avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Majorare capital social
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Majorare capital social

Buna ziua,
va rog sa ma lamuriti intr-un aspect: se pot scoate bani din casa unei societati si depune la trezorerie pentru majorarea capitalului social? Implica plata unor taxe sau impozite? Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 17:55, 5 Aprilie 2010
Pentru un raspuns corect ar trebui sa dati mai multe detalii, respectiv tipul societatii (s.r.l.; S.A etc) si numarul de asociati in cazul in care este un s.r.l. Va reproduc atr. 210 din legea 31/1990 care prevede situatiile si modalitatile de majorare a capitalului social:
(1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.
(2) De asemenea, actiunile noi sunt liberate prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.
(3) Diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului vor fi incluse in rezerve, fara a majora capitalul social.
(4) Marirea capitalului social prin majorarea valorii nominale a actiunilor poate fi hotarata numai cu votul tuturor actionarilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune.

Acest articol se aplica la toate societatile insa unele societati au anumite reglementari specifice.

Inteleg ca doriti sa faceti lucrurile fara ajutorul unui profesionist pentru a economisi, insa pentru a evita neplaceri va sfatuiesc sa luati legatura atat cu contabilul societatii cat si cu un avocat care va vor sfatui cu privire la solutia ideala pentru activitatea dvs.
Majorarea capitalului prin aport de numerar se face cu banii asociatilor si nu cu banii societatii. Deci, asociatii trebuie sa vina cu alti bani decat cei din casierie.

Venind in intampinare putem aborda problema facand urmatorele presupuneri: (1) este vorba de o SRL, (2) societatea are profit nerepartizat, deci sold creditor in contul 117 "Rezultatul reportat". Ca urmare, printr-o hotarare a Adunarii Generale a Asociatilor se ia decizia de majorare a capitalului social din rezultatul din anii anteriori, se inregistreaza la ORC si in contabilitate.

Totusi, spuneti-ne, care este situatia concreta? Dupa cum vedeti, in astfel de situatii solutiile sunt multiple.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerve legale mona_genes mona_genes buna ziua. Am aport adus societatii de catre administrator , bani pe care acesta doreste sa ii lase in unitate .Este corect daca eu duc banii in rezerve ? Nu ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social cu cladire din patimoniul societatii Angela Cerdeanu Angela Cerdeanu buna ziua! un srl detine o cladire in val x lei.Doreste majorarea capitalului social cu valoarea acestei cladiri,este posibil?trebuie efectuata si o ... (vezi toată discuția)
Marire capital social sfarghiuelena sfarghiuelena Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca putem mari capitalul social al unei firme cu suma din ct. 4551(sold. C)?Daca da ce implicatii sunt si daca prin aceasta ... (vezi toată discuția)