Prin dobanzi bancare se intelege dobanda legala, dobanda de referinta a BNR? Se pot cere printr-un contract comercial atat penalitati cat si dobanda legala?
Dobanda bancara nu este identica cu dobanda de referinta a BNR. Daca ne gandim la un contract de credit, la stabilirea propriei dobanzi aferente unui anumit tip de contract de credit, o banca ia in calcul un indice de referinta, dat de BNR, dar in cuprinsul acesteia isi adauga propriile costuri.
Se pare ca la Dvs. problema este legata de o anumita clauza a unui contract comercial, si nu a unui contract de credit. Intr-un contract comercial se obisnuieste sa se ceara penalitati pe zi de intarziere, in principiu (si sper sa nu gresesc) dobanda legala este acordata la solicitare doar in cazul in care se ajunge la litigiu, de catre o instanta de judecata.
Dar ar fi bine sa ne reproduceti aici exact clauza respectiva.
"In caz de intarziere la plata cumparatorul se obliga prin contract sa achite penalitati de 0.1% si dobanzile bancare". Or nu prea inteleg ce sunt aceste "dobanzi bancare", initial am crezut ca, nefiind specificat procentul, se refera la dobanda de referinta a BNR. De fapt si in continuare cred acelasi lucru.
AJUTOR !
Din anull 2001 trebuie sa primesc o suma de bani (diferenta de pret), si nu stiu cum sa calculez aceasta suma de bani. Ce dobanda sa aplic, ce penalitati pot sa pun?
Va rog ajutati-ma cu niste sfaturi.
problema dvs se rezuma in felul urmator:
in cazul in care a-ti incheiat un contract comercial si cealalata parte nu si-a respectat intocmai obligatiile comerciale, aveti la indemana urmatoarea posibilitate:
sa promovati o actiune in instanta prin care sa solicitati valoarea debitului restant.
in cazul in care aveti inserata in contract o clauza penala(penalitati pentru fiecare zi de intarziere), puteti doar in acest caz sa solicitati si penalitati.
in ce priveste dobanda-in comercial,dobanda curge de drept de la data constatarii faptei ilicite(neonorarea totala sau partiala a contractului) conform dispozitiilor art 43 c com. Dobanda pe care o puteti percepe(daca nu a-ti stabilit prin contract alta) este dobanda de referinta bnr, care se calculeaza pentru fiecare luna in parte,conform celor prezentate lunar de bnr pe site-ul www.bnr.ro
in cazul in care veti ajunge la executare silita, pe langa dobanda de referinta, puteti solicita(aveti acest drept) executorului judecatoresc sa calculeze si indicele de inflatie(art 371 c pr civ).
astfel,in comercial se poate cumula indicele de inflatie cu dobanda de referinta bnr, prin efectul legii.
nu uitati: in cazul promovarii unei actiuni, in prealabil,conf art 720 c pr civ, aveti obligatia sa indepliniti procedura de conciliere directa.in caz contrar, actiunea dvs va fi respinsa ca fiind prematura.
Penalitati
valica_21
poate cineva sa-mi spuna si mie care este legea si articolul care prevede ca procentul maxim de penalitati cerut intr-un contract este de 0.1% ? (vezi toată discuția)