avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct viager

Buna.As avea si eu o intrebare.acum cativa ani,mama mea a cumparat un apartament ,in care suntem trecuti ca si cumparatori eu si sora mea (minora) si ea are doar dreptul de uzufruct viager.Ea nu mai locuieste in tara,si eu de la varsta de 18 ani locuiesc in acest apartament si il intretin.momentan mama mea nu contribuie la niciun fel de intretinere a apartamentului (plata curent,apa,etc) si din cate stiu este cetatean german.As dori sa stiu daca ea cetatean german fiind are dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului,sau cum as putea s-o scot din aceste drepturi,deoarece eu si soar mea am dori sa vindem acest apartament,dar nu putem deoarece mama mea nu este deacord.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 15:00, 8 Aprilie 2010
Nu conteaza cetatenia uzufructuarului.
Uzufructul inceteaza din urmatoarele cauze:
- decesul uzufructuarului;
- renuntarea la uzufruct;
- abuzul de folosinta ( din cate spuneti nu e cazul, pt ca in fapt nici nu locuieste in imobil);
- altele care nu se aplica in speta ( expropierea pt cauza de utilitate publica etc.).

Teoretic, puteti instraina doar nuda proprietate, dar ma indoiesc ca veti gasi un cumparator care sa accepte asa ceva.

La dvs. este o situatie ciudata, pt ca uzufructuarul are drept de folosinta a bunului, deci practic daca doreste, mama dvs. poate sa va dea afara din apartament, dvs. avand doar nuda proprietate. Daca ar fi locuit acolo trebuia sa plateasca ce spuneti: intretinere etc. In cazul in care v-a lasat pe dvs. sa locuiti, responsabilitatea platilor este excusiv a dvs., pt ca folositi bunul gratuit.

Practic, nu aveti ce face decat sa asteptati sa va consolidati dreptul de proprietate prin incetarea uzufructului prin una din cauzele de mai sus.
Conform prevederilor art.557 C.civ. uzufructul se stinge prin moartea uzufructuarului, prin expirarea termenului , prin consolidarea sau intrunirea asupra aceleeasi persoane a ambelor calitati (proprietar si uzufructuar), prin neuzul dreptului de uzufruct in decurs de 30 de ani. Motivele ca: expirarea termenului si intrunirea calitatilor de propr. si uzufructuar nici nu pot fi luate in considerare in cazul dvs. Singura optiune ramane neuzul (numai daca aveti atata rabdare), sau motivul de la art.558, daca ati putea proba in instanta ca mama dvs. lasa bunul sa se degradeze din lipsa de intretinere.
Cea mai simpla solutie ramane cea a renuntarii la dreptul de uzufruct viager de catre mama dvs. (printr-o declaratie autentica, cu care, de altfel, radiati si dreptul de uzufruct viager din cartea funciara), dar cum spuneti ca nu vrea... devine cea mai complicata solutie...
Asadar, incercati sa ii explicati "cu binisorul" ca nu are rost sa-si mai mentina acel drept de uzufruct viager (daca tot este stabilita in alta tara) si ca v-ar ajuta mai mult daca a-ti vinde acel apartament.
Succes!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea dreptului de uzufruct ally22chuchita ally22chuchita Buna ziua. Am cumparat un imobil cu bani donati de la mama si am acordat drept de uzufruct viager atat pentru mama cat si pentru sotul acesteia (nu este tatal ... (vezi toată discuția)
Uzufruct mateimaria mateimaria Doresc si eu un raspuns.mentionez ca sunt casatorita de 16 ani si am 2 copii minori.am mostenit un apartament de la tatal meu iar mama mi a dat partea ei si ... (vezi toată discuția)
Anulare uzufruct camelia6217 camelia6217 Am dat in uzufruct viager mamei mele apartamentul cumparat de mine.Cum pot sa sting uzufructul? (vezi toată discuția)