Intentionez preluarea unei spalatorii auto (afacere cu personal , firma cu tot) , situat in parcarea unei SUPERMARKET din Cluj-N.. Firma are restante catre SUPERMARKET (chirie lunare pe mai multe luni in valoare de aprox.32mii lei) si are credit la o banca in valoare de aproximativ 10.000 de euro !Cum este mai avantajos sa procedam :preluare afacerii propriuzise cu transcriere activelor pe firma mea existenta in prezent (firma cladita pe respect si curata!)dar cu costuri mai mari (avocat , contract de intabulare a terenului inchiriat si onorarii ) sau preluarea firmei de spalatorie auto (cu contracte , autorizatii la zi ) cu restante si credite ???
Eu va sfatuiesc inainte de preluarea societatii(daca va decideti sa preluati firma cu activ si pasiv) sa efectuati un audit intern pentru a vedea care este situatia financiar-contabila reala a acestei societati! sau , mai exista si varianta inregistrarii acelui contract de inchiriere pe societatea dvs si a preluarii doar a business-ului in sine , fara sa va angajati in vreun fel fata de creditorii societatii cedente!
Succes!
:luck:
Auditul se realizeaza la S.A-uri, la SRL putem spune ca aveti nevoie de un certificat fiscal la zi si de o analiza contabila a situatiilor financiare depuse (bilant) si a ultimei balante. Contractul de imprumut bancar poate fi studiat cu ajutorul unui jurist sau avocat.
Sfatul meu ar fi sa incercati preluarea afacerii, dar cu mare grija. In general cesiunea presupune sa preluati si activul si pasivul societatii. Doar aspectele ce tin de latura penala nu le puteti prelua.
Ar fi indicat, daca aveti deja o firma curata sa incercati o fuziune. Poate in felul acesta, datoriile mari ale societatii de care sunteti interesat ar putea fi reglate cu situatia financiara a firmei dvoastra. Consultati un expert -contabil, el va poate ajuta. Ar ramane insa creditul si datoria cu chiria de care nu puteti scapa. Daca vi se pare ca afacerea e rentabila, atunci puteti sa acceptati si aceste obligatii, poate ca valoarea creditului se regaseste in spalatoria pe care vreti sa o preluati.
Faceti o socoteala a activelor si pasivelor fimei si veti afla daca e sau nu rentabila.