avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea dreptului de uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea dreptului de uzufruct

Buna ziua. Am cumparat un imobil cu bani donati de la mama si am acordat drept de uzufruct viager atat pentru mama cat si pentru sotul acesteia (nu este tatal meu). Acum mama ar vrea sa divorteze de sotul ei si as vrea sa stiu cum ramane cu dreptul de uzufruct in cazul unui divort. Va multumesc.
Uzufructul încetează în următoarele situații:

Moartea uzufructuarului sau, dacă titlularul este persoană juridică, încetarea personalităţii juridice. Prin urmare, dreptul de uzufruct nu se moștenește de către moștenitorii uzufructuarului deoarece acest drept încetează prin moartea sa;
Expirarea termenului stabilit în contract ca durată a uzufructului;
Consolidare, atunci când persoana are atât calitatea de uzufructuar cât şi pe cea de nud proprietar. De exemplu, dacă în urma dezbaterii succesiunii, nuda-proprietate este moștenită de către uzufructuar;
Renunţare la uzufruct, care se face prin declarație notarială autentică atunci când este vorba de un bun imobil, pentru a putea fi înscrisă în cartea funciară.
Neuzul timp de 10 de ani sau, după caz, timp de 2 ani în cazul uzufructului unei creanţe;
Prin hotărârea instanței, la cererea nudului proprietar atunci când uzufructuarul abuzează de folosinţa bunului, aduce stricăciuni acestuia ori îl lasă să se degradeze. Intanţa poate dispune fie stingerea uzufructului, fie preluarea folosinţei bunului de către nudul proprietar, cu obligaţia acestuia de a plăti uzufructuarului o rentă pe durata uzufructului;
Când bunul a fost distrus în întregime într-un eveniment care nu putea fi prevăzut şi nici împiedicat (caz fortuit).
Ultima modificare: Luni, 21 August 2017
cornelia05, utilizator
Pe scurt, va trebui sa îl suportați în casa și după divortul lor.
Va multumesc frumos. Nu sunt vesti incurajatoare dar asta e.
Era bine sa va fi informat inainte de a se incheia contractul.
Acum nu prea vad ce se poate face si drepturile stabilite raman valabile.

Puteti incerca sa ii dati o suma de bani ca sa rezolvati problema dar nu incercati asa ceva fara sa apelati la avocat deoarece riscati sa pierdeti banii aiurea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct mateimaria mateimaria Doresc si eu un raspuns.mentionez ca sunt casatorita de 16 ani si am 2 copii minori.am mostenit un apartament de la tatal meu iar mama mi a dat partea ei si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in situatia in care o persoana locuieste in baza unui ... Anca 123 Anca 123 Buna ziua, In situatia in care o persoana locuieste in baza unui testament (uzufruct viager) in imobilul ce imi revine mine ca mostenitor si nu isi achita ... (vezi toată discuția)
Evacuare - uzufruct viager flory104 flory104 Am devenit proprietara de apartament in 2009 prin vanzare - cumparare, de la parintii mei catre mine, in contract avand uzufruct viager fiecare. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)