avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme partaj

In urma cu 2 ani am mostenit in urma decesului tatalui, terenul si parterul casei in care am locuit din 1975 (cand a fost finalizata casa) si locuiesc si in prezent. Problema a aparut in momentul efectuarii succesiunii cand s-a constatat ca in acte nu exista decat terenul pe care se afla casa si gradina, nu si casa, deoarece aceasta nu a fost intabulata.

Casa este formata din parter si etaj, la parter locuiesc eu iar la etaj familia unchiului meu (fratele tatalui meu). Accesul la parterul si etajul imobilului se realizeaza in mod separat prin doua curti separate aflate la numere administative diferite.

In extrasul CF, la data decesului tatalui meu, apareau ca si proprietari tatal si unchiul meu, fiecare cu ½ cota indiviza din terenul pe care se afla casa (nici o mentiune despre casa). In dreptul tatal meu, se mentioneaza, ca a obtinut partea cu titlu de donatie, iar unchiul meu cu titlu de cumparare. De fapt terenul fusese cumparat cu multi ani in urma de catre unchiul meu cu bani de la parinti si a fost trecut pe numele unchiului (din motive tehnice) dar parintii i-au solicitat unchiului sa treaca jumatate pe numele tatalui meu, lucru realizat printr-o donatie. Aceasta donatie s-a efectuat dupa construirea imobilului (in 1975) si in ea se precizeaza ca s-a donat teren si casa in constructie.

Cand am constatat ca in extrasul de carte funciara nu apare decat terenul, am luat legatura cu unchiul meu pentru a face demersurile necesare intabularii imobilului, si partajarii acestuia. Raspunsul acestuia m-a socat. Mi-a spus ca el este proprietarul intregii case si ca nu avem ce discuta. I-am platit un avocat ca sa-i explice situatia dar degeaba. Neavand de ales, am facut succesiunea pe partea de teren iar pentru intabularea si partajarea casei am deschis proces. In certificatul de mostennitor sunt precizarile din donatie si anume ca am ½ din teren si din casa in constructie.
Timp de 2 ani s-a desfasurat acest procces, iar dupa interogatoriul unchiului meu, instanta a hotarat partajarea imobilului conform folosintei actuale si a stabilit expertii pentru aceasta.
Vazand ca lucrurile nu se desfasoara conform dorintei lui, unchiul a deschis un al doilea proces prin care imi solicita contravaloarea manoperei si a materialelor pe care el le-ar fi utilizat la edificarea partii de casa care urmeaza sa-mi revine mie conform documentatiei stabilite de catre experti. In chemarea in judecata unchiul meu specifica faptul ca a construit parterul in mod exclusiv, cu manopera si materiale proprii, lucru neadevarat deoarece toata familia stie ca intreg imobilul s-a construit de catre tatal si unchiul meu de la fundatie si pana la ultima tigla, cu resurse proprii si cu bani de la parinti. In sprijiinul acestor afirmatii unchiul aduce niste facturi de materiale (caramida, ciment, etc) si contracte pentru utilitati, toate din perioada 1970 – 1974 in care apare numai numele lui.
In acest al doilea proces avocatul meu a a solicitat prescriptia pretentiilor, dar avocatul lor a spus ca momentul nasterii pretentiilor este cel al actiuniii de partaj si in consecinta nu sunt prescrise. S-a luat decizia conexarii acestui proces cu primul proces (aspect solicitat de catre avocatul unchiului meu).

Actualmente sunt in asteptarea deciziei judecatoarului din primul proces care trebuie sa decida daca pretentiile sunt prescrise sau nu.

Va scriu toate acestea pentru a mai avea inca o parare cu provire la mersul acestui proces, eventualele sugestii fiind binevenite.

Va multumesc

Mihai Daniel
Cel mai recent răspuns: mihdanbv , utilizator 08:22, 4 Aprilie 2010
Este bine ca s/au conexat dosarele, instanta va tine cont de solutia data si in acel dosar. Pe de alta parte, spuneti ca unchiul a depus acte din 197.... .dar tot cartierul stie ca participarea a fost a ambilor frati si a parintilor. Daca nu aveti acte, cred ca avocatul v/a sfatuit sa prezentati martori. Chiar daca chitantele sunt pe numele unchiului, poate acesta a fost doar persoana care a facut efectiv plata, din banii tututor cei care au initiat constructia ( bunici unchi si tatal dvs..)
Instanta se va pronunta cu privire la exceptia prescriptiei, mai devreme sau odata cu fondul cauzei.
Daca unchiul dvs, sustine ca el este proprietarul intregului imobil, ma mir cum a lasat sa traiasca tatal dvs. cu familia lui, peste 30 ani, netulburat de nimeni, fara sa plateasca chirie, fara sa i se ceara vreun leu / deci sub nume de proprietar in acel imobil? Este bine de intrebat de catre avocat in instanta,
PS Fara nici o legatura cu cazul dvs. in care va judecati - Sunt situatii cand o persoana foloseste in mod netulburat, sun nume de proprietar, in mod pasnic , un imobil , fie casa sau teren , peste 30 ani , acesta dobandeste dreptul de proprietate prin uzucapiune asupra imobilului respectiv...
Cu atat mai mult, bunicii si tatal dvs. au participat la edificarea imbilului, stiu vecinii, iar unchiul dvs. nu a revendicat pretentii de unic proprietar, in timpul vietii bunicilor si tatalui dvs, deci.. mai bine de 30 ani..
Acesta a fost doar un comentariu, fata de ingrijorarea dvs. Avocatul dvs. stie cum sa va reprezinte intereselele. MUlt succes
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2010
ContSters122901, utilizator
Va multumesc pentru sfaturi. Avem martori care vor fi citati in proces.

Sarbatori fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar mihdanbv mihdanbv In urma cu 2 ani am mostenit in urma decesului tatalui, terenul si parterul casei in care am locuit din 1975 (cand a fost finalizata casa) si locuiesc si in ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri de la bunic Raimonda Raimonda Va prezint urmatoarea situatie: -casa construita de parintii mei in 1960,dar pe numele bunicului -taxele casei platite de parintii mei -exista ... (vezi toată discuția)
Superficie - posibilitate sau nu SANTIER SANTIER Buna seara! Pe scurt: Eu si sotia am edificat o c-tie pe terenul tatalui ei (socrului meu) cu AC (autorizatie de construire). Sotia mai are 3 ... (vezi toată discuția)