avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despartire pe cale amiabila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despartire pe cale amiabila

eu si sotul am ajuns la concluzia ca nu ne mai intelegem si vrem sa ne despartim pe cale amiabila.doar ca la mijloc sunt copii minori.nu vrem sa umblam prin tribunale si ne-am gandit sa mergem la avocat sau notar si sa facem o hartie in care sa scrie ca el renunta la custodia copiilor iar eu nu-i voi cere niciodata pensie alimentara.asta fara neaparat sa divortam.este legala o asemenea intelegere? se poate face?
va multumesc anticipat pt raspuns!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 10:34, 5 Aprilie 2010
Nu, asta este abandon de familie....fapt pedepsit de Codul penal, nicidecum o intelegere legala. Divortul se constata prin hotarare judecatoreasca. :)
Nu e valabila o astfel de intelegere.
Trebuie sa confirm ca doar in instanta. Si, pt ca aveti copii minori nici nu se poate apela la art. 613 indice 1 Cod proc. civ., divortul prin acordul partilor.
Asadar daca doriti sa va separati doar in fapt, nu se pune problema de incredintare minor, pt ca ramaneti casatoriti. Daca doriti sa divortati, doar in instanta si prin procedura de drept comun, cu administrare de probe, martori etc.
Daca nu doriti sa divortati pe cale judecatoreasca, evident "in drept" veti ramane casatoriti astfel ca eventualele declaratii notariale cu privire la incredintarea minorilor si renuntarea la plata pensiei de intretinere nu produc in consecinta nici un efect juridic.Mai mult decat atat ma indoiesc ca veti gasi un notar sau un avocat care sa ia act de astfel de declaratii, pentru ca divortul, incredintarea minorilor si pensia nu pot fi stabilite decat pe calea unei hotarari judecatoresti.
Din pacate , dvs nu sunteti in situatia in care sa puteti divorta prin comun acord! Solutia este divort pe cale judecatoreasca , partaj , incredintare copii si stabilire pensie alimentara!
Succes!
B-)
Ultima modificare: Duminică, 4 Aprilie 2010
MIHAI GRIGORE, Avocat
ovidiu hofman a scris:
eu si sotul am ajuns la concluzia ca nu ne mai intelegem si vrem sa ne despartim pe cale amiabila.doar ca la mijloc sunt copii minori.nu vrem sa umblam prin tribunale si ne-am gandit sa mergem la avocat sau notar si sa facem o hartie in care sa scrie ca el renunta la custodia copiilor iar eu nu-i voi cere niciodata pensie alimentara.asta fara neaparat sa divortam.este legala o asemenea intelegere? se poate face?

Raspunsul este categoric: nu.
Singura solutie este instanta: actiune de divort, incredintare minori, pastrare sau nu nume de catre sotie obtinut prin incheierea casatoriei, obligarea la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorilor.
Chiar daca nu se solicita pensie de intretinere in favoarea minorilor, instanta este obligata a se pronunta cu privire la acest aspect in cazul incredintarii minorilor.
Ramane la latitudinea dv. daca veti pune in executare silita hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere in favoarea minorilor in cazul in care sotul caruia nu-i sunt incredintati minorii nu o va plati de buna voie, dar trebuie sa va ganditi ca aceasta pensie este un drept al minorilor si nu al dv.
Va recomand angajarea unui avocat care va va explica pe larg toate demersurile necesare si consecintele acestora.
Succes! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara chiriac laurentiu chiriac laurentiu sunt divortat si cu prima sotie am un copil si m-am recasatorit.Cu actuala sotie am un copil si vreau sa stiu daca sunt obligat sa platesc pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Custodie temporara copil delia_cj delia_cj In urma divortului de acum 2 ani am obtinut custodia copilului,cu obligatia tatalui de a plati pensie de intretinere.Mentionez ca tatal plateste o pensie de ... (vezi toată discuția)
Divort anik233 anik233 buna ziua vreau neaparat sa divortez din cauza sotului meu alcoolic si violent in casnicie.avem aproape sase ani de casnicie,doi copii minori in varsta de 2 ... (vezi toată discuția)