Cristos a inviat!
1.In urma unei contestatii la decizia de pensionare prin care s-a contestat faptul ca nu a fost luata in calcul o perioada de 8 luni in perioada 01.08.1957-31.03.1958, prin care expertul mi-a raspuns ca nu s-a luat in calcul acea perioada pentru ca la art.86 din Legea 3/30 din 1950 cuprinzand codul muncii persoanele sub 14 ani nu vor putea fi angajati la lucru.
Intrebare: este corect?- pentru ca este trecuta pe cartea de munca.
2. Referitor la perioadele lucrate in strainatate intr-o tara cu clima greu de suportat expertul pe o perioada de 1 an 10 luni si 22 de zile a facut calculul si numai 3 luni au fost acordate. Aici s-a motivat faptul ca au fost calculate grupa 2 de munca si s-a mai adaugat 3 luni in completarea celor 6 luni de care beneficia.
Intrebare: inteleg ca s-a acordat numai 3 luni la an , dar de ce nu s-a calculat si pentru cele 10 luni si 22 de zile?
In ianuarie ii verificati pe cei de la pensii, acum il verificati pe expert. :)
1. Este legal ca perioada in care a lucrat, minor fiind, sa nu fie luata in calcul la stabilirea drepturilor de pensie.
2. V-am spus in ianuarie ca perioadele lucrate in tari cu clima greu de suportat nu sunt perioade lucrate in grupe de munca. Pentru o expertiza corecta, expertul ar fi trebuit sa aiba lista tarilor cu clima greu de suportat, elaborata de Ministerul Afacerilor Externe in baza art. 3 din Decretul nr. 112/1965.
Potrivit documentului elaborat de MAE, numai anumite localitati / zone dintr-o tara si numai anumite perioade dintr-un an sunt considerate ca fiind lucrate in zona cu clima greu de suportat.
Pentru Iran, de exemplu, perioada din timpul anului cu clima greu de suportat este mai-septembrie in cazul celor care au lucrat in Teheran. Pentru Irak este considerata perioada lucrata in clima cu greu de suportat perioada lucrata in mai-octombrie in toata tara.
Daca reveniti cu perioada lucrata si tara, va spun perioada si localitatea, respectiv zona.
Pentru Irak, indiferent de zona in care a lucrat, se considera perioada cu clima greu de suportat perioada mai-octombrie a unui an calendaristic, respectiv 6 luni. Pentru Libia, indiferent de zona in care a lucrat, perioada din timpul anului care este prevazuta in lista elaborata de MAE ca perioada lucrata in clima greu de suportat este mai-septembrie a fiecarui an, respectiv 5 luni.
Din perioadele date de dvs. rezulta ca persoana pentru care intrebati a lucrat o perioada totala de 11 luni intr-un loc de munca cu clima greu de suportat. Pentru aceasta perioada se acorda spor de clima. Daca ar fi lucrat 1 an in aceste conditii, ar fi putut primi si 6 luni ca adaos la vechimea in munca, conform art. 1, lit. c) din Decretul nr. 112/1965. Mi-este imposibil sa inteleg de unde a scos expertul cele 3 luni si in ce temei legal le-a avut in vedere la efectuarea expertizei.
Expertul a explicat ca datorita faptului ca perioada respectiva a fost incadrata in grupa a doua de munca, si ca de fapt i-au fost luate in calcul si s-a adaugat la pensie 3 luni la an din cele 6 luni din sporul de clima a scazut 3 si au mai ramas trei. Dar mie m-i se pare ca nu are nimic grupa cu sporul de clima , cum de fapt mi-ati spus si dvs. Va multumesc.