avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, partaj, incredintarea minorului...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, partaj, incredintarea minorului...

In primul rand Hristos a inviat!
As avea nevoie de cat mai multe informatii referitoare la actiunea de divort. Persoana in cauza este sora mea.
Datele problemei ar fi urmatoarele:
Este casatorita de 4 ani si are o fetita in varsta de 3 ani. Casa in care locuieste este pe numele sotului din'aintea casatoriei dar impreuna au modernizat si extins casa de la 3 camere inainte de casatorie la 7 camere in prezent, au achizitionat mobila, aparatura electrocasnica si un automobil. Toate acestea se pot dovedi prin actele cu care s-a contractat un imprumut la care sora mea este codebitor. Casa a fost cumparata din banii obtinuti din vanzarea apartamentului socrilor surorii mele, acestia locuind in prezent in aceeasi casa. In prezent sora mea nu lucreaza fiind in somaj pana in luna mai. Din cauza agresiunilor verbale cat si fizice din partea socrului, aceasta nu mai poate locui acolo si intentioneaza sa divorteze.
Am dori sa stim, in urma partajului ce drepturi materiale i se cuvin si in principal daca exista riscul de a pierde tutela copilului in favoarea sotului(el fiind angajat ca pompier iar ea neavand venituri).
Am dori sa stim deasemeni daca exista repercursiuni asupra carierei sotului datorita unui eventual proces.
Va multumim anticipat!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:56, 7 Aprilie 2010
Cariera sotului, nu va fi afectata in urma procesului de divort si eventual partaj.
In ce priveste copilul minor, instanta va dispune, functie de solicitarea partilor, de probatoriu, inclusiv de opiniile reprezentantilor autoritatii tutelare din anchetele sociale efectuate la domiciliul partilor
Adaug ca, privind partajul, se va lua in calcul doar bunurile comune ale sotilor, dobandite in timpul casatoriei, iar socrii surorii dvs, pot interveni in procesul de partaj ca intervenienti, daca e asa cum ati scris. Se poate presupune ca s-au gospodarit cu totii impreuna , avand fiecare probabil o participatie la achizitionarea bunurilor mobile si extinderea imobilului.
De aceea este bine sa angajeze un aparator pentru a-i reprezenta interesele.
Ultima modificare: Luni, 5 Aprilie 2010
ContSters122901, utilizator
repercursiuni in cariera sotului nu vad de ce ar fi.
sora dvs are drept de creanta pt ce s-a investit in locuinta sotului, in timpul casniciei
pt a i se atribui minorul mamei, aceasta trebuie sa faca dovada unui spatiu de locuit decent si a unor venituri. nu trebuie sa-si faca griji in privinta tutelei, fetita e prea mica pt a-i fi incredintata tatalui.
in privinta partajului, daca sotul nu intelege sa-si despagubeasca sotia pe cale amiabila, sora dvs va trebui sa-l actioneze in judecata, astfel va fi taxata cu 3% din valoarea pe care o au de impartit..
Avand in vedere ca sora dvs. a contribuit impreuna cu sotul sau la efectuarea imbunatatirilor aduse imobilului socrilor ei, imbunatatiri care au adus un spor de valoare imobilului respectiv, aceasta are un drept de creanta in cuantum de 1/2 din contravaloarea acestor imbunatatiri sau daca contribuitia sa a fost mai mare aceasta poate solicita o cota majorata.
Nu va pierde copilul in cazul procesului de divort daca din probele pe care le va administra in cadrul acestuia va rezulta ca sora dvs. poate oferi minorului conditii superioare de crestere si educare a copilului, comparativ cu cele oferite de tata.Chiar daca nu are servici la acest moment banuiesc ca are o familie, mama, tata sora sau alte rude care o pot ajuta material pana isi va gasi de lucru.
Este important sa-si angajeze avocat pentru ca ambele procese atat divortul cat si partajul comporta aspecte in care trebuie consiliata juridic.
sora dvs. nu poate invoca decat un drept de creanta, in ceeace priveste extinderea si renovarile efectuate la imobilul ce a reprezentat locuinta conjugala a sotilor .
custodia copilului are sanse sa i se acorde, chiar daca nu are un loc de munca momentan. importanta este sustinerea familiei .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare despre divort si partaj (imobilul este al socrilor) Anaderol74 Anaderol74 Daca as vrea sa divortez, avand in veredere ca apartamentul in care locuiesc nu este al meu si al socrilor mei, sotul meu parasind domiciliul din bulein am ... (vezi toată discuția)
O mica problema Emil Marian Emil Marian Buna ziua Numele meu este Emil Marian si va rog sa imi acordati un mic ajutor pentru o situatie intamplata surorii mele. Nu are internet si m-a rugat sa ma ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil - misu.teracota misu.teracota sunt casatorita si am 1 copil minor prescolar in prezent locuim singuri (eu,sotul si copilul) in apartamentul socrilor care sunt coproprieteri, apartamentul ... (vezi toată discuția)