avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA intarziere declarare PFA platitor de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

intarziere declarare PFA platitor de TVA

Sunt PFA neplatitor de TVA (diriginte de santier) .In mai 2012 mi-am depus declaratia 200 cu veniturile realizate si am stat linistit ca nu depasesc pragul de 35.000 euro deoarece am impartit la valoarea medie a euro in 2011. In iunie am primit un telefon de la finante ca am depasit pragul de 35.000 euro(trebuia sa calculez euro cand a intrat tara in UE )si trebuie sa ma declar platitor de TVA si sa platesc retroactiv TVA eu depasind pragul in decembrie 2011. CE nu inteleg este cum imi ia statul TVA retroactiv din moment se eu am contracte de consultanta si dirigentare de santier in derulare sin care au TVA zero.Eu am facturat fara TVA nu am incasat TVA cum dau inapoi la stat ceva ce nu am incasat.Plus ca o parte din contracte le am in euro (peste 70%) . Cand calculeaza pragul de 119.000 statul ia valoarea euro din momentul aderari in UE iar la facturicu cat este valoarea euro in momentul facturari.Am vorbit cu o parte din beneficiari si nu toti sunt de acord sa facem aditional pe valoarea TVA.ASA trebuie sa dau la stat 24 % TVA ,16 % impozit ,5,5 % CAS .enorm. VAa multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: jovii , utilizator 21:07, 23 Iunie 2012
Conform art. 152 Cod fiscal cursul la care se calculeaza plafonul legal este cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii, respectiv 3,3817 lei / euro. Trebuia sa va raportati toate calculele la acest curs si nu la cursul zilnic. Din ceea ce spuneti, depasind pragul legal aveati obligatia sa va inregistrati in scopuri de TVA si sa colectati taxa.
Temeiul legal este art. 152 alin. 6 Cod fiscal care prevede ca in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului se creaza obligatia de a se solicita inregistrarea in scopuri de TVA. In cazul in care aceasta obligatie nu este indeplinita, respectiv nu se solicita sau se solicita cu intarziere inregistrarea, organul fiscal competent are dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrat in scopuri de taxa.
Nu m-ati lamurit.Contractele mele de pe anul trecut 2011 si care sunt in derulare si in 2012 s-au facut cand nu eram platitor de TVA ,in contract se stipuleaza o suma si TVA 0 pentru ca statul nu ma lasa sa fac contract cu TVA cand sunt neplatitor de TVA ca dupa aceea sa imi ceara TVA ce nu-l pot incacsa.Cum sa colectez TVA la UN contract care nu are TVA ?
Cifra dvs. de afaceri a depasit plafonul legal, depasind acest plafon aveati obligatia sa va inregistrati in scopuri de TVA si sa facturati cu TVA.
Asa cum v-am precizat anterior, conform art. 152 alin. 1 Cod fiscal scutirea de taxa se acorda persoanelor impozabile a caror cifra de afaceri, declarata sau realizata, este inferioara plafonului stabilit legal. Dvs., probabil, ati realizat acest plafon, deci vi s-a creat obligatia de a va inregistra in scopuri de TVA. Nu ati facut-o, o face organul fiscal in locul dvs. punandu-va sa platiti ceea ce trebuia sa colectati, adica TVA.
Va multumesc pentru rabdarea acordata,unui profan in domeniu dar revin.Singurul meu avantaj in aceasta discutie este ca incerc sa gandesc logic si nu influentat de articole de lege. In perioada 01.10.2011-01.01.2012 am facturat fara tva .Am depasit plafonul in decembrie 2011.Toate contractele mele au TVA 0 . Va rog sa-mi spuneti de unde imi ia statul TVA si sub ce forma legala.Trebuie sa stornez toate facturile de anul asta si sa refacturez cu TVA din valoara FARA TVA a contractului ? Eu consider ca sin statul Incalaca legea insusindu-si sume necuvenite. Inca odata va multumesc pentru timpul acordat
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Statul o sa ia de la dvs., din buzunar. El apreciaza ca aveati de indeplinit o obligatie la care nu v-ati conformat, obligatie reglementata de legislatia fiscala. Statul nu incalca legea pentru el considera ca dvs. nu v-ati indeplinit o obligatie reglementata de el. Cu parere de rau pentru dvs., dar conform legislatiei are dreptate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pfa platitor,neplatitor de tva jovii jovii Buna ziua.Am urmatoarea problema : din decembrie 2011am depasit plafonul de 119 000 ron, am ajuns la 129 000, am depus formularul 200 la finante in 25 mai 2012 ... (vezi toată discuția)
Plafon tva camelia adina camelia adina o persoana fizica inregistrata la intreprindere individuala din 2010, neplatitoare de tva ( nu a ajuns la c.a. de 35000 euro) nici in 2010 , nici in 2011 , se ... (vezi toată discuția)
Firma neplatitoare tva bux10 bux10 Buna seara, Am si eu o intrebare si v-as ruga sa ma ajutati sa gasesc raspunsul: am o firma abia infiintata (iulie), neplatitoare de TVA. As vrea sa inchei un ... (vezi toată discuția)