avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dobanda legala la factura neachitata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dobanda legala la factura neachitata

Buna ziua.

Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.
Dac intre 2 societati a existat unr aport juridic comercial si a fost emisa o factura in anul 2010, spre ex., iar firma creditoare doreste sa recupereze creanta in instanta, poate sa ceara plata dobanzii legale, in cazul in care nu a existat un contract si nici in factur anu este prevazut asa ceva?

Ar prefera sa solicite dobanda legala cu prioritate fata de rata inflatiei intrucat din cate stiu nu poate sa le solicite pe amandoua, iar rata inflatiei este mai mica decat dobanda legala.
Si care este diferenta intre dobanda legala si penalitatile de intarziere? Acestea din urma presupunca pot fi cerute doar daca s-a prevazut de parti printr-o clauza inserata in contract. Altfel este posibil sa existe?
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 17:10, 14 August 2012
Buna ziua,

Se poate cere dobanda legala si se pot cere cheltuieli de judecata: taxe timbru , onorariu avocat.
Penalitati de intarziere nu se pot cere decat daca intre parti exista contract, iar acest contract prevede expres penalitatile si cuantumul acestora.
1) eu am pus problema invers si nu am intrebat de cheltuieli de judecata, despre care stiu: daca exista deja penalitati de intarziere, se mai pot cere celelalte drepturi prevazute de lege: dobanda legala si actualizarea cu indicele de inflatie a creantei principale si a dobanzii legale?
in concret, in cazul unora dintre facturi exista contract in care este prevazuta expres o clauza a penaliatilor de intarziere de 0,05%/zi. in acest caz se mai poate solicita dobanda legala si actualizare cu indicele de inflatie a creantei principale, a penalitatilor de intarziere si a dobanzii legale, sau cum se procedeaza?

2) in cazul altor facturi nu exista contract si nici un alt inscris cu vreo stipulatie expresa. in acest caz ce se poate solicita: creanta principala si actualizarea cu indicele de inflatie, sau si dobanda legala, inclusiv actualizarea cu indicele de inflatie a dobanzii legale?

multumesc.
~ Conținut șters la cerere ~
dvs. puneti in discutie o situatie ipotetica care nu ma ajuta in situatia concreta. eu am cerut lamuriri vis-a-vis de situatia data, in raport de legislatia in vigoare. daca avem situatii atipice nu inseamna ca nu exista anumite solutii date in speta respectiva. cum ramane cu prevederile legale care opereaza (au efect direct) de drept in lipsa unor stipulatii contractuale? as fi recunoscator daca as primi niste raspunsuri la obiect. multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul dobanda legala cu actualizarea creantei ionu roman ionu roman Este posibil intr-un litigiu civil ca dobanda legala sa fie cumulata cu actualizarea creantei, in conditiile in care ART. 1088 din CC civil ,, La obligaţiile ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala+rata inflatiei+somatie de plata asaveid asaveid La fundatia unde lucrez s-a emis o factura pentru un curs de formare, in anul 2007, fara a se specifica un termen de plata si fara un contract. Contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala, penalitati si diferenta de curs valutar? miruna.c miruna.c Am mai multe facturi acceptate la plata din 2007 Se prevad penalitati de 0,1 % pe zi de intarziere Pe calea somatiei de plata pot cere dobanda legala, ... (vezi toată discuția)