Sunt parte vatamata intr-un dosar in care invinuitul este acuzat de fas,uz, de fals, fals in declaratii, abuz in serviciu , fiind vorba de falsificarea unor semnaturi intr-un proiect de finantare europeana pe linie de Mediu( constructia unei statii de tratare apa potabila). Respectiva firma a primit prima oara NUP ( a stat dosarul 10 luni la Parchet ) dupa care judecatorul a desfiintat rezolutia procurorului si dispus inceperea urmaririi penale . Cat mai dureaza oare ? Care este termenul de prescriere la aceste fapte ?
Legal ,nu este prevazut termen ,pentru efectuarea cercetarilor
In cazul dvs ,speta este complexa,infractiunile sunt multiple.
Falsul in declaratii =art 292 Cod penal ,inchisoare de 3 luni la 2 ani
Uzul de fals =art 291 Cod penal ,inchisoare 3 luni la 3 ani cand inscrisul este oficial ,3 luni -2 ani ,sau amenda,cand inscrisul este sub semnatura privata
Abuz in serviciu-art 246 Cod penal,inchisoare de la 6 luni la 3 ani
Termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt prevazute de art 122 Cod penal,5 ani cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an,dar care nu depaseste 5 ani
In cazul dvs acest dosar va fi analizat cu si mai mare atentie , tocmai datorita faptului ca instanta de judecata a infirmat rezolutia procurorului! Cat poate dura ? De la cateva luni la cativa ani!B-)
Dosarul va ramane la procuror pana va fi finalizata umarirea penala.
Raspunderea penala a persoanei juridice se prescrie in conditiile prevazute pentru persoana fizica in conditiile art.121-124 c.p.
Atentie!cursul termenului de prescriptie se intrerupe prin indeplinirea oricarui act care potrivit legii trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal.
Dupa fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
Legea nu prevede un termen maxim pentru desfasurarea urmaririi penale. In aceste conditii rezolvarea anumitor cauze mai complexe se poate intinde si pe ani!
Cel mai bine ar fi sa manifestati interes si sa urmariti desfasurarea anchetei; in acest sens va puteti interesa periodic si puteti inregistra cereri prin care sa solicitati raspunsuri scrise. Puteti merge in audienta la procuror sau la prim-procuror, iar in acest fel creati o oarecare presiune pe cei responsabili cu ancheta. Daca lasati pur si simplu sa treaca timpul asteptand un semn din partea lor... s-ar putea sa nu il primiti prea curand!
Puteti angaja si un avocat care sa gestioneze cauza in interesul dvs!