avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Va rog sa ma ajutati cu o intrebare.

Bunicii mei au detinut un teren. Acestia au decedat si au ramas ca mostenitori mama si matusa mea. Ulterior a murit si matusa mea care era casatorita dar nu avea copii. La un an dupa decesul matusii mele, mama mea, a deschis succesiunea dupa bunicii mei, primind terenul pe care il aveau acestia. Intrebarea este: sotul matusii mele (care nu are copii cu matusa mea) are dreptul la terenul bunicilor mei?

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:38, 1 Aprilie 2010
Nu are drept de mostenire , stati linistiti ! Un Paste cat mai fericit !
Sotul matusii nu are dreptul de a-i mosteni pe bunicii dvs. , are insa dreptul de a-si mosteni sotia, matusa dvs. . .defuncta. Asa incat , alaturi de mama dvs. , la mostenirea matusii ar trebui sa vina si sotul supravietuitor .
legally a scris:

Sotul matusii nu are dreptul de a-i mosteni pe bunicii dvs. , are insa dreptul de a-si mosteni sotia, matusa dvs. . .defuncta. Asa incat , alaturi de mama dvs. , la mostenirea matusii ar trebui sa vina si sotul supravietuitor .


Exact. Sotul matusii are drept la partea din mostenirea bunicilor care i-ar fi revenit sotiei sale, aceasta decedand ulterior parintilor ei, deci la momentul deschiderii succesiunii ( data decesului ei) ii revenea o cota parte, care intra in masa succesorala la care vine sotul ei.
Va rog sa ma lamuriti.
Are sau nu dreptul?
Pentru ca atunci cand matusa mea a murit nu era deschisa succesiunea dupa bunici, deci matusa mea nu a fost trecuta in niciun document ca mostenitoare.
Cand matusa dvs. a decedat, succesiunea bunicilor era deschisa , insa nu dezbatuta( conform legii, succesiunile se deschid prin moarte). Asa incat urmeaza a se dezbate succesiunea bunicilor si apoi a matusii...deci sotul supraviatuitor va mosteni alaturi de mama dvs.

Alte discuții în legătură

Succesiune unchi fara copii. de ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi? Epuree Epuree Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire ContSters134265 ContSters134265 Matusa mea a decedat si nu are copii. Unchiul poate sa participe la succesiune dupa bunicul meu, avand in vedere ca pe numele lui si cei 6 copii mostenitori, ... (vezi toată discuția)