Daca acest inscris constituie titlu executoriu, nu mai e nevoie de investirea lui cu formula executorie. De exemplu daca e un contract bancar de imprumut.
Nu conteaza dobanda cat de mascata e:)
Daca nu constituie titlu executoriu, trebuie obtinuta o hotarare definitiva si irevocabila in instanta care se va investi ulterior cu formula executorie.
Dupa cum observati, raspunsurile sunt diferite, daca doriti unul la obiect adresati intrebarea mai concret.
Nu.Trebuie sa obtineti o hotarare judecatoresca (de exemplu, puteti incerca o somatie de plata daca acea creanta este certa, lichida si exigibila- depinde de continutul inscrisului, sau o actiune in pretentii).
Spre deosebire de înscrisurile autentice, înscrisurilor sub semnătură privată nu le este proprie forţa executorie. Creditorul, care are un drept cuprins într-un înscris sub semnătură privată, trebuie să se adreseze instanţei judecătoreşti pentru a obţine o
hotărâre în vederea realizării drepturilor sale.
Numai după ce s-a pronunţat o hotărâre judecătorească (care a rămas definitivă), în care este consemnat înscrisul sub semnătură privată sau la baza căreia a stat ca probă înscrisul respectiv, putem vorbi de un înscris sub semnătură privată cu forţă executorie, deoarece, forţa executorie este un efect propriu sau o caracteristică proprie a hotărârii judecătoreşti, precum şi a actelor pe care legea le declară ca având această putere executorie şi nu un efect al învestirii cu formulă executorie .
Un înscris sub semnătură privată are putere executorie, ca şi un înscris autentic, fără ca între părţi să aibă loc un proces, însă numai dacă legiuitorul a dorit în mod expres să le învestească cu această putere.