avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Plangere indreptata in mod eronat
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Plangere indreptata in mod eronat

Buna Ziua,
Garda Financiara a emis un proces verbal de constatare prin care o s-a stabilit ca o societate comerciala are de plata 100.000 lei impozit pe venit, pe baza unor simple declaratii date de niste persoane. Societatea contesta procesul verbal respectiv, pronind de la prevederea legala conform careia in exercitarea atributiilor, garda financiara emite procese verbale de contraventie (legea de organizare si funct. a GF) si formuleaza plangere contraventionala. Dupa vreo 4 termene, instanta pune in discutie temeiul de drept al actiunii, iar intrebarea pe care o am este urmatoarea: daca respectivul proces verbal este calificat ca fiind un act administrativ fiscal, este evident ca pentru anularea acestuia trebuia formulata contestatie la DGFP. Pot solicita instantei sa considere plangerea mea ca o contestatie facuta cate un organ necompetent si sa o trimita spre solutionare catre DGFP? Cum mai pot indrepta eroarea?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: SC QCERT SRL , Consultant resurse umane 09:49, 5 Aprilie 2010
e ciudata speta pe care o relatezi,in principiu fiecare proces verbal de constatare a unei contraventii trebuie sa fie intemeiat in drept ,adica pe o prevedere legala pe care a incadrat-o organul administrativ,recte garda financiara,daca instanta pune in discutie temeiul de drept al actiunii inseamna ca trebuia sa va adresati DGFP si dupa aceea in caz de solutionare cu un verdict negativ sa va indreptati in instanta,e o procedura de contestare care trebuie urmata
Cred ca trebuie sa solicitati suspendarea cauzei,iar daca ar fi de acord si intimata,aceasta s-ar realiza in conformitate cu disp.art.242 al.1 c.pr.civ,urmand ca ulterior sa formulati contestatie la DGFP,facand si dovada ca v-ati adresat inititial instantei de judecata.
anjinsan a scris:

Garda Financiara a emis un proces verbal de constatare prin care o s-a stabilit ca o societate comerciala are de plata 100.000 lei impozit pe venit, pe baza unor simple declaratii date de niste persoane. Cum mai pot indrepta eroarea?

Din cele relatate ... c-am multe nu se "leaga".
1 - Faptul ca nici dvs nici instanta si nici intimatul nu ati inteles timp de 4 termene ca e vorba de un PV de constatare e mai mult decat ciudat.
2 - simple declaratii - aducatoare de venit impozabil la nivelul a 100.000 lei - chiar credeti ca la garda financiara sunt "naivi in functie"
3 - dar e si mai ciudat de ce daca au constatat ca ati declarat eronat impozitul pe profit au facut PV de constatare si nu de contraventie.

De altfel ca orice alta autoritate de inspectie au posibilitatea de a folosi atat PV de constatare cat si de contraventie. Singura problema apare prin faptul ca PV de constatare e complectat atunci cand in urma controlului nu sunt identificate contraventii şi nu e cazul de aplicat o amenda contraventionala - care poate fi si sub forma unui avertisment.

In concluzie, eu cred ca v-ati simtit cu musca pe caciula :slap: si nu ati inteles concluziile Garzii Financiare#-o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces cu garda costicul costicul O soc. a fost verificata de garda financiara.Asupra vanzatoarei s-a gasit o suma de bani care nu era batuta pe casa de marcat. S-a suspendat activitatea. Soc.a ... (vezi toată discuția)
Raspuns judecatorie contraventie Alex280594 Alex280594 Buna seara, in primul rand imi cer scuze daca n-am postat unde trebuia. Pe scurt: In luna Mai (2021), mi-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioada ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca exista o cerere tip de contestatie ... Marian Saulescu Marian Saulescu Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca exista o cerere tip de contestatie sau se poate scrie de mana? La fel pentru cererea de grefa. Daca sunt cereri tip unde ... (vezi toată discuția)