avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA platitor,neplatitor de tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA platitor,neplatitor de tva

Buna ziua.Am urmatoarea problema : din decembrie 2011am depasit plafonul de 119 000 ron, am ajuns la 129 000, am depus formularul 200 la finante in 25 mai 2012 si am stat linistit ca nu am depasit 35 000 euro eu impartind 129 000 la cursul mediu al anului 2011(teapa).M-au anuntat de la finante ca am depasit pragul si ca trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva. Am depus o declaratie pe proprie raspundere ca am depasit pragul ,am completat formularul 070 in 29 iunie, am primit RO-ul incepand cu 1 iulie,si acum dupa ce am fost 4 ore PFA platitor de TVA,vreau sa ma duc luni la finante sa depun cerere sa nu mai fiu platitor de TVA deoarece la 1 iulie 2012 sunt cu mult sub pragul de 220 000 ron(si daca il calculez proportional).Mentionez ca eu nu am dorit sa ma inregistrez ca platitor de TVA,ci statul roman prin legile lui aberante.Domeniu de activitate consultanta in constructii,dirigentie de santier.Contractele mele sunt in derulare de cand eram neplatitor de TVA ,am facturat fara TVA ,nu am incasat TVA si in contracte este stipulat TVA = 0 ,contractele sunt la pret ferm.Ce ma sfatuiti sa fac ca sa-mi recuperez TVA-ul ,daca este bine sa ma duc la finante sa cer sa fiu scos de la platitor de TVA?
Cel mai recent răspuns: jovii , utilizator 09:11, 1 Iulie 2012
stimate domn,
daca in luna decembrie 2011 ati depasit plafonul legal de scutire de 35.000 euro, respectiv 119.000 lei, aveati obligatia ca pana pe data de 10 ian 2012 sa solicitati inregistrarea in scopuri de tva si ati fi primit un cod de TVA valabil incepand cu 1 februarie 2012.

asadar, incepand cu 1 februarie erati obligati sa emiteti facturi cu tva in cota de 24%, sa colectati si sa platiti tva catre bugetul de stat.

inteleg din expunerea dvs. ca ati primit codul de tva valabil incepand cu data de 1 iulie 2012 si banuiesc faptul ca perioada fiscala este trimestrul calendaristic (sunteti platitor de tva trimestrial).

in aceste conditii puteti solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de tva numai in perioada 1-10 octombrie 2012, cu conditia ca pana la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de 220.000 lei.

pentru perioada 1 februarie - 30 iunie, incercati sa purtati o discutie cu clientii dvs. si sa stornati facturile emise fara tva iar ulterior sa refacturati cu tva, recuperandu-va astfel obligatia de plata catre stat, urmand sa suportati doar dobanzile si penalitatile.

in acelasi timp aveti drept de deducere pentru achizitiile efectuate in perioada susmentionata, dar si pentru bunurile, serviciile si activele fixe aflate in stoc la 1 februarie 2012.

Multumesc pentru raspuns.Fac act aditional pe perioada 1februarie- 30 iunie pe valoarea cu TVA,stornez facturile fara tva si refacturez cu tva de preferinta o singura factura cu o data ulterioara datei de 1 iulie 2012? Cu ce act dovedesc beneficiarului ca eu sunt platitor de tva din 1 februarie? Beneficiarii nu trebuie sa isi modifice si ei rapobilanturile cu facturile stornate,? Ma scuzati daca fac greseli,dar sunt un profan in domeniu,multumesc pentru intelegere si rabdare.
Procedura ar fi acesta: va duceti la partenerii dvs. si le explicati situatia. Daca sunt platitori de TVA nu au nimic de pierdut si, de regula, inteleg.

In ce consta aceasta? In faptul ca toate facturile emise de dvs. in perioda 01/02/2012 - 30/06/2012 vor fi stornate, adica se va copia identic facturile initiale, dar valorile vor fi negative. Dupa data de 01/07/2012, data de la care sunteti platitor de TVA, veti reface aceste facturi la care veti adauga si TVA.

Bineinteles, valoarea facturii va creste corespunzator, dar puteti stabili ca partea din factura aferenta TVA sa o plateasca la momentul deducerii. Poate, mai tarziu decat scadenta dvs. catre stat.

Din nefericire, daca e sa gasim un vinovat, acesta sunteti dvs.
VINOVATUL va multumeste pentru ajutor si pentru timpul acordat,imi voi insusi solutia data de dumneavoastra. Cu respect

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarziere declarare pfa platitor de tva jovii jovii Sunt PFA neplatitor de TVA (diriginte de santier) .In mai 2012 mi-am depus declaratia 200 cu veniturile realizate si am stat linistit ca nu depasesc pragul de ... (vezi toată discuția)
Plafon tva depasit ... sau nu ? pavel1980 pavel1980 Buna ziua, Am un PFA neinregistrat in scopuri de TVA, dar odata cu emiterea ultimei facturi din luna iunie am depasit plafonul de 119 000 lei si ar fi ... (vezi toată discuția)
Devin sau nu platitor de tva cricri cricri Buna seara Am si eu o mica problema Sunt titularul unui cabinet de avocatura - am contabilitate in partida simpla - in cursul lunii mai am incheiat un ... (vezi toată discuția)