buna am tot citit despre tva imobiliar dar inca nu imi este foarte clar......mai pe scurt.......am vindut in 2007 o cladire noua ,in 2008 o alta casa noua si in 2009 inca una....acum as avea inca una pentru 2010 la vinzare...este vorba de tva? multumesc.
chiar daca ati derulat tranzactii pe parcursul a mai multor ani, activitatea dvs. a generat venituri cu caracter continuu si astfel ati devenit persoana impozabila, in sensul art. 127, alin 1 si 2 din Codul Fiscal.
conform art. 141, alin 2, lit f), constructiile noi nu sunt scutite de la plata tva.
fiind persoana impozabila, asa cum am explicat mai sus, la atingerea pragului de 35.000 euro sau 119.000 lei, intr-un an calendaristic, trebuia sa va inregistrati in scopuri tva, conform art 152, alin 6 din Codul Fiscal, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care ati atins/depasit plafonul.
dupa aceasta inregistrare, erati obligat sa colectati tva si sa-l virati mai departe la bugetul statului, pentru fiecare tranzactie cu imobile noi, in conformitate cu prevederile art. 150, alin 1 din Codul Fiscal.
plata impozitului de 3% nu are nici o legatura cu plata tva.
asadar, dupa parerea mea, trebuia sa achitati tva statului incepand cu a doua tranzactie, daca prima a fost mai mare de 35.000 euro.
Dupa cite am citit si rascitit,toate parerile si opiniile ,argumente si contraargumente, un avocat bun ar putea să iasă din aceasta harababura .Oricum este destul de absurd sau chiar suspect sa nu-i pui in vedere persoanei fizice care vinde ,prin notar ,că mai are de platit o taxa si il lasi să faca tranzactia ba chiar se elibereaza si certificat fiscal precum ca nu ai datorii, taxe si impozite neplatite catre stat in privinta imobilului......normal ar fi fost sa nu -l lasi sa faca tranzactia pina nu plateste si tva, sau macar sa scrie undeva in act cv . Daca itrebai anul trecut notarii sau chiar inspectorii financiari nu te puteau lamuri cu nimic ,nu erau nici ei lamuriti pentru ca legea nu a fost clara ,spune de continuitate dar de ce nu specifica 1 ,2 ,3 vinzari pe an ?
in orice tara civilizata, un venit realizat, intr-o forma sau alta, este impozitat.
sistemul fiscal din romania este unul bazat pe declaratia contribuabilului, platitor de taxe si impozite.
pana la efectuarea inspectiei fiscale sau a altor cercetari, se presupune ca declararea sau dupa caz nedeclararea unor taxe si impozite sunt in concordanta cu starea de fapt fiscala.
prescriptia dreptului de a stabili impozite si taxe este de cinci ani, la fel si dreptul de a cere executare silita.
sa va dau un exemplu: o societate comerciala desi trebuie sa declare si sa plateasca impozit minim, declara suma 0 si pe urma cere certificat fiscal si astfel se elibereaza certificatul cu 0 datorii. dupa care fie asteapta inspectia fiscala, fie depune o declaratie rectificativa. nu e nici o problema, asta este sistemul declarativ.
la restul intrebarilor nu va pot raspunde. asa cum ati apreciat, poate doar un avocat foarte bun.
Firma neplatitoare tva
bux10
Buna seara,
Am si eu o intrebare si v-as ruga sa ma ajutati sa gasesc raspunsul: am o firma abia infiintata (iulie), neplatitoare de TVA. As vrea sa inchei un ... (vezi toată discuția)