avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... model adeverinta venit in proces de partaj bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

model adeverinta venit in proces de partaj bunuri

Buna ziua,

In cadrul procesului de partaj eu, in calitate de reclamant am solicitat atribuirea bunurilor in cota de 50 si 50. Fostul, a cerut si el tot 50% si 50%, dar a considerat important sa mentioneze ca el a dobandit pe perioada casatoriei venituri substantial mai mari decat mine si cere sa se tina cont de acest aspect, desi la sfarsitul cererii reconventionale spune ceva de genul "... este firesc sa se retina faptul ca eu am obtinut venituri considerabil mai mari decat ale paratei reconventional, dar pentru echitate nu doresc sa-mi fie atribuita o cota mai mare".
In urma cererii reconventionale depuse de el, eu am depus ... prin care am aratat ca pe langa salariu, am obtinut venituri din diferite surse, vanzari parti sociale, dividende, servicii de consultanta, etc. In instanta, mi s-a solicitat adeverinta de venit, fara a se preciza pe ce perioada sau ce forma trebuie sa aiba adeverinta.
Intrebare:
1. daca amandoi am cerut 50 si 50, la ce mai este nevoie de adeverinta?;
2. imi scapa mie ceva, sau fostul vrea acum mai mult de 50% prin formularea care a facut-o in cererea reconventionala?
3. in aceste conditii instanta poate sa-i atribuie lui mai mult de 50%, chiar daca noi cerem 50 si 50?
4. daca adeverinta trebuie sa cuprinda veniturile pe perioada casatoriei trebuie completata cu venitul pe fiecare luna in parte, sau poate fi ex. 2008- venituri medii nete lunare de 458 lei, 2009- venituri nete medii lunare de 501 lei?
5. adeverinta trebuie vizata la ITM, trebuie sa duc si copie dupa cartea de munca pt. a face dovada?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: carolinacaro , utilizator 15:16, 6 Aprilie 2010
In principiu va trebuie o adeverinta de la fiecare tert cu care ati avut contracte si de unde ati obtinut venituri. O data cu inscrisurile respective depuneti note de sedinta (in care faceti si un opis al inscrisurilor depuse) prin care aratati ca ati avut un venit mediu lunar de ... lei.
Instanta tine cont de veniturile fiecarui sot pentru a putea sa atribuie bunul unuia dintre ei, urmand ca celalalt sa primeasca o sulta, calculata in functie de contributia fiecaruia dintre ei.
Dar, daca va intelegeti, de ce nu incheiati o tranzactie prin care bunurile sa se imparta asa cum doriti, urmand ca unul dintre dvs sa primeasca o sulta, si rugati instanta sa pronunte o hotarare de expedient, luand act de tranzactia intervenita intre soti.
In felul acesta puteti sa recuperati ceva din taxa de timbru (care banuiesc ca nu a fost foarte mica).
Complicatii inutile! Daca sunteti de acord cu 50/50 luati legatura cu fostul, puneti pe hartie si prezentati inscrisul in fata instantei la urmatorul termen si comunicati ca ati dispus amandoi impartirea in cote egale.
Nici nu va puteti inchipui cat de mult mi-am dorit sa nu ajung in instanta, fapt pt. care inainte de prezentarea la primul termen am discutat cu ex-ul si am cazut de acord sa contactam un expert evaluator si sa facem partajul extrajudiciar. Asta, la sfatul d-lui Mihai Grigore, moderator al acestui site, caruia nu-mi ajung cuvintele sa-i multumesc pentru solicitudine.
Asa ca, l-am contactat pe expert, l-am sunat de vreo 8 ori, ca ex-ul nu vroia sa vorbeasca personal cu dl. expert, am stabilit taxa, si urma sa vina a doua zi sa faca masuratorile si sa stabileasca sulta de platit catre cel care are suprafata mai mica. Toata fericirea a durat 4 ore, dupa care s-a modificat modificarea. Aflase ca daca deschid eu actiunea de partaj, eu trebuia sa platesc toate taxele. Asa ca, cu toata rusinea l-am contactat pe dl. expert si mi-am cerut scuze. Cu 1 zi inainte de termenul fixat, am vorbit cu ex-ul si l-am intrebat daca nu s-a mai gandit la varianta propusa de mine, i-am explicat ca se vor reduce costurile considerabil daca la primul termen facem mentiunea ca am ajuns la intelegere si ce credeti? Striga la mine" ce, nu facem nimic, sa vina aia sa masoare. Vrei partaj, n-ai decat sa platesti, ca eu iti dau 10 euro pe luna, ca eu nu am bani".
Se bucura ca platesc eu, dar nu se gandea ca la sfarsit in loc sa-i dau lui bani, i se va retine cota din cheltuieli.
Dar cel mai mult mi-a placut cand avocatul lui, in cererea reconventionala s-a apucat si a insirat din nou toate bunurile dobandite de noi in timpul casatoriei iar instanta l-a obligat la plata taxei de timbru. Stimabilul domn avocat nu stia ca s-a modificat codul civil si a fost fff. surprins.
Atunci mi-am zis " Dumnezeu nu culca-te". dar greul abia acum incepe.
Multumesc tuturor celor care ne sprijina pe noi cei care nu avem cunostinte juridice sa ne mai luminam in anumite privinte, dar mai ales sa intelegem fiecare cat si cum putem " limbajul juridic".
Din acte rezulta ca amandoi vrem 50/50, chiar nu inteleg de ce mi s-a solicitat adeverinta. Sa fie oare din cauza ca el spune in cererea reconventionala ca a obtinut venituri mai mari pe perioada casatoriei si instanta a inteles ca el vrea o cota mai mare?
carolinacaro a scris:

Din acte rezulta ca amandoi vrem 50/50, chiar nu inteleg de ce mi s-a solicitat adeverinta. Sa fie oare din cauza ca el spune in cererea reconventionala ca a obtinut venituri mai mari pe perioada casatoriei si instanta a inteles ca el vrea o cota mai mare?


Da, ar putea fi si asta o varianta.
Dar aici mai intervin si alte aspecte: contributia femeii in familie nu se rezuma la veniturile din salarii sau altele asemenea. Mai intervine si gospodarirea propriu-zisa: spalarea/calcarea/intretinerea rufelor, vaselor, barbatului, copiilor, etc.
Deci se va tine cont si de aceste lucruri.
In orice caz va recomand sa va gasiti un/o avocat care sa fie bataios.
Daca nu depune taxa de timbru, cereti anularea cererii reconventionale.

Alte discuții în legătură

Partaj dodo12 dodo12 impreuna cu fostul sot detinem un apartament cumparat in timpul casatoriei.ce drept am eu din acest apartament ?Sotul meu a lucrat in strainatate ,eu am lucrat ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune repus pe rol raluca32 raluca32 Am un proces de partaj pe rol , un proces anevoios si greu au fost in partajare doua imobile s-au parcurs toti pasii s-a pronuntat admitrea in principiu in ... (vezi toată discuția)
Apel la partaj georgeconstantin georgeconstantin Buna ziua, V-am mai scris si va multumesc frumos pentru raspunsurile primite. S-a incheiat judecata de partaj la prima instanta si am facut apel,la ... (vezi toată discuția)