avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se face un ROL
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se face un ROL

Tatal meu a decedat anul trecut,pentru a face succesiunea ,notarul mi-a cerut mai multe documente de la primarie, logic am fost la primarie si am solicitat documentele certificat fiscal,adeverinta dupa legea 18/1991,cei de la primarie mi-au eliberat documentele pe numele tatalui meu dar cu specificatia ca tata este mostenitor alaturi de ceilati 6 frati scriindui pe toti pe documente .La intrebarea mea de ce ii trece si pe ei ,mi-au raspuns CA NU ARE ROL.Tatal meu si-a construit casa in 1958 pe un tenen cumparat de tatal lui ,actul de cumparare este o chitanta de mana facut intre bunicu si vanzator,tata si-a platit impozitul pe casa si teren fiind pe numele lui(am optinut mai greu de la o alta persoana ,o copie din registru agricol in care apare inregistret cu teren si casa in perioada 1971-1975 este doar o pagina )INTREBARE are rol ? sau cum pot face succesiunea tatalui meu pe casa si teren ?va multumesc
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 17:15, 4 Aprilie 2010
Avand in vedere cele expuse consider ca solutia o reprezinta o actiune judecatoreasca - actiune in constatare - pe temeiul uzucapiunii - cu respectarea prevederilor art. 1846-1847Cod Civil , care prevede anumite condiţii pentru a putea opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune, şi anume:
- posesia să fie continuă - posesorul să o exercite în mod regulat, fără intermintente anormale
- posesia să fie neîntreruptă
- posesia să fie netulburată să nu fie fondată sau conservată prin acte de violentă în contra sau din partea adversarului;
- posesia trebuie să fie publică - posesia nu trebuie exercitată în ascuns de adversarul sau, încât acesta să nu fie în stare de a putea să o cunoască
- posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar.
Luati legatura cu un avocat care va sti ce sa faca .
Daca am inteles eu bine, chitanta pentru loc este pe numele bunicului, care a cumparat de la altcineva? Daca tatal dvs. traia in 1990 si avea partida de rol deschisa pe numele dansului (asa ar trebui daca isi platea singur impozitele), puteti incerca varianta obtinerii dreptului de proprietate pe cale administrativa, prin procedura Ordinului Prefectului (art. 23 din legea 18/1991).
Dosarul se depune la primarie si trebuie sa contina:
- cerere;
- extras registrul agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 (unde tatal dvs. trebuie sa apara singur, in caz contrar Ordinul Prefectului va fi eliberat pe numele tuturor persoanelor care apar in aceste documente);
- schita cadastrala imobil;
- declaratii vecini cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate;
- istoric rol fiscal;
- acte stare civila.
Daca in documentele primariei apare bunicul, cererea o va face oricare dintre succesibilii acestuia, asa cum apar ei in certificatul de mostenitor. OP va iesi pe numele bunicului, urmand apoi sa se dezbata succesiunea. Insa, daca spuneti ca tatal si-a platit singur impozitul atatia ani, este posibil sa aiba rolul dansului si atunci OP va iesi pe numele sau. Dupa obtinerea OP si clarificarea succesiunii, se va dezbate si mostenirea tatalui.
PS: daca tatal apare in evidente, succesibilii sai pot cere OP-ul, doar daca prezinta un certificat de calitate de mostenitor.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa fac acte la casa si nu stiu cum monikuttza892007 monikuttza892007 mama a primit de la bunica o casa dar problema este ca nici bunica nu avea acte pe ea,dar la primarie a platit pe numele ei casa,acum bunica a decedat si nu ... (vezi toată discuția)
obtinerea ordinului prefectului georgetastanciu93@yahoo.com georgetastanciu93@yahoo.com Buna ziua, Ca toata lumea m-am lovit si eu de o problema. Locuiesc cu sotul meu si una din surorile lui , in casa parinteasca ne-am decis sa facem actele ... (vezi toată discuția)
Succesiune sau uzucapiune de 30 de ani? calinbubu2004 calinbubu2004 buna...am si eu o problema mare...avem o casa la tara...dar nu avem act de propietate pe teren si pe casa.casa este a strabunicii lui mama. de dansa nu stim ... (vezi toată discuția)