),litera f) din Legea 95/2006 ar spune ca eu datorez pt.perioada 2005-2007 nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara,lunar,plus penalizarile aferente!!! Adica in fiecare din cei trei ani,din pensia mea aflata sub minimul impozabil,ar fi trebuit sa achit lunar cel putin un salariu minim brut pe tara ca si contributie de sanatate,pt. ca am beneficiat de dobanzile precizate mai sus!!! Pt. ca n-am facut-o,trebuie sa achit si penalitati,altfel nu mi se primesc actele pt.CEASS!!! Sunt singura in aceasta situatie? Ce sa fac,unde sa ma adresez,pt. ca la tel.verde 0800.800.950 mi-a raspuns - azi la 13:35 - o voce feminina ce parea ca fusese avertizata ca voi suna si care nu numai ca a sustinut aberatiile colegelor ei,dar chiar mi-a atras atentia ca,daca nu ma conformez cerintelor lor,mi se va retrage calitatea de asigurat!!!