avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calculare termen recurs
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calculare termen recurs

Va rog sa-mi raspundeti cum se calculeaza termenul de recurs? se numara si zilele nelucratoare?Dar ziua pronuntarii hotararii judecatoresti se pune in calcul ?astfel,s-a pronuntat hotararea judecatoreasca pe 23 martie.Vreau sa stiu daca mai am timp de recurs.Nu mi s-a comunicat hotararea .sunt parte vatamata intr-un proces penal si cred ca trebuie sa-mi ridic de la judecatorie haotararea Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2010
cattie, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:19, 6 Iulie 2014
Cele 10 zile se calculeaza incepind cu ziua urnmatoare pronuntarii pentru inculpat.Daca ultima zi cade intr-o zi nelucratoare se proroga pina la prima zi lucratoare urmatoare
Numai zile lucratoare,incepand cu ziua urmatoare pronuntarii dispuse de instanta
termenul de recurs sau de apel, dupa caz, se calculeaza diferit in functie de natura litigiului si calitatea partilor implicate. in dreptul penal, termenul de apel sau recurs, curge de la data pronuntarii pentru procuror si de la data comunicarii pentru parti, daca acestea nu au fost prezente la pronuntare. se calculeaza pe zile libere, prima si ultima neluindu-se in calcul. astfel, daca data comunicarii prin posta a hotaririi este 01.04.2010, termenul incepe in data de 02.04.2010 si se sfirseste in data de 11.04.2010. daca data de 11.04.2010 cade intr-o zi nelucratoare, simbata sau duminica, sau intr-o zi decretata sarbatoare nationala, acesta se implineste in prima zi lucratoare. in dreptul civil, termenul de apel sau recurs, curge de la data pronuntarii pentru partile prezente si de la comunicare pentru cele care n-au fost prezente la pronuntare. termenul difera in functie de litigiu si se calculeaza pe zile libere cum am aratat mai sus.
De principiu orice termen procedural se calculeaza neluandu-se in calcul ziua comunicarii sau a pronuntarii ( in functie de natura litigiului) si nici a implinirii lui implinirii lui, pe zile libere.
Mai exact voi da un exemplu :-daca mi-a fost comunicata hotararea in data de 01.04.2010 si termenul de recurs este sa zicem de 10 zile (penal-cand partea a fost lipsa la dezbateri), el se va implini in data de 12 .04.2010.
Astfel, in calculul termenului se au in vedere atat zilele lucratoare si cat si cele nelucratoare, insa depinde si de data cand se implineste, respectiv o zi nelucratoare sa nu.
Atentie!termenul utilizat "pe zile libere" nu inseamna numai zile lucratoare, ci zilele care se calculeaza intre prima si ultima zi a implinirii termenului.
Fac aceasta precizare pentru ca sunt multi cei care au pierdut termenul de declarare a unei cai de atac fiind indusi in eroare de faptul ca nu au luat in calcul si zilele nelucratoare.
Concluzie: daca doriti sa va calculez exact un termen, reveniti exact cu data comunicarii si veti primi raspunsul.
Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Hotararea nu mi-a fost comunicata .Eu sunt parte vatamata si s-a pronuntat pe data de 23 martie si vreau sa stiu daca mai am timp pentru recurs intrucat am asteptat comunicarea hotararii dar se pare ca nu mi se va trimite aceasta ci trebuie s-o iau eu de la judecatorie

Alte discuții în legătură

Termen recurs dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unei sentinte penale, care a fost data la 19.06.2014, termenul in care se depune recursul este de 10 zile? Calculat din a doua zi,dupa ... (vezi toată discuția)
Comunicare hotarare de divort- calcul termen apel- schimbare nume Florinela2 Florinela2 Pronunțarea și comunicarea sunt același lucru? Pronunțarea a fost pe 28.12.2017 și azi am primit comunicarea. Trebuie să mai aștept alte 30 zile sau se ... (vezi toată discuția)
Drept civil,mosteniri drept de proprietate hurtemma hurtemma in urma unei pronuntari judecatoresti,sunt 15 zile de la pronuntare ptr.a face apel,s au 15 zile de la comunicare scrisa si trimisa prin posta...se socotesc ... (vezi toată discuția)