avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare a unui teren aflat in folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare a unui teren aflat in folosinta

am o casa pe care am castigat-o cu proces.licitatie anulata ,plata facuta,nerestituita........ramasa fara titlu.ulterior proces castigat ,intabulare,cadastru dar am ramas cu terenul in folosinta ,vreau sa vand din el ca am prea mult.ce -i de facaut pentru a putea vinde din teren..va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Maricica Palancianu , Avocat 14:41, 3 Aprilie 2010
Trebuie sa il dezmembrati si sa faceti pt fiecare parcela cadastru si intab. separate ca sa puteti vinde pe parcele.
Daca ati castigat doar casa iar terenul este in folosinta (banuiesc... ca este concesionat), inseamna ca pe teren nu sunteti proprietar.
In consecinta, daca nu sunteti proprietar pe teren, nu il puteti instraina.:)
Daca faceti acest lucru (presupunem...prin reducere la absurd), vanzarea este lovita de nulitate absoluta-vanzarea lucrului altuia.
Raspunsul lui "adutescu" este corect pentru a putea vinde o parte din teren insa dvs doriti sa vindeti un teren asupra caruia aveti doar un drept de folosinta. Pentru vanzare conditie "sine qua non" este dreptul de proprietate. Deci, puteti vinde acest teren doar daca aveti un act de proprietate.
Puteti incerca sa obtineti dreptul de proprietate asupra terenului prin cerere la Prefectul locului unde se afla terenul si abia dupa aceea sa il dezmembrati si sa-l vindeti. In functe de cum v-a fost atribuit dreptul de folosinta puteti cere atribuirea dreptului de proprietate in baza art. 36 alin 2 din Legea nr. 18/1991 republicata, modificata si completata. Conform acestor prevederi legale, „terenurile proprietate de stat, situate in intravilanul localitatilor,atribuite, potrivit legii, in folosinta vesnica sau in folosinta pe durata existentei constructiei,in vederea construirii de locuinte proprietate personala sau cu ocazia cumpararii de la stat a unor asemenea locuinte, trec,, la cererea proprietarilor actuali ai locuintelor,,in proprietatea acestora, integral sau, dupa caz,, proportional cu cota detinuta din constructie". Atribuirea in proprietate a terenurilor prevazute de alin. (2)-(5) al aceluiasi articol se va realiza, prin ordinul prefectului, la propunerea primariilor, facuta pe baza verificarii situatiei juridice a terenurilor.
Nu stiu daca aceasta reglementare este aplicabila situatiei dvs deoarece intrebarea dvs este destul de sumara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 18/91 problema urgenta, multumesc anticipat! andradamaria andradamaria buna ziua,situatia este de asemenea o relicva a legii 18/91 si anume: bunicului meu defunct i s-a atribuit in 1957 de catre Sfatul popular de atunci un teren ... (vezi toată discuția)
Legea112/95 ContSters74363 ContSters74363 Vreau sa va intreb, in cazul in care cineva a dobandit o locuinta pe baza legii 112/95, din cate am inteles terenul aferent se atribuie proportional in cota ... (vezi toată discuția)
Teren in folosinta vesnica belcris14 belcris14 Va rog frumos sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie.Bunica mea este mostenitoarea (certificat mostenitor) unei case+teren (Constanta) in urma decesului ... (vezi toată discuția)