avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

Am formulat o actiune pentru plata orelor suplimentare. s-a efectuat expertiza mi-a calculat orele suplimentare efectuate si suma pe care trebuie sa o incasez dar in incheierea expertizei se concluzioneaza ca nu trebuie sa primesc nici o suma intrucit in contractul colectiv de munca se prevede ca pentru munca nenormata am primit un spor de 25%.dar in codul muncii se prevede pentru orele suplimentare un procent de 75%.ce trebuie sa fac?sa solicit anularea contractului colectiv de munca pentru ca nu respecta codul muncii?
Cel mai recent răspuns: nasu , utilizator 21:27, 1 Aprilie 2010
Nu trebuie sa solicitati anularea CCM ci sa solicitati instantei sa constate ca prevederile Codului muncii (art.120 alin. (2) si art.111 alin. (1)) sunt imperative si prevederile imperative ale Codului Muncii se aplica si in situatia in care CCM incalca aceste prevederi. Mai mult, art.120 mentionat stabileste explicit ca acest procent nu poate fi mai mic, iar CCM pe anii 2007-2010 stabileste un procent de 100% pentru orele astfel lucrate sambata si duminica. De altfel, expertiza in cauza este numai un mijloc de proba care poate fi combatut atunci cand nu este pertinent sau concludent, ori cand nu tine seama de prevedereile legale imperative aplicabile. In concluzie, instanta poate tine cont de cuprinsul expertizei numai in partea care nu incalca sau nesocoteste legea.
De altfel, in practica judecatoreasca s-a decis in mod corect in acest sens si in alte spete. (Vedeti in acest sens si Decizia nr. 1366/R din 10.04.2006 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Civila si pentru cauze privind conflictele de munca si asigurari sociale.)
Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2010
ContSters36411, utilizator
Multumesc dl.Zaharia. Rezolutiunea unui contract de vinzare - cumparare se timbreaza la valoare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata ore suplimentare marthal marthal as vrea sa stiu ce procent din salariu net? sau brut? reprezinta plata orelor suplimentare in CIM sunt incadrat la 8h/zi dar voi lucra 10h/zi, cele 2 ore ... (vezi toată discuția)
Ore sambata si duminica Mainerici  Ctin Mainerici Ctin daca angajatorul stabileste prin reg de ordine interioara un spor de 2% din salariu ptr orele de sambata si duminica,dar nu modifica si contractul individual ... (vezi toată discuția)
Sporul pentru orele suplimentare symonika_kreatza symonika_kreatza vreau sa intreb cum trebuie sa procedez in situatia aceasta:la 40 ore suplimentare efectuate am fost platita cu 2 ron, in contractul individual de munca imi ... (vezi toată discuția)