avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... completarea stagiului de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

completarea stagiului de cotizare

detalii personale.
am avirsta de 60 ani
stagiul de cotizare de 34 ani,o luni si 15 zile
pensionat medical de 5 ani

se poate adauga perioada de pensie de invaliditate la stagiul de cotizare,pentru a putea iesi la pensia nerevizuibile sau anticipat.

multumiri anticipate

M.Bucur
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:12, 6 Aprilie 2010
La stabilirea drepturilor de pensie anticipată şi anticipată parţială, nu se au în vedere perioadele asimilate în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Perioada invalidităţii se v-a valorifica doar la stabilirea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă.
Din câte înţeleg sunteţi bărbat!
Dacă aţi împlinit vârsta de 60 de ani şi beneficiaţi de pensie de invaliditate, în mod normal, cabinetul de expertiză medicală, unde vă prezentaţi periodic în vederea expertizării, ar fi trebuit să emită o decizie, în temeiul art. 62, alin.7, lit c) din Legea nr. 19/2000, prin care se aducea la cunoştinţa Casei teritoriale de pensii, că nu mai sunteţi supus revizuirii medicale, întrucât aveţi cu 5 ani mai puţin faţă de vârsta standard! ( este ceea ce dumneavoastră denumeaţi pensie nerevizuibilă).
O zi bună să aveţi!
florisiris a scris, in completarea mesajului anterior:
Asta înseamnă că veţi beneficia de pensia de invaliditate fără să fiţi obligat să vă mai prezentaţi la comisia de expertiză medicală.
florisiris a scris:
Dacă aţi împlinit vârsta de 60 de ani şi beneficiaţi de pensie de invaliditate, în mod normal, cabinetul de expertiză medicală, unde vă prezentaţi periodic în vederea expertizării, ar fi trebuit să emită o decizie, în temeiul art. 62, alin.7, lit c) din Legea nr. 19/2000, prin care se aducea la cunoştinţa Casei teritoriale de pensii, că nu mai sunteţi supus revizuirii medicale, întrucât aveţi cu 5 ani mai puţin faţă de vârsta standard!

Nu, nu putea sa emita comisia de expertiza nicio decizie in acest sens. Persoana care a pus intrebarea nu a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Art. 67 - Legea nr. 19/2000:
(7) Nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

@mihaita_bucur
Singura categorie de pensie de care puteti beneficia, avand in vedere datele prezentate, este pensia pentru limita de varsta, atunci cand veti implini 65 de ani.
Stimată d-nă. Pintea
Nu am neglijat prevederile art. 62, ali. 7, pct.c), cu privire la realizarea stagiului complet!
Am apreciat că stagiul de 34 de ani, 1 lună şi 15 zile, este cel efectuat până la data ivirii invalidităţii!
Eu, m-am raportat la calcule matematice şi cred că ar fi putut realiza acest stagiu, având în vedere vârsta, până la ivirea invalidităţii.
Atenţie! art. 62, alin.7, pct. c) !
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
florisiris, utilizator
florisiris a scris:
Atenţie! art. 62, alin.7, pct. c) !

Atentie la ce anume? In mesajul meu anterior am postat art. 67, alin. 7, pct. c) din Legea nr. 19/2000, actualizata la 1 aprilie 2010. Nu cred ca este necesar sa-l mai postez inca o data.

Nu inteleg cum ati ajuns de la 34 ani, 1 luna si 15 zile la 35 de ani, indiferent ce calcule matematice ati facut. Este evident ca acest stagiu este cel realizat si apare in decizia de pensie de invaliditate.

Realizarea stagiului complet de cotizare se refera strict la perioadele lucrate efectiv, nu la adaugarea si a altor stagii.

Later edit
Asa este, este vorba despre art. 62, alin, 7, alin. c) din Legea nr. 19/2000 dar aceasta prevedere am postat-o mai sus.
Ultima modificare: Marți, 6 Aprilie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Acordare pensie limita varsta. colceriumari-bv colceriumari-bv Buna ziua! Sunt nascut in 10.04.1953 cu un stagiu de cotizare de: - 25 ani 11 luni 21 de zile in conditii normale de munca - din 23.03.1999 sunt in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt pensionara grad 3 invaliditate născută la data ... Marilena Stirbu Marilena Stirbu Buna ziua,sunt pensionara grad3 invaliditate născută la data de 01.04.1966, am 31 de ani si 9 luni stagiu de cotizare la data ieșirii la pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala conium conium Stimate domn /doamna, Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari adresate mai jos. Socru meu beneficiaza de pensie pe caz de boala (cancer) de 8 ... (vezi toată discuția)