avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decretul nr. 112 din 22 martie 1965 privind acordarea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decretul nr. 112 din 22 martie 1965 privind acordarea unor drepturi angajaþilor trimiºi sã lucreze în þãri cu climã greu de suportat


am lucrat in perioada 1984-1989 (exceptand anul 1987) in Irak - Baghdad, cu revenire in tara pentru cca 2 saptamani la fiecare 3-4 luni. ma incadrez in predeverile decretului 112 ?
va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: MihaelaStancu , utilizator 13:22, 24 August 2013
Ministerul Afacerilor Externe, în baza art. 3 din Decretul nr. 112/1965, a elaborat un document intitulat Lista ţărilor cu climă greu de suportat.

Potrivit documentului elaborat de M.A.E., numai anumite localităţi / zone dintr-o ţară şi numai anumite perioade dintr-un an sunt considerate ca fiind lucrate în zonă cu climă greu de suportat. Pentru Irak este considerată perioadă lucrată în zonă cu climă greu de suportat perioada lucrată în mai-octombrie în toată ţara, deci şi în Bagdad. Prin urmare, doar 6 luni pe an sunt lucrate în zonă cu climă greu de suportat. Întrucât doar dvs. cunoaşteţi cu exactitate perioadele lucrate în Irak, doar dvs. sunteţi în măsură să calculaţi perioada lucrată în zonă cu climă greu de suportat.
Va multumesc mult pentru raspuns. Asa cum am spus am lucrat, cu intreruperi la fiecare 3 luni, anii mentionati intehral (nu mi-era clar nici daca perioada prevazuta in Decret se referea la luni consecutive, fara interuperi). Nu am stiut insa despre acest Decret (si nici nu am fost atentionata de nimeni) si acum nu stiu in ce masura mai pot solicita (si cui) dovada necesara si nici daca se va putea recalcula corespunzator de catre Casa de Pensii pensia deja calculata.
Va doresc o zi buna si inca o data multe multumiri.
1. Vă rog să aveţi amabilitatea să citiţi regulamentul de postare în forum, în special pct. 3.3 din acesta, şi să nu mai reluaţi această discuţie.
www.avocatnet.ro/content/tag...


2. Nu v-am răspuns la ultimele întrebări pentru că am avut motive, iar cel mai serios motiv este acela că nu îmi place să dau răspunsuri incomplete sau inutile. Discuţiile pe tema Decretului nr. 112/1965 nu sunt discuţii uzuale.

Perioada lucrată în zonă cu climă greu de suportat se calculează cât mai exact, având în vedere perioadele de tip zz.ll.aaaa. Ceea ce aţi scris dvs. în mesaj nu sunt perioade de timp, sunt doar ani care nu ajută la nimic. La determinarea stagiilor pentru calcularea şi recalcularea pensiei sunt avute în vedere numai perioadele exacte de timp, nu aproximările.

Nu are importanţă că reveneaţi în ţară o dată la trei sau patru luni, pentru o perioadă scurtă de timp. Trebuie adunate perioadele lucrate în zonă cu climă greu de suportat şi, dacă rezultatul va fi mai mare de 6 luni, veţi beneficia de spor de climă.

Pentru casa de pensii este important să faceţi dovada, cu adeverinţă, că aţi lucrat în zonă cu climă greu de suportat. În adeverinţă trebuie să existe cel puţin perioadele în care aţi lucrat în Irak şi zona în care v-aţi desfăşurat activitatea. Nu este necesar ca în această adeverinţă să existe menţiuni cu privire la perioada lucrată de dvs. în zonă cu climă greu de suportat, respectiv la perioada mai-octombrie a fiecărui an, perioadă la care m-am referit în mesajul anterior.

Adeverinţa v-o eliberează fostul angajator sau cel care deţine arhiva acestuia. Este bine să vă interesaţi şi la ministerul care a fost implicat în plecarea dvs. în Irak. Dacă aţi mai fi avut răbdare câteva zile şi nu aţi fi deschis din nou această discuţie (pe care am şters-o), aş fi fost în măsură să vă spun exact ce poate sau nu acest minister. Aşa, dacă v-aţi grăbit, rămâne să vă mulţumiţi doar cu o trimitere generică la ministerul care a fost implicat în plecarea dvs. Adeverinţa o depuneţi cu cerere la casa de pensii, care vă va recalcula pensia.
Ultima modificare: Duminică, 25 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
va multumesc mult pentru raspuns.
imi pare rau ca v-am iritat cu revenirea mea dupa postarea mesajului initial si primirea primelor raspunsuri. am indraznit sa o fac doar sperand ca voi primi un sfat privind obtinerea necesarei adeverintei si confirmarea ca interuperile deplasarilor nu conduceau la anularea incadrarii in prevederile D. 112.

va multumesc, din nou, mult pentru toate clarificarile facute de dvs si care mi-au fost de un real folos si va promit ca voi citi regulamentul privind postarile in forum - pct. 3.3 - si ca nu voi mai relua acest subiect
w.e. linistit !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea la calculul pensiei a sporului de 50% pentru lucrul in tari cu clima greu de suportat sevcencovladimir sevcencovladimir am lucrat in Syria,localitatea RAKKA,in intervalul 15 februarie 1979-1 martie 1981 in santierul de irigatii 27000ha trimis de Arcif. Cu toate ca am depus la ... (vezi toată discuția)
Perioada neluata in calcul la pensie Borza Borza Cristos a inviat! 1.In urma unei contestatii la decizia de pensionare prin care s-a contestat faptul ca nu a fost luata in calcul o perioada de 8 luni in ... (vezi toată discuția)
Pensionare; spor de clima babiii52 babiii52 sunt nascuta in 19 iulie 1952; conform legii 263/2011 trebuie sa ies la pensie in septembrie 2011; stagiu complet 59 ani si 2 luni; perioada de cotizare 28/4; ... (vezi toată discuția)